Új évad: A Bohémélettől a Csongor és Tündéig

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szinhazSokszínű, kiegyensúlyozott évadot ígér a Szegedi Nemzeti Színház műsorterve, melyre bérleteket augusztus 10-től lehet vásárolni. A magasabb nézői elvárásoknak való megfelelést és a művészi darabokra való igény felkeltését szolgáló darabok mellett most a klasszikus művek nagyobb számban várják a nagyérdeműt a színházba.

A tavalyi évad bizonyos tapasztalatait igyekeztek kamatoztatni az új műsorrend kialakításakor, így az előadásra szánt darabok választásánál nagyobb súllyal vették figyelembe a klasszikusabb műveket – mondta el portálunknak Gyüdi Sándor, a színház főigazgatója. Így például a Nagyszínházban, Bodolay Géza rendezésében láthatjuk majd Vörösmarty Mihály „Csongor és Tündéjét”, szintén az ő rendezésében Verditől az „Álarcosbált”, vagy éppen Puccinitől a „Bohéméletet” Pál Tamás rendezésében. Itt lesz Fenyő Miklós és Tasnádi István alkotása is, az „Aranycsapat” – Fenyő Miklós zenéjével –, rendezője Tasnádi Csaba lesz. A közönség egyik hő vágya teljesülhet, hiszen Offenbach operettjét, az „Orfeusz az alvilágban” címűt is színre viszik. Másik gyakran hiányolt műfaj a musical, erről azonban tudni kell, hogy horribilis költségeket jelent elsősorban a szerzői jogok miatt egy-egy ilyen előadás – árulta el a főigazgató.
Természetesen ismét gondoltak a gyerekekre is: Jékely Zoltán „Az aranyszőrű bárány” című mesejátéka és a Budapesten sikert aratott „Hattyúk tava” balett gyermekelőadás várja majd a legifjabbakat. Gyüdi Sándor elmondta: a gyerekdaraboknál humoros, kedves, mozgalmas, játékos műveket kerestek, sok óvodáskorú nézőjük van ugyanis, akiket fáraszt a sok szöveg.

Miklósa Erika és Rost Andrea Szegeden

Ismét a Nagyszínházba kerülnek a komolyabb operák, eredeti nyelven, a Kisszínháznak meghagyják a vígoperát, magyarul: Rossini „Ory grófja” című kétfelvonásos művét Anger Ferenc rendezésében láthatja majd a nagyérdemű – a darab a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjába is belekerült.
Az operajátszásban folytatódik az a hagyomány, hogy nemzetközi hírű énekesekkel kápráztatják el a szegedi közönséget. José Cura után idén Miklósa Erikát a Rossini-darabhoz szeretnék felkérni, Rost Andreával pedig a „Bohémélet” női főszerepéről tárgyalnak.
Szokás a színházban, hogy egy produkciót több évig is színpadon hagynak: a Nagyszínházban játsszák továbbra is Berlioz „Faust elkárhozását”, a Gilbert-Sulivan-féle „Kalózkalandot”, és Mozarttól a „Figaro házassága” is színpadon marad – sőt, a Figaróval a budapesti Thália Színházban vendégszerepel a társulat. A Kisszínházban a shakespeare-i „Tévedések komédiája” és a Barnák-Deme alkotta „Hal a zacskóban” című darabok maradnak műsorrenden. A Molnár Dávid tollából született „A szögedi röpülő tyúkból” a felolvasószínházi bemutatót követően stúdiószínházi bemutatót tartanak.
Két új produkcióval jelentkezik a Szegedi Kortárs Balett: „A Tiszánál” és a „Homo hungaricus” című produkciókat láthatjuk majd.

Áfa nő, bérlet marad

A bérletek szerkezete és neve változatlan, csak a tartalom bővült: a Premier bérletbe ezután az évad összes premierelőadása szerepel. A bérletek és jegyek árának átlagos emelkedése nem éri el az áfa-emelkedés mértékét, így még az áfa-emelkedés terheit sem hárítják át a nézőkre. A drágább bérletek esetében ugyan meghaladja az átlagot az emelés, de a legdrasztikusabb árváltoztatás is csupán tíz százalékos növekedést hozott. Ugyanakkor a bérleteknél is bevezettek egy – a jegyeknél már régebb óta működő – ötödik árkategóriát, ha ezt választjuk, még a tavalyi áraknál is kevesebbért lehet majd bérletet vásárolni. A kedvezmények nem szűkültek: diák-, pedagógus-, nyugdíjas és csoportos kedvezmények várják az érdeklődőket, és ezek össze is vonhatók. Érdemes lesz figyelemmel kísérni a színház honlapját, vagy érdeklődni a jegyirodákban, hiszen bővül az akciók száma, ha például egy előadásra maradtak még üres helyek, akkor jelentős kedvezménnyel lehet rájuk jegyet vásárolni.

A bérletértékesítés kezdete augusztus 10., a régi bérletesek szeptember 12-ig újíthatják meg bérleteiket. Az első 300 bérletvásárló ingyenes belépőt kap a szeptember 11-i Nyitány gálára.
Előző sztori

Péntek esti válogatás!

Következő sztori

Csongrád megyei Szent István-nap Ópusztaszeren