Szuperkupa-döntő politikai árnyalattal

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyar-szlovák párharcok a kézilabda bajnokságban

A szlovák bajnokcsapat, a Tatran Presov az idén a magyar kézilabda pontvadászatban is szerepel. Az eperjesi együttes első fellépése szombaton lesz a Pick Szeged – Veszprém szuperkupa-döntő előtt Kecskeméten. Az eldurvult magyar-szlovák viszony miatt a kézilabda liga vezetője, Kővári Árpád összehívta a klubok vezetőit. A megbeszélésen jelen lesznek a Tatran Presov képviselői is.

Az elmérgesedett magyar-szlovák politikai viszony árnyékolhatja be a szombati kézilabda Szuper Kupa-döntőt és az azt megelőző első osztályú Kecskemét – Tatran Presov bajnoki mérkőzést. A szlovák együttes vezetése mindent elkövetett, hogy játszhasson a 2009/2010-es magyar bajnokság alapszakaszában. A Magyar Kézilabda Szövetség a nyáron úgy döntött, hogy miért ne vennék be tizenharmadik csapatnak az eperjesi gárdát, amely szlovák bajnok. A Pick Szeged ügyvezetőjétől, Lele Ambrustól megtudtuk, a szlovákiai csapat nem keveset áldozott azért, hogy játszhasson a magyar bajnokságban. Először is fizet a szövetségnek, amiből minden magyar klub részesedik, másodszor, ha valamelyik klubcsapat úgy gondolja, hogy a találkozó előtt vagy után Eperjesen alszik, az ellátást is a Tatran Presov állja.
Amikor a megállapodás köttetett, akkor sem volt felhőtlen a két ország politikai kapcsolata. Az augusztus 21-i események, amikor Sólyom László köztársasági elnök nem léphetett be Szlovákiába és nem avathatta fel a Szent István-szobrot, a helyzet még jobban elmérgesedett. A politikusok, szlovákok részéről Robert Fico miniszterelnök vezetésével egymásnak üzengetnek, ami legfőképpen arra jó, hogy mindkét országban fellángoljanak az ellenségeskedések. Itthon legutóbb molotov koktélt dobtak a budapesti szlovák nagykövetség elé, illetve a szlovák nagykövet autóját leszorították az útról.
„A szövetség elnöksége azért is döntött amellett, hogy a Presov játsszon a magyar bajnokságban, hogy példát mutasson, és a magyar-szlovák viszonyt jobbítsa. Nem hittük azt, hogy megváltoztatjuk a kialakult politikai helyzetet. Úgy gondoljuk, csak ilyen találkozókon ismerhetik meg jobban egymást a két ország szurkolói, sportolói” – fejtette ki Kővári Árpád, a Magyar Kézilabda Szövetség elnökségi tagja. Lele Ambrus is azt a gondolatot erősítette, hogy a sportnak kell kidomborodnia a kézilabda mérkőzéseken és nem a politikának.

Lehetnek nacionalista felhangok

Vadkeri Attila, a Pick Szeged játékosa gyermekkorában 13 évet élt Szlovákiában. Jól ismeri a viszonyokat. A kézilabdást Belgrádban értük utol, ahol térdműtét utáni rehabilitációjáról konzultált.
„Egy hete három napot töltöttem Szlovákiában, Érsekújváron horgásztunk a barátaimmal. Itt mindenki magyarul beszél és szeretik a magyarokat. Eperjesen kicsit más a helyzet, jobban befolyásoltak az emberek, lehetnek nacionalista felhangok. Remélem a meccseken nem lesz semmi baj. Az biztos, feszültebb a helyzet, mint bármikor máskor.” – tudtuk meg Vadkerti Attilától.

A sport elvileg a politika felett áll, de nem tudni, felfűtött hangulatú meccsen mennyire szabadulnak majd el az indulatok a nézőtéren és a pályán. A Kecskemétben három szlovák játékos is pályára lép szombaton. Skaliczki László együttesében szerepel a kapus Michal Shejbal, a beállós Andrej Petro és az átlövő Patrik Hruscák. A mesteredző eddig egyetlen cinikus hangot nem hallott az öltözőben és a pályán.
„A játékosok nem foglalkoznak a témával az edzésen. Biztosan megvan mindenkinek a saját véleménye, de ide sportolni jönnek és nem politizálni” – magyarázta Skaliczki László, a Kecskemét vezetőedzője. Hozzátette: arról tudomása van, hogy a szuperkupa előtt összehívták a biztonságiakat és nemcsak a Pick Szeged valamint a veszprémi szurkolók elkülönítéséről szólt a történet, hanem arról is, hogyan kezeljék a kialakult magyar-szlovák helyzetet.
Négy évvel ezelőtt már felvetődött, hogy a 2005/2006-os magyar bajnokságban induljon a Presov, de akkor a Dunaferr, a Tatabánya, a Honvéd-Hargita és a Csömör nemet mondott, ezért a kézilabda liga elvetette az ötletet. Az idén viszont játszani fog az eperjesi gárda Magyarországon, ami új feladat elé állította a klubokat. Kővári Árpád, mint a ligatanács elnöke a kialakult konfliktus helyzet miatt szombatra, Kecskemétre hívta a magyar NB I-es férfi együttesek képviselőit. A tanácskozáson részt vesznek a szlovák klub vezetői is.
„Azt javasoljuk, hogy transzparenseket nem engedünk kifeszíteni a Tatran Presov és a magyar csapatok mérkőzésein. Vonatkozik ez a szlovákiai találkozókra is. Arra kérjük a szlovák partnert, mutassunk példát. A renitenseket azonnal ki kell emelni a szurkolók köréből. A leghatározottabban fellépünk a sport szellemével ellentétes megnyilvánulásokkal. Az elképzelhető, hogy a mérkőzés idején nem lesz semmi probléma, de az azt követő órákban lehetséges az atrocitás. Erre is fel kell készülnünk” – jelentette ki Kővári Árpád. Megjegyezte: felhívják a szurkolók figyelmét, hogy a véleménynyilvánításnak, a tiltakozásnak nem a sportpálya a színtere.
Néhány évvel ezelőtt az is megtörtént, hogy kézilabda mérkőzés előtt a szlovák szurkolók fütyültek a magyar Himnusz közben. Aztán normalizálódott a helyzet, a magyar válogatott többször is játszott Szlovákiában és semmilyen incidens nem történt. Skaliczki László sem emlékszik provokációra, sőt, mint mondta, igen korrekt kapcsolat volt a magyar és a szlovák szövetség között.
„Az október 4-i Pick Szeged – Presov meccsre biztosan nem fogunk plusz kétszáz rendőrt és biztonsági embert kivezényeltetni. Ez csak olaj lenne a tűzre.” – jelentette ki Lele Ambrus.

Előző sztori

Autópályán elkövetett lopások tetteseit fogták el a rendőrök

Következő sztori

A lengyel Pesa nyerte a szegedi villamostendert