Felsőoktatási Minőségi Díjat kapott a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki Főiskola

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Felsőoktatási Minőségi Díj kitüntetésben részesült a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki Főiskola Hiller István oktatási és kulturális miniszter döntése alapján – közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

A Budapesti Gazdasági Főiskola Aranyfokozatú Elismerő Oklevelet, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem pedig Bronzfokozatú Elismerő Oklevelet kapott. Szervezeti egység kategóriában Bronzfokozatú Elismerő Oklevélben részesült a Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Kara. A díjakat a felsőoktatási intézmények tanévnyitó ünnepségein adják át.
A Felsőoktatási Minőségi Díjjal évente azon felsőoktatási intézmények teljesítményét ismerik el, amelyek eredményesen alkalmazzák a minőségirányítási rendszert. Ennek részeként folyamatos, stratégiai jellegű minőségfejlesztést valósítanak meg, az Európai Minőségi Díj követelményrendszerével összhangban támogatják az önértékelésen alapuló minőségfejlesztést, folyamatosan figyelemmel kísérik és értékelik a szolgáltatásaikat igénybe vevő partnerek elégedettségének alakulását. Egyúttal a gyakorlatban alkalmazzák az egymástól való tanulást, az összehasonlításon alapuló fejlesztést, valamint a sikeres megoldások átvételét. A díjban részesülők vállalják, hogy a pályázat kidolgozása által nyert tapasztalataikat közzéteszik az intézmény honlapján.
A közlemény szerint a folyamatban lévő felsőoktatási reform ösztönzi a felsőoktatási intézményeket a hazai és nemzetközi szintű versenyre. A díj lehetőséget teremt hazai és nemzetközi összehasonlításokra, rangsorolásokra, a gazdaság igényeihez való minél teljesebb alkalmazkodásra, valamint a versenyhelyzet erősítésére.
A 2008/2009-es tanévben harmadszor meghirdetett pályázati felhívásra nyolc pályázat érkezett, melyből négyet felsőoktatási intézmény, négyet pedig felsőoktatási intézmény szervezeti egysége nyújtott be. A pályázatok értékelése több szinten történt. Az önértékelésen alapuló pályázatok először formai ellenőrzésen estek át. Ezt követte a pályaművek tartalmi értékelése: minden pályázatot három, egymástól független szakértő értékelt, akik ezután közös véleményt fogalmaztak meg. Az írásos vélemények alapján született döntés arról, mely pályázatok érdemesek helyszíni szemlére: júniusban négy felsőoktatási intézményt és három szervezeti egységet vizsgáltak.
A helyszíni látogatást követően fogalmazták meg az értékelők javaslataikat és terjesztették a független szakértőkből álló Felsőoktatási Minőség Díj és Minőségfejlesztési Bizottság elé – áll a közleményben.

Előző sztori

Banán és csirkecomb

Következő sztori

Péntek: Jótékonysági orgonahangverseny