Százhatvan év után újravívták a szőregi csatát

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Idén is újravívták vasárnap a szőregi csatát – bár kevesebben mint az “igazit”, és az eredeti helyszíntől néhány kilométerrel odébb, de ugyanolyan “végeredménnyel”.

Öt országból érkezett mintegy kétszáz hagyományőrző lovas, gyalogos és tüzér százhatvan év után elevenítette fel a küzdelmet. A csata újrajátszása az elmúlt években lassacskán már hagyománynak mondható. A X. Nemzetközi Huszár és Hagyományőrző Találkozó záróeseményeként megrendezett összecsapás – ahogy annak idején is – a lovas felderítők portyáival kezdődött, majd a valósághű tüzérségi küzdelem következett. A magyar és a császári csapatok tucatnyi ágyút vonultattak föl, köztük egy hatalmas tarackot is, és bevetették a XIX. században félelmetes hírű röppentyűket is, mellyel sistergő, szikrázó lövedékeket tudtak az ellenség felé röpíteni. Arról, hogy a vaktöltényeket használó ágyúk tüze valósághű legyen, a szervezők a csatatérre telepített pirotechnikával és becsapódás-imitációval gondoskodtak.
A tüzérségi párbajt a lovasok majd a gyalogosok összecsapása követte, és ahogy 1849-ben, úgy százhatvan évvel később is a magyar seregek oldalán szálltak hadba a lengyel és az olasz légió egységei.
Bár a magyar honvédek bátran küzdöttek, a történelmen nem változtathattak, a csata a császári csapatok győzelmével, a magyar seregek visszavonulásával fejeződött be.
1849. augusztus 5-én Szőregnél a magyar seregek Dembiński lengyel tábornok vezérlete alatt vereséget szenvedtek a Haynau vezette császári-királyi csapatoktól. A vereség a viszonylag kis veszteségek – ötszázan vesztették életüket és négyszázan estek fogságba – ellenére is súlyos volt, mert a csapatok harcrendje és morálja is megbomlott a csata és az azt követő visszavonulás során.

Előző sztori

Szegedi dugó – forgalomirányítás

Következő sztori

Mágnás Miskával és O.T.H.E.L.L.O.-val búcsúzott a várjátékok