Bulvár

Százharminc éves a Szegedi Tűzoltóság

Százharminc éves a Szegedi Tűzoltóság

2009. augusztus 29., szombat
Százharminc éves a Szegedi Tűzoltóság
Megalakulásának 130. évfordulóját ünnepli szombaton a Szegedi Tűzoltóság; az ország legelső hivatásos, vidéki tűzoltóságával a jeles nap alkalmából együtt ünnepelnek a város lakói. Reggel 9 órakor koszorúzással kezdődik a program az egykori laktanya előtt, majd az Országos Tűzoltó Zenekar kíséretében a városháza elé vonulnak a résztvevők - mondta el pénteken Dudás László tűzoltási és műszaki mentési osztályvezető. A menetoszlopban részt vesz tíz jármű is, köztük a magasból-mentő daru, vagy az olajkutak tüzeinek oltásánál használt turbó-reaktív oltógépjármű, és azok a gépjárműfecskendők is, melyeket gyakrabban látnak az emberek. Az érdeklődők délig megtekinthetik az autókat a Széchenyi téren. A Szegedi Tűzoltóság 1879-ben, a várost elöntő márciusi árvíz után alakult. Akkor a budapesti tűzoltók segítettek a károk felmérésében, és a városvezetés felismerte, hogy szükség lenne a hivatásos tűzoltókra a Tisza partján is. Ennek hatására augusztusban feleskették az első 32 lánglovagot. Korábban ilyen formában egyedül csak a fővárosban működött tűzoltóság, és míg Szeged ezzel egyedülálló település lett, máshol sokáig önkéntesek látták el a feladatot. A tűzoltók 1898-ban megkapták első laktanyájukat a város szívéhez közel, a Kossuth Lajos sugárúton, ezzel intézményesítették a csapatot. Ott 1988-ig folyt a munka, míg új és sokkal nagyobb laktanyát nem kaptak a külvárosban. Jelenleg 139 tűzoltó szolgál Szegeden.
A foglalkozás nagyon népszerű. Általában csak akkor dolgoznak, mikor már komoly baj van és menteni kell, ezért a közvélemény nagyon szereti őket. Talán ennek is köszönhető, hogy a tagfelvételek során komoly túljelentkezés van. Hatvan jelentkezőből általában tízet vesznek fel, szigorú válogatást követően.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.