/

Megszűnt a vérvétel a MÁV-rendelőben

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már hajnalban sorba kell állni a szakrendelőnél

no images were found

Tumultus alakult ki a Szentháromság utcai laboratórium előtt, mivel a MÁV-rendelőben lényegében megszűnt a vérvétel. Információnk szerint Szegeden drasztikusan csökken a napi vérvételek száma. Aki gyorsan szeretne túlesni a szúráson, annak magánrendelésen kétezer forintot kell fizetni.

Meglepődve tapasztalják az újszegedi MÁV-rendelőbe vérvételre érkezők, hogy a lakosság részére megszűnt az ellátás. A falon egy tájékoztatót olvashatnak az alapellátásra várók. A Prodia Dignosztikai Zrt. közleménye szerint az ellátás folyamatos biztosítása érdekében csak a MÁV-rendelő szakrendeléséről érkezőket látja el a laboratórium.

“Eddig jöhettek ide a betegek háziorvosi beutalóval is. Nagyon jó volt mindenkinek, főként az idős néniknek, bácsiknak, hogy nem kell órákat sorban állni az SZTK-ban. A következőkben csak 22 beteget szúrhatunk meg. A legszomorúbb, hogy most már a vasutasok sem jöhetnek, akikért gyakorlatilag építették ezt a házat” – hallottuk a laboratórium egyik dolgozójától. Megtudtuk: naponta körülbelül száz embertől vettek vért a laboratórium munkatársai, akiknek az esetszám drasztikus csökkentése miatt veszélybe került az állása. Úgy tudják, hármuk közül kettőnek felmondanak.

Megkerestük a Prodia Dignosztikai Zrt. vezérigazgatóját, Pesti Lászlót kérdésünkkel: mi az oka a lakossági vérvétel megszüntetésének a MÁV-rendelőben? Kérdésünkre egyelőre választ nem kaptunk. Más forrásból megtudtuk: a szegedi vasútegészségügyi szakrendelőnek nincs területi ellátási kötelezettsége, laboratóriumi szempontból a Prodia ellátni csak a Vasútegészségügyi Kht. szakrendelésén megjelent betegeket köteles. Olyan nagy mennyiségben érkeztek máshonnan betegek, hogy a Prodia ezt már nem tudta finanszírozni. Az Országos Egészségügyi Pénztár csak néhány fillérrel támogatta a Prodia vérvételeit. Olyan alacsony ez az összeg – tudtuk meg informátorunktól -, hogy ezzel laborvizsgálatot elvégezni nem lehet. Megdöbbenve hallottuk: jelenleg az OEP finanszírozás olyan alacsony, amelyet nem lehet elviselni.

Kovács Ferenc tiszti főorvos, az ÁNTSZ Szegedi, Mórahalmi Kistérségi Intézetének vezetője a SZEGEDma.hu-nak elmondta: “Annyira friss az esemény, hogy hivatalosan még hozzánk sem jelentették be. Annyit tudok, az OEP vizsgálata alapján a Prodia kénytelen volt a MÁV-rendelőben szűkíteni a szolgáltatását.” Kovács Ferenc szerint az nem tudható, hogy a szűkítés milyen hatással lesz Szeged járóbeteg-szakellátására és az alapellátására. A háziorvosok szerint, akik a MÁV-rendelőbe küldték betegeiket vérvételre, káosz várható és elképzelhető, hogy már hajnalban sorba kell állni a két szakrendelő bejáratánál annak, aki aznap szeretne bejutni vérvételre.

Információnk szerint ezentúl a Szentháromság utcai és a Vasas Szent Péter utcai rendelőjében is csak 100-100 vérvételt hajthatnak végre naponta, pedig Szegeden ezerre lenne szükség.

A vérvételek számát tekintve két szegedi szakrendelőben eddig is volt limit. Kovács Ferenc nem tudta megmondani, mennyi, mert nem az intézetének fennhatósága alá tartozik a két szakrendelő, és arról sem hallott, hogy ennyire lecsökkentenék a vérvételek számát. Hogy pontos adatokat kapjunk, megkerestük Balogh Erikát, az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézete igazgatási osztályvezetőjét: “Általánosságban nem tudok róla, hogy bárhol is csökkentettek volna vizsgálati esetszámokat” – írta elektronikus válaszában az osztályvezető.

Egyelőre annyit tapasztaltunk, hogy óriási a tumultus hétfő óta a Szentháromság utcai szakrendelő laboratóriumánál. A vérvételre érkezők nem férnek el a váróban, ezért az utcán várakoznak. Aki ezt szeretné elkerülni, az elmehet magánrendelésre, ahol a vérvétel tarifája kétezer forint.

Default thumbnail
Előző sztori

Pénteken kék-fekete szezonnyitó a Gól Büfében

Következő sztori

Lajkó Félix és Palya Bea közös fellépése Palicson

Legutóbbi hasonló cikkek