H1N1, avagy a zsákbamacska

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Talán mondanom sem kell, hogy – bármilyen furcsa is egyeseknek – nem a kormány, a miniszter vagy az Országos Tisztifőorvosi Hivatal dönti el, kit kell/lehet beoltani, hanem az oltást végző, azért felelősséget vállaló orvos.

Bizonyítottan már Szegeden is vannak fertőzöttjei az új világvésznek a sertésinfluenzaként elhíresült H1N1-es influenzának. Egyelőre a megbetegedettek – a kór kellemetlen mellékhatásait leszámítva – nem kerültek bajba, túlélték az alattomosan támadó megbetegedést. E sorok írásakor magam is küzdelemben állok valamilyen bacival, gond van a torkommal, esténként felszökik a lázam, étvágytalanság gyötör, és fáj mindenem, mintha agyonvertek volna. Ezért most megtartom mindenkivel az “egy lépés” távolságot, gyakrabban mosok kezet, nem ölelgetem, csókolgatom szeretteimet, kerülöm a tömegközlekedés és a lift használatát. Hogy mi bajom, nem derül ki soha (hacsak bele nem pusztulok), orvosnál a honvédségnél voltam utoljára…

Járványról még nem beszélhetünk, állítják az illetékesek (azt a nedvesebb, hidegebb idő beálltával várható, a “hagyományos influenza” megjelenésének szokott idejében). Más kérdés, vajon miként fogjuk felismerni, hogy épp az influenza melyik válfajáról van szó, ha a körorvosok nem kapnak lehetőséget erre. Jelenleg – hiszik, vagy sem – a körzeti orvosnak nem szabad igazolni fertőzés meglétét, csak speciális kijelölt helyeken dolgozó orvosoknak, az úgynevezett sentinel orvosoknak. Magyarul, nem tudhatjuk, hogy azok közül, akik jelentkeztek tüneteikkel, hányan kaptak “csupán” sima influenzát (bár abba is simán bele lehet halni, sőt, úgy néz ki, a “sima” influenzánál a H1N1-es kódú jelenleg még nem halálosabb). Na mármost, ha nem tudjuk, valójában milyen mértékű az adott vírus elterjedése egy-egy településen, honnan a csudából tudnánk, mi a helyzet országosan. (A pontos adatok egyszerűen megtippelhetőek, vagy marad a kisujjból szopás művészete!) Felmerül a kérdés, miért jó ez így a felügyeleti szerveknek? S ha ez a kérdés így fogalmazódik meg – mert van miért –, bizony baj van…

Más kérdés, hogy a H1N1 vírussal jelenleg megbetegedettek – annak enyhe lefolyása miatt – nagy része el sem jut az orvosig, kis torokkaparással, lázzal, “lábon kihordja a betegséget” otthon, egy-két nap alatt, rosszabb esetben munkahelyén (folyamatosan fertőzve másokat). Na most ezeket az eseteket sehol nem regisztrálják, pedig már most a lakosság 15-20 százalékáról van szó! Mindezt azért tartom fontosnak megjegyezni, mert a várhatóan a napokban a tesztfázison (?!) túleső magyar gyártású vakcina azért készül – elvben –, hogy minél többen védettséget szerezzenek (ha akarják, hisz nem kötelező) a védőoltás révén. De akik már túlestek a megbetegedésen, azoknak nem kell beadni, mert ők már immunitást szereztek.

Miután a „majdnem járvány” lekörözte a vakcinagyártást – de mindenképp erős fórja van – , érdemes ezen a problémán elgondolkozni, mert a már kialakult természetes védettség értelemszerűen az oltás ellenjavallatát kell képezze. De honnan lehet ezt megtudni szuri előtt, hogy ki védett már, és ki nem az? Nem is fogjuk tudni. Mert a vizsgálat, különösen az altípusok meghatározása nagyon drága. (Egészen pontosan: egy utólagos vérvizsgálat, amit az OEK laboratóriumában végeznek el, mindez kideríthető, de mivel ezt nem támogatja a társadalombiztosítás, így 5400 forintba kerül.)

Annak ellenére, hogy többnyire nem tudjuk, kit kell oltani, az “átmeneti” kormány – lakosság-egészségügyi és gazdasági okokból (hiszen az otthon maradottak kiesnek a GDP-termelésből) kellő mennyiségű (4 millió adag) vakcinát vásárol – (közbeszerzési eljárás nélkül) úgy, hogy annak klinikai tesztje még nem fejeződött be – 4,4 milliárd forintért egy ciprusi bejegyzésű off-shore cégtől. (Tehát fogalmunk sincs, hogy ki és mekkora profitot vesz ki Cipruson keresztül egy olyan társaságból, amely az államtól átvett technológiára alapozva monopolizálta a hazai gyógyszerellátás egy szegmensét.)

Az új influenza a fejlett országokban az esetek döntő többségében eddig nem okozott kifejezetten súlyos betegséget. Lefolyása rendszerint enyhe, hasonlatos a szezonális influenzáéhoz. Mindezek tükrében kell feltenni: indokolt-e a nagy felhajtás? Valahol azt is olvastam, hogy az sem baj, ha az oltani való vakcina idehaza a nyakunkon marad, mert nagy rá a kereslet a világban… Nos, ez megnyugtató, a közpénz ezek szerint ezúttal sem folyik el feleslegesen, valakinek legalább haszna lesz ebből, ha itthon esetleg mégsem lehet elsózni mindenkinek ezen életmentőnek kikiáltott terméket.

Talán mondanom sem kell, hogy – bármilyen furcsa is egyeseknek – nem a kormány, a miniszter vagy az Országos Tisztifőorvosi Hivatal dönti el, kit kell/lehet beoltani, hanem az oltást végző, azért felelősséget vállaló orvos, akit arra presszionálnak felettes szervei, hogy ne kérjen az oltás beadásáért térítési díjat, de semmiképpen se többet, mint amit törvénytelen módon elő akarnak írni neki.

Itt tartunk hát, járványról (szerencsére) még nem beszélhetünk, csak az egészségügy állapotait visszatükröző káoszról és valakik biztos üzletéről. És arról, hogy most akkor lehet-e, kell-e oltani a várandós kismamákat, a 3 év alatti gyerekeket, és hogy ezt a sok vakcinát miben fogják hűteni a körzeti orvosok, ha nincs otthon tartalékban egy üres élelmiszer-hűtőjük, ha az megfelel egyáltalán az ÁNTSZ szerint e célra? Ha meg nincs, miből vegyenek? Mert e kérdéskör finanszírozása már végképp nem az egészségügyi miniszter problémája…

Előző sztori

Szent Gellért-napi Egyházmegyei Ifjúsági Találkozó

Következő sztori

Csányi: válságban van az élelmiszeripar