/

Szennyvíz: A baktériumok tudják a dolgukat

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Már 1840 és 1853 között elkezdődött Szegeden a szennyvízhálózat kiépítése, az 1879-es tiszai nagyárvíz után pedig robbanásszerű volt a fejlődés: az akkori rendszer kiválóságát mutatja, hogy abból egy 30 km-es szakasz ma is működik. 2007 óta pedig baktériumok segítségével is tisztítják a vizet a biológiai szennyvíztisztítóban.

A városfejlesztési tervekkel összhangban fejlődött Szeged közműhálózata is. Ma már közel száz százalékos a csatornázottság. 2007-ben önkormányzati, kormányzati és európai uniós támogatással befejeződött a szennyvízcsatorna-hálózat és a szennyvíztisztító fejlesztése – ebben az utolsó szakaszban még közel 11.600 ingatlant kötöttek a hálózatra – magyarázza Bodor Dezső, a Szegedi Vízmű műszaki igazgatója. A projekt kezdete előtt Szeged város két pontján, a belvárosban, a Gyermekklinika mellett, és vele szemben Újszegeden tisztítás nélkül, a Szennyvíztisztító telepen rács, homokfogó, zsírfogó után folyt a szennyvíz a Tiszába – teszi hozzá a műszaki igazgató.

Stresszes baktériumok

Egyszer valahol a világban egy biológiai szennyvíztisztítóban, ahol csak levegőztető medence volt, elromlott a levegőztető elemek egy része: anaerob („levegő nélküli”) körülmények alakultak ki. Azt tapasztalták az üzemeltetők, hogy a foszfortartalom tekintetében így is javult a szennyvíz minősége – így jöttek rá, hogy ha az aerob baktériumokat stresszhelyzetbe hozzák, vagyis nem kapnak annyi levegőt, mint amennyire szükségük van, akkor elkezdenek energiát gyűjteni. Amikor ezt követően időben a baktériumok megkapják a megfelelő oxigénmennyiséget, akkor az energiájukat foszforfelvételre fordítják. Ezt használják ki a szennyvíztisztítókban a foszfor biológiai eltávolítására.

60 ezer köbméter szennyvíz per nap – ekkora a 2007 augusztusa óta üzemelő biológiai szennyvíztisztító kapacitása. A rendszert közelebbről szemlélve a tisztítás érdekes fázisaival ismerkedhetünk meg. Legelőször egy mechanikai tisztítóban áramlik a víz, ebben egy 1 cm pálcaközű rács fogja fel a nagyobb szennyeződéseket, majd a levegőztetett medencében eltávolítják a homokot és a zsírt. A biológiai szennyvíztisztítóhoz érve először két előülepítő medencén folyik át a szennyvíz, melyből a nyers iszap egy részét kiülepítik: ez megy a rothasztókba. Az ötszörös hígítás feletti vizeket közvetlenül a Tiszába vezetik.

A rothasztókból a három biológiai szennyvíztisztító medencébe kerül a szennyvíz, ahol úgynevezett aerob (levegő jelenlétében működő) baktériumok eltávolítják a szervesanyag-tartalom nagy részét. Biológiai nitrogén- és foszforeltávolítás, valamint vegyszeres foszforeltávolítás is történik itt. A baktériumokkal teli vizet kiülepítik a nyolc darab utóülepítőben, majd a kiülepített iszap egy részét visszaáramoltatják a biológiai medencékbe, az úgynevezett fölös iszap pedig a rothasztókba kerül. Ezután az alapos tisztítás után folyik csak a víz a Tiszába. Olyan szigorúak a tisztított víz határértékei, mintha a Balaton mellett lennénk, ami védett területnek felel meg – tudtuk meg Bodor Dezsőtől.
Az előülepítőkből és az utóülepítőkből származó szennyvíziszapot a rothasztóban tovább kezelik: a nehezen bontható szerves anyagokat, fehérjéket levegő nélküli környezetben úgynevezett anaerob baktériumok elbontják, így metán, szén-dioxid, kénhidrogén, összefoglaló néven biogáz keletkezik. A telepen lévő gázmotorokkal ebből villamos energiát termelnek, mely a szennyvíztisztító energiaigényének ötven százalékát képes fedezni.

no images were found

A szegedi csatornarendszer hossza 552 km és a városban 247 km nyílt árok is található. Évente a tisztítóban 17 millió köbméter szennyvizet kezelnek. Ez a rendszer látja el Szeged mellett Tiszasziget, Újszentiván, Kübekháza és Domaszék szennyvizének kezelését is.

„Az életnek értéket csak a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk” – idézi Márai Sándor gondolatait Bodor Dezső. Mint mondja, ennek szellemében hivatottak munkálkodni, hogy az emberek életét jobbá tegyék.Előző sztori

II. Hungarikum Fesztivál

Következő sztori

Színház: Megkezdték a bérletek árusítását!