Iszaptalanítás a Vértón

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megkezdődött a szegedi Vértó kikotrása, iszaptalanítása. A munkálatok várhatóan december közepére fejeződnek be, a tómeder kitakarítását alvállalkozóval végezteti a Szegedi Vízmű Zrt. – tájékoztat a vállalat sajtóközleménye.

A Vértó fő feladata a csapadékvíz tárolása, kis mélysége és a csekély vízmennyiség miatt azonban „könnyen” kibillenhet egyensúlyából a víz minősége. A tó alját jelenleg hosszú idő óta felhalmozódott iszapréteg borítja.
Szükségessé vált a kotrás, amely során első lépésben a mederben lévő vizet leengedik, majd az iszap száradását követően a szikkadt iszapot kikotorják a mederből. A tóból kiszedett iszap az előírásoknak megfelelően hulladéklerakóra kerül.
Az iszap száradása és a kotrás során kellemetlen szaghatás lehetséges, ezért a környékbeliek megértését kéri a Szegedi Vízmű, azonban az iszaptalanítást követően várakozásaink szerint jelentősen javul a tó vízminősége.
A munkálatokról a tó melletti házak lakóit szórólapokon is tájékoztatja a szolgáltató – áll a közleményben.

Előző sztori

Péntek: A Szegedi Szimfonikus Zenekar jubileumi hangversenye

Következő sztori

Érdekvédelmi kamarát sürgetnek az önkormányzatok