Írjon nekünk

Rúzs

Nyári ízek télire / Rabul ejtett nyár

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Finom házi lekvárok, dzsemek, befőttek és pikáns zselés ínyencségek: ízük felülmúlhatatlan. Nemcsak azért, mert az általunk gondosan válogatott gyümölcsök felhasználásával készülnek, hanem azért is, mert saját kezünk munkája és a nyár íze érződik minden falatban. Elkészítésükhöz nincs másra szükségünk, csak megfelelő alapanyagokra, egy jó receptre és néhány biztos tippre.


Narancsos sárgabarackdzsem

Hozzávalók:

– 2 kg sárgabarack
– 10 db nagy lédús narancs
– 2 kg befőzőcukor
– 1,5 dl narancslikőr

Elkészítés:

A barackokat adagonként 1-2 percre lobogva forró vízbe dobjuk. Szűrőkanállal kiszedjük, meghámozzuk, elfelezve kimagozzuk és vékony cikkekre vágjuk. Két megmosott narancs héját lereszeljük és a gyümölcsre szórjuk. A maradék 8 narancsot meghámozzuk (vigyázva, nehogy a fehér bundája rajta maradjon), majd a hártyás részektől megtisztítva a kicsöpögő levével együtt a barackhoz adjuk. A befőzőcukorral felforraljuk és 3 percig kevergetve főzzük. Az utolsó percben a narancslikőrt is beleöntjük, majd forrón, fertőtlenített meleg üvegekbe töltjük. Csavaros tetővel lezárjuk és fejre állítjuk. Egy óra múlva már végleges helyére, a kamrába, a polcra sorakoztathatjuk.

Mazsolás almabefőtt

Hozzávalók:

– 2 kg alma
– 1 kg cukor
– 4 db citrom
– 10 dkg mazsola
– 1 kiskanál ánizs

Elkészítés:

A meghámozott, feldarabolt almát egy-két percre citromos vízbe tesszük. 1 liter vízben feloldjuk a cukrot, beleöntjük a citromlevet, egy citrom lereszelt héját, a mazsolát és az ánizsmagot. Ezután beletesszük a kissé előfőzött almát, puhára főzzük és üvegekbe rakjuk. A visszamaradt szirupot kissé beforraljuk és ha kihűlt az almákra öntjük. Az üveget lezárjuk és 5-6 percig gőzöljük.

Fügelekvár

Hozzávalók:

– 1 kg füge
– forró víz
– 40 dkg cukor
– 1 db citrom
– üvegenként 1-1 késhegynyi nátrium-benzoát

Elkészítés:

A megmosott fügék szárát levágjuk, a gyümölcsöt nagyobb darabokra aprítjuk, a magját is kikaparjuk, és a gyümölcshússal együtt fazékba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje, rászórjuk a cukrot, meglocsoljuk a citrom levével, és amikor felforrt, lassú tűzön addig főzzük, amíg besűrűsödik, és kicsit darabos is lesz. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a tartósítószert, majd forrón a kiforrázott még meleg üvegekbe kanalazzuk. Szorosan rácsavarjuk a tetejét és párnák, paplanok közé téve száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Aszalt gyümölcs

Hozzávalók:

alma, szilva, körte vagy más gyümölcs

Elkészítés:

A megtisztított, fölszeletelt gyümölcsöt forró napon vagy sütőben alaposan kiszárítjuk. Üvegekbe töltjük és jól lezárjuk. Kitűnő levest, mártást, kompótot készíthetünk belőle.






Körte körtepálinkában

Hozzávalók:

– 1 kg körte
– 25 dkg cukor
– 1 fahéjrúd
– 2 db szegfűszeg
– 0,7 l körtepálinka

Elkészítés:

A körtéket hámozzuk meg, vágjuk félbe és magházukat távolítsuk el. A fél körtéket röviden, kevés vízben forraljuk fel, amjd mikor lehűltek, a cukorral és a fűszerekkel egy edénybe rétegezzük, és öntsük fel a pálinkával. Végül zárjuk le az üveget, és legalább 4 hétig hagyjuk érni.






Szilvareszter

Hozzávalók:

– szilva
– cukor
– citromlé

Elkészítés:

Az érett, megmosott, kimagozott szilvát kevés vízzel elkezdjük főzni. (Vagy néhány órai várakozás után, saját levében kezdjük főzni.) Mikor forrni kezd, beleteszünk kilónként 30-35 dkg cukrot és kevés citromlevet. Ha már jól szétfőtt, üvegekbe rakjuk, lekötözzük és jól kigőzöljük.

Kommentek

Rúzs

Fenséges fürjes finomságok + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Vitaminban gazdag, alacsony a koleszterin tartalma és a tyúktojásra allergiások is fogyaszthatják. Az üvegbe zárt fürjes finomságok, az első kóstolásnál leginkább a felejthetetlen „akarok még” érzését váltják ki.

Tovább olvasom

Rúzs

Répás finomságokkal hódítanak a domaszékiek

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Tarolt a répalé és a répalekvár a Csongrád Megyei Értékek Napján. Az ínyenc fogásokat nem csak a kifinomult gasztrokibicek tudják megkreálni. Az egyszerű receptek alapján bárki könnyedén elkészítheti őket.

Tovább olvasom

Egyetem

Uzsonnabarát iskolatáska, soha el nem törő vonalzó + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Másfél hónap múlva kezdődik a tanév. Az üzletekben már javában beszerezhetjük a szükséges kellékeket. Talán meglepő, de az örökké változó divat ezt a területet sem kíméli, így évről évre újabb trendekkel találkozhatunk a polcokon.

Tovább olvasom

Aktuál