Közélet

Büntetik a kettős állampolgárokat Szerbiában

Büntetik a kettős állampolgárokat Szerbiában

2009. szeptember 8., kedd
Büntetik a kettős állampolgárokat Szerbiában

A szerb parlamentben újabb diszkriminatív kormányrendeletet fogadtak el

A július 25-én életbe lépett szerbiai kormányrendelet megtiltja az ország polgárainak, hogy külföldi rendszámtáblájú gépkocsival közlekedjenek. Ezzel nyilván a montenegrói és boszniai autók átregisztrálását és elvámolását elbliccelő ügyeskedőket szerették volna kiszűrni, de a dolog másként sült el: a rendőrök valóságos hajtóvadászatot indítottak, és rászálltak a kettős állampolgársággal rendelkező sofőrökre.

Az elmúlt hetekben sok boszniai és horvátországi rendszámmal közlekedő boszniai-szerb és horvát-szerb kettős állampolgárt füleltek le és zártak ki a forgalomból. A büntetési tétel sem csekély: 15-30 ezer dináros (45-60 ezer forint) bírsággal sújtják őket, a gépjárművek rendszámtábláit pedig leszerelik, és az illető ország nagykövetségére küldik. A sértettek hiába tiltakoztak, mutogatták külföldi útlevelüket, a rendőrök a kormányrendeletre hivatkozva hajthatatlanok maradtak. A környező országok nagykövetei sem tehettek semmit, hiszen Szerbia belügye, milyen intézkedéseket foganatosít a saját területén. Az új előírás méltán keltett nyugtalanságot a magyar-szerb kettős állampolgárok körében, számukat csak megbecsülni tudjuk: a Vajdaságban, beleértve a Magyarországon letelepedetteket több tízezren lehetnek. Eleinte senki sem feltételezte, hogy a kormányrendelet rájuk is vonatkozik. A hétvégén azonban éppen Szabadkán derült ki, tévedtek. A rendőr egy magyar rendszámtáblájú autót akart kizárnia forgalomból, mert a vezetőjéről kiderült, hogy helyi lakos. A sofőr úgy úszta meg az eljárást és a büntetést, hogy a kocsi magyarországi születésű feleségének a nevén volt. A rendőrségen azt tanácsolták a sértettnek, jelentkezzen ki szülővárosából, Szabadkáról, akkor nem vonatkozik rá az új jogszabály. A helyzet meglehetősen tisztázatlan és zavaros. Az újságírókat rendre lerázzák és a belgrádi Belügyminisztériumhoz irányítják, ott azonban senki sem illetékes az ügyben. A magyar főkonzul,

Nagy Ferenc

először a Duna TV-nek nyilatkozva cáfolta, hogy a rendelet a magyar kettős állampolgárokra is vonatkozna, a konzulátus ügyeletes tisztviselőnője később viszont azt állította, a főkonzul ilyesmiről nem beszélt. Remélhetőleg hamarosan tisztázódik az ügy, és ha szükséges, a budapesti kormány is lép a kettős állampolgárság intézményét megkérdőjelező, több tízezer embert érintő ügyben. Egyes belgrádi médiumok szerint folyik az egyeztetés a szerb Belügyminisztérium, a Pénzügyminisztérium és a vámhivatal között. Amíg nem születik döntés, tanácsos a szerbiai közúti ellenőrzés alkalmával elhallgatni a kettős állampolgárság meglétét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.