Sport

Szuperkupa-döntő politikai árnyalattal

Szuperkupa-döntő politikai árnyalattal

2009. augusztus 28., péntek
Szuperkupa-döntő politikai árnyalattal

Magyar-szlovák párharcok a kézilabda bajnokságban

A szlovák bajnokcsapat, a Tatran Presov az idén a magyar kézilabda pontvadászatban is szerepel. Az eperjesi együttes első fellépése szombaton lesz a Pick Szeged – Veszprém szuperkupa-döntő előtt Kecskeméten. Az eldurvult magyar-szlovák viszony miatt a kézilabda liga vezetője, Kővári Árpád összehívta a klubok vezetőit. A megbeszélésen jelen lesznek a Tatran Presov képviselői is.

Az elmérgesedett magyar-szlovák politikai viszony árnyékolhatja be a szombati kézilabda Szuper Kupa-döntőt és az azt megelőző első osztályú Kecskemét – Tatran Presov bajnoki mérkőzést. A szlovák együttes vezetése mindent elkövetett, hogy játszhasson a 2009/2010-es magyar bajnokság alapszakaszában. A Magyar Kézilabda Szövetség a nyáron úgy döntött, hogy miért ne vennék be tizenharmadik csapatnak az eperjesi gárdát, amely szlovák bajnok. A Pick Szeged ügyvezetőjétől,

Lele Ambrustól

megtudtuk, a szlovákiai csapat nem keveset áldozott azért, hogy játszhasson a magyar bajnokságban. Először is fizet a szövetségnek, amiből minden magyar klub részesedik, másodszor, ha valamelyik klubcsapat úgy gondolja, hogy a találkozó előtt vagy után Eperjesen alszik, az ellátást is a Tatran Presov állja. Amikor a megállapodás köttetett, akkor sem volt felhőtlen a két ország politikai kapcsolata. Az augusztus 21-i események, amikor

Sólyom László

köztársasági elnök nem léphetett be Szlovákiába és nem avathatta fel a Szent István-szobrot, a helyzet még jobban elmérgesedett. A politikusok, szlovákok részéről

Robert Fico

miniszterelnök vezetésével egymásnak üzengetnek, ami legfőképpen arra jó, hogy mindkét országban fellángoljanak az ellenségeskedések. Itthon legutóbb molotov koktélt dobtak a budapesti szlovák nagykövetség elé, illetve a szlovák nagykövet autóját leszorították az útról. „A szövetség elnöksége azért is döntött amellett, hogy a Presov játsszon a magyar bajnokságban, hogy példát mutasson, és a magyar-szlovák viszonyt jobbítsa. Nem hittük azt, hogy megváltoztatjuk a kialakult politikai helyzetet. Úgy gondoljuk, csak ilyen találkozókon ismerhetik meg jobban egymást a két ország szurkolói, sportolói” – fejtette ki

Kővári Árpád

, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökségi tagja. Lele Ambrus is azt a gondolatot erősítette, hogy a sportnak kell kidomborodnia a kézilabda mérkőzéseken és nem a politikának.

Lehetnek nacionalista felhangok

Vadkeri Attila, a Pick Szeged játékosa gyermekkorában 13 évet élt Szlovákiában. Jól ismeri a viszonyokat. A kézilabdást Belgrádban értük utol, ahol térdműtét utáni rehabilitációjáról konzultált. „Egy hete három napot töltöttem Szlovákiában, Érsekújváron horgásztunk a barátaimmal. Itt mindenki magyarul beszél és szeretik a magyarokat. Eperjesen kicsit más a helyzet, jobban befolyásoltak az emberek, lehetnek nacionalista felhangok. Remélem a meccseken nem lesz semmi baj. Az biztos, feszültebb a helyzet, mint bármikor máskor.” – tudtuk meg Vadkerti Attilától.

A sport elvileg a politika felett áll, de nem tudni, felfűtött hangulatú meccsen mennyire szabadulnak majd el az indulatok a nézőtéren és a pályán. A Kecskemétben három szlovák játékos is pályára lép szombaton.

Skaliczki László

együttesében szerepel a kapus

Michal Shejbal

, a beállós

Andrej Petro

és az átlövő

Patrik Hruscák

. A mesteredző eddig egyetlen cinikus hangot nem hallott az öltözőben és a pályán. „A játékosok nem foglalkoznak a témával az edzésen. Biztosan megvan mindenkinek a saját véleménye, de ide sportolni jönnek és nem politizálni” – magyarázta Skaliczki László, a Kecskemét vezetőedzője. Hozzátette: arról tudomása van, hogy a szuperkupa előtt összehívták a biztonságiakat és nemcsak a Pick Szeged valamint a veszprémi szurkolók elkülönítéséről szólt a történet, hanem arról is, hogyan kezeljék a kialakult magyar-szlovák helyzetet. Négy évvel ezelőtt már felvetődött, hogy a 2005/2006-os magyar bajnokságban induljon a Presov, de akkor a Dunaferr, a Tatabánya, a Honvéd-Hargita és a Csömör nemet mondott, ezért a kézilabda liga elvetette az ötletet. Az idén viszont játszani fog az eperjesi gárda Magyarországon, ami új feladat elé állította a klubokat. Kővári Árpád, mint a ligatanács elnöke a kialakult konfliktus helyzet miatt szombatra, Kecskemétre hívta a magyar NB I-es férfi együttesek képviselőit. A tanácskozáson részt vesznek a szlovák klub vezetői is. „Azt javasoljuk, hogy transzparenseket nem engedünk kifeszíteni a Tatran Presov és a magyar csapatok mérkőzésein. Vonatkozik ez a szlovákiai találkozókra is. Arra kérjük a szlovák partnert, mutassunk példát. A renitenseket azonnal ki kell emelni a szurkolók köréből. A leghatározottabban fellépünk a sport szellemével ellentétes megnyilvánulásokkal. Az elképzelhető, hogy a mérkőzés idején nem lesz semmi probléma, de az azt követő órákban lehetséges az atrocitás. Erre is fel kell készülnünk” – jelentette ki Kővári Árpád. Megjegyezte: felhívják a szurkolók figyelmét, hogy a véleménynyilvánításnak, a tiltakozásnak nem a sportpálya a színtere. Néhány évvel ezelőtt az is megtörtént, hogy kézilabda mérkőzés előtt a szlovák szurkolók fütyültek a magyar Himnusz közben. Aztán normalizálódott a helyzet, a magyar válogatott többször is játszott Szlovákiában és semmilyen incidens nem történt. Skaliczki László sem emlékszik provokációra, sőt, mint mondta, igen korrekt kapcsolat volt a magyar és a szlovák szövetség között. „Az október 4-i Pick Szeged – Presov meccsre biztosan nem fogunk plusz kétszáz rendőrt és biztonsági embert kivezényeltetni. Ez csak olaj lenne a tűzre.” – jelentette ki Lele Ambrus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.