Kultúra

Százhatvan év után újravívták a szőregi csatát

Százhatvan év után újravívták a szőregi csatát

2009. augusztus 2., vasárnap
Százhatvan év után újravívták a szőregi csatát

Idén is újravívták vasárnap a szőregi csatát - bár kevesebben mint az "igazit", és az eredeti helyszíntől néhány kilométerrel odébb, de ugyanolyan "végeredménnyel".

Öt országból érkezett mintegy kétszáz hagyományőrző lovas, gyalogos és tüzér százhatvan év után elevenítette fel a küzdelmet. A csata újrajátszása az elmúlt években lassacskán már hagyománynak mondható. A X. Nemzetközi Huszár és Hagyományőrző Találkozó záróeseményeként megrendezett összecsapás - ahogy annak idején is - a lovas felderítők portyáival kezdődött, majd a valósághű tüzérségi küzdelem következett. A magyar és a császári csapatok tucatnyi ágyút vonultattak föl, köztük egy hatalmas tarackot is, és bevetették a XIX. században félelmetes hírű röppentyűket is, mellyel sistergő, szikrázó lövedékeket tudtak az ellenség felé röpíteni. Arról, hogy a vaktöltényeket használó ágyúk tüze valósághű legyen, a szervezők a csatatérre telepített pirotechnikával és becsapódás-imitációval gondoskodtak. A tüzérségi párbajt a lovasok majd a gyalogosok összecsapása követte, és ahogy 1849-ben, úgy százhatvan évvel később is a magyar seregek oldalán szálltak hadba a lengyel és az olasz légió egységei. Bár a magyar honvédek bátran küzdöttek, a történelmen nem változtathattak, a csata a császári csapatok győzelmével, a magyar seregek visszavonulásával fejeződött be. 1849. augusztus 5-én Szőregnél a magyar seregek Dembiński lengyel tábornok vezérlete alatt vereséget szenvedtek a Haynau vezette császári-királyi csapatoktól. A vereség a viszonylag kis veszteségek - ötszázan vesztették életüket és négyszázan estek fogságba - ellenére is súlyos volt, mert a csapatok harcrendje és morálja is megbomlott a csata és az azt követő visszavonulás során.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.