Belváros-rehabilitáció 4 milliárdért?

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Unokáink elől isszuk meg a tejet

no images were found

A több ütemből álló, összesen közel 4 milliárd forintba kerülő belváros-rehabilitációs projektet ismertették Nagy Sándor gazdasági alpolgármester, a fejlesztési iroda munkatársai, valamint a projekt vezetői és felelősei azon a lakossági fórumon, melyet a Somogyi-könyvtárban rendeztek meg nagy érdeklődés közepette.

Az első akcióterv a Kölcsey-Gutenberg-Mars tér által határolt területet érinti, a második a Dugonics tér környékét, a harmadik pedig a Tisza Lajos sgt.-Semmelweis utca-Bánomkert sor-Oldal utca és a Tisza közti városrészt. Kivetítőn a jelenlévők pontosan nyomon követhették, melyik utcában milyen konkrét változásokat terveznek, melyik tér, park hogyan szépül meg és kap új funkciót. Hangsúlyozták, minden elképzelés jelenleg csupán tervezeti szakaszban van, több változat is elkészült, a végleges majd ezután alakul ki. Valamennyiből azonban visszaköszön az az igyekezet, hogy csökkentve és jelentősen korlátozva a belváros gépkocsiforgalmát, megszüntetve a tranzitforgalmat a gyalogosok és a kerékpárosok kapják vissza a köztereket, utcákat, kialakuljon a gyalogos belváros. A projektkészítők ígéretet tettek, élhetőbb, csendesebb lesz az újjáépítést követően Szeged belvárosa, jelentősen megnő a zöldövezet, és miközben csökken a légszennyeződés, jelentősen javul a polgárok életminősége.

A Somogyi utcában tervezik a legnagyobb, leglátványosabb változtatást. Dupla fasoros sétányt álmodtak ide, új díszburkolatot, forgalomcsendesítéssel pedig gyalogos- és kerékpáros-dominanciát. Folyamatban vannak a vizsgálatok egy új forgalmi rend, modell kialakítására, egyelőre csak az bizonyos, hogy kerülni fogják a szélsőséges megoldásokat. A belváros rehabilitációjának első üteme jövő év tavaszán kezdődik, és várhatóan 2011-re csúcsosodik ki.

A közönség soraiból felszólalók közül többen ellenezték a beruházást, hiszen a város különben is jelentős adósságállománnyal rendelkezik, nem hiányzik – ahogy az egyik hölgy fogalmazott –, hogy kiigyuk unokáink poharából a tejet. Néhányan a botrányoktól hangos, zűrös, perekkel tarkított Mars téri építkezést hozták fel példának, meg azt, hogy a hangzatos, de soha meg nem valósuló, drága pénzért megrendelt és elkészített tervekből a múltba sem volt hiány. Miért tűz ki a város – nem először – olyan projekteket, amelyek csak 3-4 év múlva valósulnak meg, akkor is rengeteg kérdőjellel.

Válaszában Nagy Sándor alpolgármester elmondta, 2007-től 2013-ig állnak rendelkezésére a megyei jogú városoknak azok az eszközök, amelyeket belváros-rehabilitációra fordíthatnak. A költségek 80 százalékát a regionális fejlesztési forrásokból lehet lehívni, míg 20 százalékot a város biztosít saját költségvetéséből.

A helyenként indulatos, személyeskedéstől sem mentes szópárbaj után néhány – főleg a beruházást megkérdőjelező/ellenző – résztvevő dühösen felállt és elhagyta a termet. A terv ismertetése ezt követően békésebb hangnemben folytatódott.

no images were found

Előző sztori

Megmarad a nagyfai fogház – egyelőre biztosan

Következő sztori

Mónika-show vagy jogos költségcsökkentés?