A gyógyszerészek tartanak tudományos konferenciát Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az elsősorban a gyógyszerkutatás számára jelentős, az aminosavakat, poliszacharidokat utánzó önrendeződő mesterséges polimerek – foldamerek – előállításáról és alkalmazási területeiről tanácskoznak a kutatók Szegeden; a szombatig tartó előadássorozatra tizenkét országból érkeztek szakemberek – mondta el a konferencia elnöke pénteken az MTI-nek.

Fülöp Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának dékánja a kutatás témájáról kifejtette: a terület, amelyet egy unió által támogatott nemzetközi együttműködésben megcéloztak, a peptido-mimetikus foldamerek, vagyis azok a mesterséges polimerek, melyek a természetben előforduló alfa-aminosavak helyett más, nem természetes aminosavakat, elsősorban béta-aminosavakat tartalmaznak. Ezáltal a peptidek (a fehérjék alkotórészei) bizonyos tulajdonságait meg lehet változtatni, például a stabilitásukat növelni.
Ez a gyakorlatban elsősorban a gyógyszerkutatásban érdekes – hangsúlyozta a szakember. Úgy tűnik ugyanis, hogy ezek az anyagok speciális szállítótulajdonsággal rendelkeznek, például bejuttathatnak aktív gyógyszermolekulákat a sejtekbe, vagy akár el is távolíthatják azokat. A projekt jelentőségét bizonyítja, hogy a Sanofi-Aventis, amely a világ harmadik legjelentősebb gyógyszeripari konzorciuma a legnagyobb támogatójuk lett – tette hozzá.
A regisztrált résztvevők tizenkét országból – Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Spanyolország, Svájc, Finnország, Magyarország, Dánia, Belgium, Olaszország, Izrael és Mexikó – érkeztek. Közöttük a kutatói kör és az ipar is képviselteti magát. Az oktatásból érkezők egyharmada doktori hallgató.
Fülöp Ferenc elmondta, a közeljövőben a mindennapokban is hasznosulhatnak a konferencia kutatási eredményei. Nemrég megjelentek ipari partnerek is, akik a kutatásban való részvételüket jelezték.
A COST (European Co-operation in the field of Science and Technology) által támogatott projektek közül egyébként ez azon kevesek közé tartozik, amely magyar irányítással zajlik.

Előző sztori

Fürdőbejárás: Kalmár és Hülvely vitája

Következő sztori

Új elnököt választott a szegedi SZDSZ-szervezet