/

Olvasói levél: Az elmaradt kutyapóráz vétsége

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy nyugdíjas olvasónk küldte el szerkesztőségünknek az alábbi levelet, amit alább olvashatnak.

2009. augusztus 23-án 18 óra körül, mint 13 éve minden nap, kistermetű pulikutyámmal sétálni indultam Rigó utcai otthonomból. A megszokott sétautunk Szende Béla, Kálvária téri, Pál utcán történik. A körülbelül 25-30 perces lassú séta befejezésével a Pál utca felé elhagytuk a Kálvária teret. A Pál utcai sarok elérése előtt a tér város felőli részéről erős kiabálásra lettem figyelmes. Megálltam a sarkon, amikor három fehér ingbe öltözött személy filmfelvevővel közelített felém. Rövid odavetett jó napot köszönés után a közterület-felügyelő hölgy megkérdezte, hogy ismerem-e az ebtartási szabályzatot. Közöltem vele, hogy részben ismerem. A közterület-felügyelő hölgy a hatalmának teljes tudatában megkezdte kioktatásomat: azt látja, hogy kezemben a kutyapiszok eltakarításához szükséges nejlonzacskó van, de póráz, amit valóban otthon felejtettünk, nincs nálam, amit az ebtartási szabályzat előír.

Közölte velem, hogy a kutya bepiszkolja a teret, a játszótér homokozóját, és ha neki lenne gyereke, a közelünkben elmenni sem merne. Kikértem magamnak a stílust, amivel kioktatott és a gyanúsítgatást, amit kultúrember létemre sohasem tettem és sohasem fogok megtenni. Mivel nem volt nálam póráz, ezért 3000 Ft helyszíni bírságot szabott ki rám. Mivel pénz nem volt nálam, kértem, adja ide a csekket, és azt majd befizetem. Felszólított, adjam át személyi igazolványom, amit szintén nem tudtam prezentálni, mivel kutyasétáltatásra nem viszem magammal. Ekkor ő és személyét kísérő igen tekintélyes darab férfiú elkísértek lakásomra. Mivel nem vagyok jogi végzettségű ember, eljárásukat a helyszínen megkérdőjeleztem, sőt azt is, hogy joga van-e személyi adataimat elkérni. A közterület-felügyelő hölgy közölte, hogy rendőrt is hívhat és örüljek annak, hogy csak 3000, nem pedig 25 000 Ft-ra bírságolt meg.

Felháborítónak és megalázónak tartom eme hatalmat képviselő személyek viselkedését, kikérem magamnak, hogy utcahosszat mint egy bűnözőt kísérjenek a szomszédok szeme láttára, akik szóbeli véleményüket is kifejezték feléjük.

Elismerem, hogy 13 éves pulikutyám pórázát elfelejtettem magammal vinni, de ez nem adhat okot, hogy ezt a viselkedést el kelljen viselnem.

65 éves, nyugdíjas, magyar törvénytisztelő, 34 évig becsületesen dolgozó, adót fizető állampolgár vagyok – elvárom, hogy ezt mindenki tartsa tiszteletben.

Természetesen a rám kiszabott bírságot befizetem.

V. I. (Szeged)

Teljes név és cím a szerkesztőségben

Előző sztori

Nagylak: Kétórás várakozás

Következő sztori

Rendőrautóba rohant egy román autó a 43-ason