Kevesebb vért vehetnek – megvonások a laboroktól

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy tavaszi kormányrendelet csapása a lakosságra

no images were found

A kormány jelentősen csökkentette a laboratóriumi ellátás finanszírozását, ezért nem fogadja a vérvételre érkező betegeket a szegedi MÁV-rendelő laboratóriuma. Valószínűsíthető, a Prodia Zrt. laboratóriumába beküldött betegek számának növekedését a többi helyi laboratórium költségkímélése, előjegyzése, várólistája okozza, akiknek pedig területi ellátási kötelezettsége állna fenn.

„Megszűnt a vérvétel a MÁV-rendelőben” címmel közöltünk cikket az elmúlt napokban. Az újszegedi rendelőbe naponta száz felnőttől vettek vért, amit Kiskunhalason elemeztek. A laboratóriumot a Prodia Zrt. működteti. A dolgozók elmondták, féltik az állásukat, és sajnálják azt a több ezer beteget, akik a szolgáltatásukat igénybe vették. Ráadásul nagyon sok háziorvos rendelés előtt levette a betegektől a vért és azokat a szegedi MÁV-rendelőbe szállították vizsgálatra. Ez is megszűnt – hallottuk informátorainktól.
Természetesen kérdésünkkel megkerestük a Prodia Zrt-t is: mi az oka a lakossági vérvétel megszüntetésének a MÁV-rendelőben? Akkor választ nem kaptunk, azóta megérkezett egy informatív levél Pesti Lászlótól, a Prodia Zrt. igazgatósági tagjától.
„A szegedi laboratórium működtetésére vonatkozóan, a Vasútegészségügyi Kht.–val kötött közreműködői szerződésünk csak a megrendelő érdekkörébe tartózó MÁV betegek ellátására terjed ki, vagyis amely vizsgálatokat vasutas szakrendelőkből 95-ös kódon küldenek be laboratóriumunkba. A Prodia Zrt.-nek egyebekben nincs területi ellátási kötelezettsége a szegedi háziorvosok/szakrendelők által beküldött betegekre” – írta Pesti László.
A 2009. április 1-én hatályba lépett kormányrendelet a laboratóriumi ellátás finanszírozását megváltoztatta és fajlagos költségtérítését – a laborkassza zártságának és a laborkereslet korlátozatlanságának fenntartásával – a gyakorlatban jelentősen csökkentette a korábbi időszakokhoz képest.
„A csökkentés miatt a nem MÁV beküldő kóddal (nem MÁV szakrendelőből) beküldött betegek ellátása a kiskunhalasi kórházban levő Prodia laboratóriumunk – ahol a szegedről érkező minták laborvizsgálatait végezzük – működtetését teljesen ellehetetlenítené, ezért kényszerültünk minimális és törvényileg lehetséges korlátozó intézkedések megtételére” – olvasható a levélben.
Megtudtuk: a Kiskunhalasi Semmelweiss Kórház Kht. 2009. április 9-e óta tartó csődvédelme, majd 2009. augusztus 3-i kezdetű felszámolása a Prodiát igen érzékenyen érintette. A régióban a Prodia Zrt. által elvégzett járó és fekvőbeteg laborszolgáltatásért jelentősen hosszú ideje a Kht. az OEP-től megkapott labortérítést nem utalta át a Prodiának.
„Április 1-e óta valószínűsíthető, hogy a Prodia Zrt. laboratóriumába beküldött betegek számának növekedését, a többi helyi laboratórium költségkímélése, előjegyzése, várólistája okozza, akiknek pedig területi ellátási kötelezettsége állna fenn. Amennyiben a lakosság részéről további igény van labor szolgáltatásunkra, akkor nyitottak vagyunk (beküldővel, feladatátadóval, szolgáltatóval) szerződéses formában továbbra is ellátni a laborigényeket a megszokott helyen az erre igényt tartóknak” – írta levelében Pesti László.

Default thumbnail
Előző sztori

Farral a lónak

Default thumbnail
Következő sztori

Üzemanyagtolvajokat fogtak Szegeden

Legutóbbi hasonló cikkek