Írjon nekünk

ARC

20 millió optikai szál 1 négyzetméterben

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Megyei alkotói díjat kapott Losonczi Áron, az üvegbeton feltalálója

2003-ban a vásárhelyi Ötlet 13 Klub szervezésében megrendezett Idea kiállításon, ahol több hazai és külföldi, innovációval foglalkozó feltaláló, újító mutatta be találmányát, a csongrádi Losonczi Áron építészmérnök üvegbetonja első díjat kapott. A később Litraconnak elnevezett termék – túlzás nélkül állíthatjuk – azóta világhírű lett. A fiatal feltalálót augusztus 20-án alkotói díjjal tüntette ki a megyei önkormányzat, és ő volt a díszvendége a makói Erdei iskola tornacsarnokában megrendezett Idea 2009-nek is.

– Hogyan jött az ötlet, hogy átlátszó üvegbetonnal kísérletezzen?

– 2000-ből származik az inspiráció. Egy erdélyi szobrászművész, név szerint Varga István betonból és síküvegből készült alkotása ihletett meg. Az üveg ugyanis bele volt öntve a betonba. Az fogott meg, hogy egy robusztus, kemény, szürke anyagon milyen szépen átmegy a fény, és milyen erős kontraszt keletkezik ezáltal. Ezzel az élménnyel kezdtem meg egy svéd ösztöndíjat, és ekkor döntöttem el, hogy én nem síküveggel kísérletezem, hanem hajszálvékony, fényvezető optikai szállal. Így született az üvegbeton.

– Amelybe szám szerint hány optikai szálat is építettek be?

– 20 millió darab optikai szálat pakoltunk bele 1 négyzetméter betonba.

– Évekig nem sikerült hazai vagy nemzetközi befektetőt találni, aki vállalta volna a termék nagyüzemi gyártását. Miért?

– Elsősorban azért, mert drága anyagról van szó. A gyártási folyamat sok kézi munkát igényel, a technológia csak részben automatizálható. Való igaz, hogy több hazai és külföldi befektető megkeresett, egy részük komoly, más részük komolytalan szándékkal, és bőven voltak – finoman szólva – inkorrektek is közöttük. Végül senki sem találta igazából profiljába illőnek az üvegbeton gyártását. Így most saját cégemben állítjuk elő a Litracont, egyelőre csak kis mennyiségben, de ez is elegendő ahhoz, hogy engem és a kollégáimat eltartson. Remélem, partnereim révén hamarosan a nagyüzemi gyártás is beindul. Két vonalon fut a dolog. Külföldi céggel tárgyalunk a hagyományos üvegbeton gyártásáról, illetve létezik egy új fejlesztésünk, új termékünk, amit novemberben mutatunk majd be egy franciaországi kiállításon. Ehhez az új termékhez Csongrád megyei céggel együtt biztosítjuk a gyártókapacitást.

– Találmányát hamisítani is megpróbálták, jogerős pert nyert ellenük. Mitől ilyen egyedi és különleges az üvegbeton?

– Építészként mondom: talán létező, de ki nem mondott vágy munkált a szakmabeliekben, hogy feltaláljanak egy olyan tömör anyagot, amely átereszti a fényt. A kettő kombinációja ugyanis hihetetlenül izgalmas kihívást jelent az építészek számára. Nem találkoztam még olyan emberrel, akinek a fénnyel átvilágított beton ne tetszett volna. Valószínűleg egyszerűségében rejlik a sikere, meg a meglepetésben, ahogy a fény hatására az ember kezében átváltozik az anyag.

– Mintha külföldön jobban elhalmozták volna díjakkal, elismerésekkel, mint idehaza.

– A találmány idehaza az Idea 13 fődíját kapta meg, én pedig három elismerésben részesültem: kitüntettek Csongrád város Pro Urbe díjával, az Ernst & Young Merész újító díjával, most pedig a Csongrád Megyei Önkormányzat alkotói díjával is megtiszteltek. Egyéb díjakra is pályáztam, de nem nyertem, viszont nem szomorkodom, hiszen öt külföldi elismeréssel is jutalmazták találmányomat.

– Hol alkalmazzák többet az üvegbetont: külföldön vagy idehaza?

– Arányaiban nézve idehaza, árbevétel szempontjából viszont külföldről jönnek a nagyobb megrendelések. Rengeteg magánmegrendelést is kapunk, de az emberek gyakran nem szeretik, ha referenciaként mutogatjuk hálószobájukat vagy nappalijukat. Elsősorban belső terek díszítésére érkeznek megkeresések. Az anyagnak nincs túl jó hőszigetelő tulajdonsága, ezért önálló, külső falként nemigen lehet alkalmazni. Jelenleg éppen egy kanadai (külső térben található) háborús emlékműhöz gyártjuk a betondarabokat. Ez a legnagyobb eddigi megrendelésünk. A diadalívszerű emlékmű két lábát készítjük üvegbetonból.

– Az új termékről mit árulhat el?

– Nem sokat mondhatok róla. Nagyon kedvező árfekvésű lesz, legalábbis a Litraconhoz képest. Emellett a meglévő termékkel olyan irányba szeretnénk elmenni, hogy inkább a hozzáadott értéket növelnénk, kis dizájnos lámpákat, kész, működő tárgyakat készítenénk az anyagból. Ez jobban illik cégem profiljához, mint a tömeggyártás.

– Hogyan tudnak eleget tenni a megnövekedett megrendelésnek, és mennyi az átfutási idő?

– Könnyen és nagy örömmel. Csak egyéni megrendeléseket teljesítünk, nincs raktárkészletünk, mert – mint mondtam – drága anyagról van szó. Pontosan olyan elemeket készítünk színben, vastagságban, amilyent a megrendelő kér. Három és hat hét közötti átfutási idővel dolgozunk, és ezt remélem, tartani is tudjuk.

ARC

Lélegzetelállító felvételeken tárulnak elénk Szeged éjszakai fényei

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Kaszás Imre amatőr fotós kiváló felvételeinek köszönhetően most elénk tárul a kivilágított Szeged.

Tovább olvasom

ARC

Bátyi Zoltán: Az élet sokkal izgalmasabb történeteket tud írni, mint én

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Jogász és újságíró végzettsége is van, több mint 7000 cikk, tizenöt saját könyv köthető a nevéhez

Tovább olvasom

ARC

“Botka László Szeged Karácsony Gergelye” – videó!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A helyi homokozón kívül nem talál másik játszóteret magának – hangzott el a Hír TV Főhős című műsorában.

Tovább olvasom

Aktuál