Könyvbemutató: Visszaemlékezés a járeki táborban eltöltött hónapokra

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor (TAKT) valamint a Lukijan Mušicki Tájékoztatási és Művelődési Központ közös szervezésében pénteken, 2009. szeptember 11-én este 7 órai kezdettel a helyi művelődési központ képtárában izgalmasnak ígérkező rendezvényre kerül sor. Nadežda Radović újságíró, Ranko Končar történész és Zoran Žiletić egyetemi tanár közreműködésével bemutatjuk Stefan Barth Dečak iz komšiluka (Fiú a szomszédból) című önéletrajzi visszaemlékezését, amely 2005-ben és 2006-ban jelent meg német és szerb nyelven, Erlangenben, illetve a szerémségi Karlócán.

A szerző 1937-ben született Futakon, s az ott töltött idillikus kisgyermekévek után 1944 december 4-én került a járeki koncentrációs táborba egész családjával. Az akkor szerzett szörnyű élmények meghatározták későbbi sorsát, gondolkodását és jellemét, s megerősítették szándékában, hogy az ártatlanul elpusztultak emlékét ápolja és megőrizze a feledéstől. A járeki táborról írt visszaemlékezései a legértékesebb részét képezik a könyvnek, hiszen segítenek megfosztani egy sötét kort a közel fél évszázadig tartó kommunista politikai propaganda hamis illúzióitól. Természetesen a könyv a tanúságtétel mellett mindenekelőtt családtörténet, melynek elmondása során Stefan Barth szép fejezeteket szentel az egykori bácskai német néphagyományoknak és az itt élő nemzetek együttélésének is, amelynek a történelem során nem csak drámai, de békés, harmonikus fejezetei is akadtak.
A könyv a helyszínen megvásárolható – olvasható a VajdasagMa hírportálon.

Default thumbnail
Előző sztori

Az abszolút győztes

Default thumbnail
Következő sztori

Polgármesterjelölt kerestetik

Legutóbbi hasonló cikkek