A Jobbik esélyei és reményei

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hatalmi elit bűzös ügyei, a cigánybűnözés és a nemzeti sérelmek egyaránt az MDF előtti biztos befutóvá teszik a Jobbikot. Ez azt jelenti, hogy egy befutó mandátumuk lesz a Csongrád megyei listáról. A megyei jobbikos országgyűlési képviselő személyének eldöntése valószínűleg felerősödő belső küzdelmekhez vezet.

A polgármester-jelöltekkel kapcsolatos elemzés és a Fidesz-dilemmák bemutatása után ezúttal a Jobbik szegedi kilátásairól ír Andocsi Gáspár.

A júniusi EP-választás egyértelmű meglepetés-eredménye a Jobbiké. Olyannyira, hogyha országos összesítésben elérte, esetleg meghaladta volna az MSZP mandátumainak számát, akkor bizonyosan előrehozott országgyűlési választásokra került volna sor. Mit várhatunk Szegeden a Jobbiktól?
Legelőször az országgyűlési választásokon biztos harmadik helyet. A hatalmi elit bűzös ügyei, a cigánybűnözés és a nemzeti sérelmek egyaránt az MDF előtti biztos befutóvá teszik a Jobbikot. Ez azt jelenti, hogy egy befutó mandátumuk lesz a Csongrád megyei kompenzációs listáról. A megyei jobbikos országgyűlési képviselő személyének eldöntése valószínűleg felerősödő belső küzdelmekhez vezet, de ennek a választási eredményekre semmilyen kihatása nem várható.
A szegedi választókörzetekben egyetlen esetben van értelme az országgyűlési harmadik helyezésekkel kapcsolatos spekulációknak: ha második fordulóra kerül sor. Szögezzük le, az EP-választási eredmények alapján a Fidesz-MSZP párharc Szegeden 52-22-re áll, azaz a Fidesz előnye 30 százalék. Ez azt jelenti, hogy mindhárom körzet toronymagas esélyesei jelenleg a Fidesz-KDNP jelöltjei, azaz Botkának – ha egyáltalán indul – és Ujhelyinek nem sok esélye van, Sándor Klára kilátásaira pedig szót sem érdemes vesztegetni.
Második fordulóra az országgyűlési választásokon akkor kerül sor, ha az első körben egyetlen egyéni jelölt sem szerzi meg a leadott szavazatok legalább egy vokssal több mint felét. Ilyen helyzet könnyen előállhat Szegeden, de a vezető Fidesszel szembeni jobbikos tárgyalási (zsarolási?) pozíciók nem túl jók. Ha a Fidesz nagy aránnyal vezet, a várható országos győzelem további felhajtóerőt adhat jelöltjei számára a második fordulóra, azaz a jobbikos támogatásra ekkor nem lesz szüksége. Emellett a Jobbik Zárug Péter Farkas szavaival keresztbe fekszik a két nagy párt között, vagyis szavazótábora nemcsak egykori Fideszesekből, hanem bőséggel hajdan volt szocialistából is táplálkozik. A Jobbikban mint pártban kevéssé, támogatói táborában viszont tömegesen és nagy arányban találhatók egykori baloldali szavazók. 2009. június 7-én legjobb szegedi eredményüket (15 százalék) azon a Makkosházán érték el, ami az egyik legerősebb baloldali választói identitású helyi körzetnek számít. A Jobbik szavazóinak jelentős része nem kíván semmilyen körülmények között sem a Fideszre és jelöltjeire szavazni.
Országgyűlési választásokon megszerzett harmadik hely tárgyalási pozíciók nélkül, ez prognózisunk a Jobbik szegedi országgyűlési eredményeire. Mi várható az önkormányzati választásokon?
Komoly esélylatolgatásokba kevés elemző merne belefogni, de egy nagyjábóli becsléssel azért próbálkozhatunk. Mivel a független jelöltek, az országgyűlési választásokon értelemszerűen nem induló helyi egyesületek jelöltjei megszerzett támogató szavazataik jó részét még a tavasszal pártokra voksolók köréből merítik, így mindegyik nagyobb párttól vesznek el szavazatot. Az ebből is fakadó szavazatszám-csökkenés az őszi önkormányzati választásokon a Jobbik esetében három kompenzációs listás képviselőben maximalizálja leendő szegedi közgyűlési súlyukat. Ehhez természetesen valamennyi szegedi választókörzetben jelöltet kell állítaniuk, ami technikailag már nem lesz számukra nehéz, de reális egyéni győzelmi esélyük sehol sem lesz. A három közgyűlési képviselő mindenesetre frakciót, további infrastruktúrát, valamint a politikai mozgástér bővülését jelenti. Lesz miből tovább építkezni. A megyei közgyűlési választásokon ennél jobb eredményre, 4-6 fős megyei frakcióra számíthatnak.
Mi a Jobbik várható mozgástere a szegedi polgármester-választáson? Pártvezetőik személyi ködösítésétől eltekintve nyilvánvaló, hogy nyerési esélyük e téren sincs. Bele tudnak-e szólni a ’nagyok’ harcába? Emlékezetes, hogy Pécsett nem állítottak Szili Katalin és Páva Zsolt ellenében jelöltet.
A Fidesszel szembeni alkupozíciók nagymértékben függenek a tavaszi országgyűlési eredményektől. Az önkormányzati választásokon a legtöbb szavazatot kapóé a mandátum, nincs második forduló, és értelemszerűen a győzelemhez nem szükséges a szavazatok többségét megszerezni. Elég pusztán a legnagyobbnak lenni. Ha a Fidesz komolyan elhúz Szegeden is, a balról is szavazatszerző, retorikájában a Fidesztől is elhatárolódó Jobbik nem veszélyezteti Botka fideszes kihívójának pozícióját.

Andocsi Gáspár

Default thumbnail
Előző sztori

„Nem fellökni, hanem támogatni kellene őket...”

Default thumbnail
Következő sztori

Népszava: néhány héten belül lehet MSZP-s miniszterelnök-jelölt

Legutóbbi hasonló cikkek