Vb-napló csütörtök: A hínár volt a legnagyobb ellenfél

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vajda Attila még nincs versenyhangulatban

Az első versenynap után kezdik felfogni a versenyzők, hogy megkezdődött a kajak-kenu világbajnokság a kanadai Darthmouthban. Vége az akklimatizálódásnak, a shopingolásnak és az edzések utáni kikapcsoló programoknak. Egy valamivel lehet és kell foglalkozni: a futamokkal és a regenerálódással.

Az első  napon minden magyar versenyző teljesítette a kötelezőt és továbbjutott. Senki nem maradt le a középfutamokról, de volt olyan egység, amely már a döntőbe jutott. A szegediek számára nagyon kedves nő K4-esre gondolok, amely ha nem is fantasztikus idővel, de egyenesen a döntőbe jutott. Tudom, a  SZEGEDma.hu már megírta Janics Natasa nyilatkozatát, „Nagyon pörögtünk, nem volt jó pálya. Katinak az egyes lapátjával kellett jönnie, ami 3 cm-el rövidebb, mert 20 perc volt a négyes és az ezer egyese között.” Persze, hogy dühös Nati, mert a Kovács Kati mögött ülők majd megszakadtak. Kati rövidebb lapáttal, nagyobb csapásszámmal ment, hogy haladjon a hajó, így viszont nem volt meg az egység. Nati jó pályát akart menni, ami nem sikerült. A kinti edzőjük, Csipes Feri nyugtatta a lányokat: „A döntőre kell koncentrálni. Így kellett dönteni az egyes miatt, ha Natasa indul, neki is ezt javasoltam volna” – mondta. Tényleg nincs ebből probléma és még az is elképzelhető, hogy a magyar és a német egység nem kerül egymás mellé a döntőben. Szerintem, ez nekünk jó lenne.

Az eredmények között tallózva, a szakavatott szemek már biztosan rájöttek, hogy az időeredmények nem valami fényesek. Ez annak tudható be, hogy erős szembeszél van és nagyon hínáros a pálya. A hajók kormányain fennakadnak a növények, és bizony hátráltatják a versenyzőket. Az első versenynapon az egyik hajó mérlegelésénél egy kilogramm hínárt szettek le a kormánylapátról. El lehet képzelni, ilyen teherrel hogyan lehet evezni. De ez is benne van a pakliban, így kell jó eredményeket elérni. Azért a furfangos magyarok mindig feltalálják magukat. Sík Marciék négyese például rögtön a rajt előtt kievezett a part közelébe, edzőjük Hűvös Viktor bemászott a vízbe és leszedte a fennakadt növényeket a hajóról. Ezzel együtt a futamában a három szegedivel – Sík Mártonnal, Gyökös Lajossal és Bozsik Gáborral – robogó hajó a harmadik lett. Kikaptak a szlovákoktól és az angoloktól is. A Démász Szeged VE versenyzői és edzőjük ezt mondta a partraszállás után:

Sík Marci: „Nem volt igazán jó pálya, a szembeszél sem kedvezett nekünk.” Gyökös Lajos: „Ennél biztosan tudunk jobbat, az angolok még sohase vertek meg.” Bozsik Gábor: A középfutamban már jobb lesz és a döntő a legfontosabb.” Hűvös Viktor: „Zavaró, hogy a rajt körüli rész nagyon hínáros, a kormányra felakadó növényzet nemcsak fizikailag, fejben is hátráltatja a versenyzőket.”

Vajda Attilát (Démász Szeged VE) nem véletlen említem utoljára. Ő járja a maga útját. Olimpiai és világbajnokunk a megtervezettek szerint versenyez. Két egyest is cipel a hátán, ami óriási feladat. Ezren és ötszázon is más felfogásban kell kenuznia, nemcsak fizikailag, hanem fejben is nagyon ott kell lenni. „Nehezen állok rá a verseny hangulatára. Ha mindenképpen középfutamozni kell, akkor csak a továbbjutás a fontos a lehető legkisebb erőfeszítéssel” – mondta Attila és igaza is van. Pénteken viszont már figyelnie kell arra is, hogy a középső pályák valamelyikére kerüljön. Mindezt nem kell Attilának mondogatni, hiszen nagyon jól tudja. Edzője, Vécsi Viktor nagyon egyértelműen fogalmazott beszélgetésünkkor: „Két nap, négy selejtező futam után szombaton és vasárnap kell majd a maximumot hozni.”

Hajrá, magyarok!

A Démász Szeged VE kajak-kenusai pénteken az alábbi számokban állnak rajthoz a kanadai világbajnokságon a középfutamokban

Időpont (magyar idő szerint) Név Versenyszám Táv
14.28 Vajda Attila Kenu egyes (C1) 1000 méter
15.17 Sík Márton, Gyökös Lajos, Bozsik Gábor, Boros Gergely Kajak négyes (K4) 1000 méter
19.50 Vajda Attila Kenu egyes (C1) 500 méter

Megjegyzés: A csapathajókban versenyző szegediek nevét vastag betűvel szedtük.

Elmondta: Petrovics Kálmán, a Démász Szeged VE igazgatója

Lejegyezte: Cs. Gát László

Default thumbnail
Előző sztori

Nő a minimálbér Szlovákiában

Default thumbnail
Következő sztori

Helyesbítést kért Retkes Attilától az SZDSZ volt Csongrád megyei elnöke

Legutóbbi hasonló cikkek