Gasztro

Nyári ízek télire / Rabul ejtett nyár

Nyári ízek télire / Rabul ejtett nyár

2009. augusztus 11., kedd
Nyári ízek télire / Rabul ejtett nyár
Finom házi lekvárok, dzsemek, befőttek és pikáns zselés ínyencségek: ízük felülmúlhatatlan. Nemcsak azért, mert az általunk gondosan válogatott gyümölcsök felhasználásával készülnek, hanem azért is, mert saját kezünk munkája és a nyár íze érződik minden falatban. Elkészítésükhöz nincs másra szükségünk, csak megfelelő alapanyagokra, egy jó receptre és néhány biztos tippre.

Narancsos sárgabarackdzsem

Hozzávalók:

- 2 kg sárgabarack - 10 db nagy lédús narancs - 2 kg befőzőcukor - 1,5 dl narancslikőr

Elkészítés:A barackokat adagonként 1-2 percre lobogva forró vízbe dobjuk. Szűrőkanállal kiszedjük, meghámozzuk, elfelezve kimagozzuk és vékony cikkekre vágjuk. Két megmosott narancs héját lereszeljük és a gyümölcsre szórjuk. A maradék 8 narancsot meghámozzuk (vigyázva, nehogy a fehér bundája rajta maradjon), majd a hártyás részektől megtisztítva a kicsöpögő levével együtt a barackhoz adjuk. A befőzőcukorral felforraljuk és 3 percig kevergetve főzzük. Az utolsó percben a narancslikőrt is beleöntjük, majd forrón, fertőtlenített meleg üvegekbe töltjük. Csavaros tetővel lezárjuk és fejre állítjuk. Egy óra múlva már végleges helyére, a kamrába, a polcra sorakoztathatjuk.

Mazsolás almabefőtt

Hozzávalók:

- 2 kg alma - 1 kg cukor - 4 db citrom - 10 dkg mazsola - 1 kiskanál ánizs

Elkészítés:A meghámozott, feldarabolt almát egy-két percre citromos vízbe tesszük. 1 liter vízben feloldjuk a cukrot, beleöntjük a citromlevet, egy citrom lereszelt héját, a mazsolát és az ánizsmagot. Ezután beletesszük a kissé előfőzött almát, puhára főzzük és üvegekbe rakjuk. A visszamaradt szirupot kissé beforraljuk és ha kihűlt az almákra öntjük. Az üveget lezárjuk és 5-6 percig gőzöljük.

Fügelekvár

Hozzávalók:

- 1 kg füge - forró víz - 40 dkg cukor - 1 db citrom - üvegenként 1-1 késhegynyi nátrium-benzoát

Elkészítés:A megmosott fügék szárát levágjuk, a gyümölcsöt nagyobb darabokra aprítjuk, a magját is kikaparjuk, és a gyümölcshússal együtt fazékba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje, rászórjuk a cukrot, meglocsoljuk a citrom levével, és amikor felforrt, lassú tűzön addig főzzük, amíg besűrűsödik, és kicsit darabos is lesz. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a tartósítószert, majd forrón a kiforrázott még meleg üvegekbe kanalazzuk. Szorosan rácsavarjuk a tetejét és párnák, paplanok közé téve száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Aszalt gyümölcs

Hozzávalók:

alma, szilva, körte vagy más gyümölcs

Elkészítés:A megtisztított, fölszeletelt gyümölcsöt forró napon vagy sütőben alaposan kiszárítjuk. Üvegekbe töltjük és jól lezárjuk. Kitűnő levest, mártást, kompótot készíthetünk belőle.

Körte körtepálinkában

Hozzávalók:

- 1 kg körte - 25 dkg cukor - 1 fahéjrúd - 2 db szegfűszeg - 0,7 l körtepálinka

Elkészítés:A körtéket hámozzuk meg, vágjuk félbe és magházukat távolítsuk el. A fél körtéket röviden, kevés vízben forraljuk fel, amjd mikor lehűltek, a cukorral és a fűszerekkel egy edénybe rétegezzük, és öntsük fel a pálinkával. Végül zárjuk le az üveget, és legalább 4 hétig hagyjuk érni.

Szilvareszter

Hozzávalók:

- szilva - cukor - citromlé

Elkészítés:Az érett, megmosott, kimagozott szilvát kevés vízzel elkezdjük főzni. (Vagy néhány órai várakozás után, saját levében kezdjük főzni.) Mikor forrni kezd, beleteszünk kilónként 30-35 dkg cukrot és kevés citromlevet. Ha már jól szétfőtt, üvegekbe rakjuk, lekötözzük és jól kigőzöljük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.