Egyetem

A gyógyszerészek tartanak tudományos konferenciát Szegeden

A gyógyszerészek tartanak tudományos konferenciát Szegeden

2009. szeptember 25., péntek
A gyógyszerészek tartanak tudományos konferenciát Szegeden

Az elsősorban a gyógyszerkutatás számára jelentős, az aminosavakat, poliszacharidokat utánzó önrendeződő mesterséges polimerek – foldamerek - előállításáról és alkalmazási területeiről tanácskoznak a kutatók Szegeden; a szombatig tartó előadássorozatra tizenkét országból érkeztek szakemberek - mondta el a konferencia elnöke pénteken az MTI-nek.

Fülöp Ferenc

, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának dékánja a kutatás témájáról kifejtette: a terület, amelyet egy unió által támogatott nemzetközi együttműködésben megcéloztak, a peptido-mimetikus foldamerek, vagyis azok a mesterséges polimerek, melyek a természetben előforduló alfa-aminosavak helyett más, nem természetes aminosavakat, elsősorban béta-aminosavakat tartalmaznak. Ezáltal a peptidek (a fehérjék alkotórészei) bizonyos tulajdonságait meg lehet változtatni, például a stabilitásukat növelni. Ez a gyakorlatban elsősorban a gyógyszerkutatásban érdekes - hangsúlyozta a szakember. Úgy tűnik ugyanis, hogy ezek az anyagok speciális szállítótulajdonsággal rendelkeznek, például bejuttathatnak aktív gyógyszermolekulákat a sejtekbe, vagy akár el is távolíthatják azokat. A projekt jelentőségét bizonyítja, hogy a Sanofi-Aventis, amely a világ harmadik legjelentősebb gyógyszeripari konzorciuma a legnagyobb támogatójuk lett - tette hozzá. A regisztrált résztvevők tizenkét országból - Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Spanyolország, Svájc, Finnország, Magyarország, Dánia, Belgium, Olaszország, Izrael és Mexikó - érkeztek. Közöttük a kutatói kör és az ipar is képviselteti magát. Az oktatásból érkezők egyharmada doktori hallgató. Fülöp Ferenc elmondta, a közeljövőben a mindennapokban is hasznosulhatnak a konferencia kutatási eredményei. Nemrég megjelentek ipari partnerek is, akik a kutatásban való részvételüket jelezték. A COST (European Co-operation in the field of Science and Technology) által támogatott projektek közül egyébként ez azon kevesek közé tartozik, amely magyar irányítással zajlik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.