Gazdaság

Gazdasági válság - Egyre több kedvező jel

Gazdasági válság - Egyre több kedvező jel

2009. augusztus 26., szerda
Gazdasági válság - Egyre több kedvező jel

Egyre több kedvező jel mutat arra, hogy a világ-, és így a magyar gazdaság is kezd kilábalni a recesszióból.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint a kiskereskedelmi eladások volumene 2009 júniusában már 0,5 százalékkal meghaladta az előző havit a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok alapján. Bár a kiskereskedelmi forgalom volumene - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - az idei első félévében még 3,2 százalékkal, júniusban pedig 2,2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. A KSH arról is beszámolt, hogy a tavalyi első félévhez képest 21 százalékkal emelkedett a külföldiek összes magyarországi fogyasztása 2009 első hat hónapjában, 544 milliárd forintot tett ki. Kedvezően reagáltak a magyar jegybank hétfői alapkamat-csökkentésére a pénzpiacok, nemcsak a forint árfolyama maradt lényegében stabil, hanem a három hónapos diszkont kincstárjegy hozama - az előző hetinél nagyobb érdeklődés mellett - 15 bázisponttal 7,68 százalékra csökkent az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) keddi aukcióján. A beruházások is élénkülnek: biotrágya gyárat avattak Beszterecen; a 600 négyzetméter alapterületű üzem mintegy 500 millió forintos költségből épült. Emellett az oroszországi export tervezett őszi megindításával kétműszakosra bővítik a közelmúltban több mint 400 millió forintos beruházással elkészült baconüzem termelését a Kapuvári Hús Zrt.-nél. Szegeden megkezdődik a közel 30 milliárd forintos szegedi villamosvonal-felújítás. Mindez új munkahelyek létrehozásával jár. A hétfői erősödés után kedden tovább drágult a forint az euróval szemben a bankközi devizapiacon. A reggeli forintgyengülést követően az euró jegyzése a 267 forint alatti szintre süllyedt: egy euróért 266,80 forintot adtak kedden délután ötkor, szemben a hétfő délutáni 267,50/80 forintos és a kedd reggeli 268,20/60 forintos szintekkel. Külföldön a Honda Motor 13 százalékkal növelte járműértékesítését augusztus első három hetében az előző év azonos időszakához viszonyítva. Tizenhat hónap után pedig ismét bővíti a termelést a Toyota, a világ legnagyobb autógyára, közölte az Asahi Shinbun című japán lap. Már a fellendülésben bízva Romániában építi fel legnagyobb európai üzemét a PepsiAmericas (PAS) amerikai üdítőital-palackozó és -forgalmazó társaság. A Pepsi-termékeket gyártó vállalat 30 ezer négyzetméter alapterületű üzemet létesít Bukarest térségében 150 millió dolláros beruházással. A vártnál jobb lett az Air Berlin üzemi eredménye, ami a légi utasok számának emelkedésére utal. A második számú német légitársaság, az olcsó jegyes Air Berlin üzemi eredménye 33 százalékkal 17,6 millió euróra nőtt a második negyedévben a tavalyi második negyedévhez viszonyítva. Az elemzők csak 16 millió eurós eredményt vártak. A nemzetközi pénzügyi körök kedvezően fogadták azt a döntést, hogy második terminusra jelölte

Ben Bernankét

, a központi bank, a Fed elnökét kedden

Barack Obama

amerikai elnök. Az USA első embere döntését indokolva méltatta Bernanke eddigi működését; elismerőleg szólt azokról az erőfeszítéseiről, amelyeket az egyik legsúlyosabb pénzügyi válság leküzdése és egy újabb krízis megelőzése érdekében tett. Az amerikai fogyasztók hangulatát tükröző index a vártnál jobban nőtt augusztusban, ami a munkaerőpiac és általában a gazdaság javuló kilátásait mutatja. A New York-i Conference Board vezető amerikai gazdaságkutató fogyasztói bizalmi mutatója 54,1-re nőtt augusztusban a júliusi 47,4 után. Az elemzők 47,5-öt vártak. Az augusztusi index a legmagasabb május óta, amikor 54,8 volt. Ám a kedvező tendenciák ellenére hosszú út áll még a világ- és így a magyar gazdaság előtt is, amíg végleg maga mögött tudhatja a recessziót. Csupán néhány példa erre: júliusban mínusz 33,4 ponton állt a GKI, valamint az Ingatlan és Befektetés szaklap fővárosi ingatlanpiaci indexe, ez 4,4 ponttal alacsonyabb az áprilisinál, és 2002 óta a legkisebb érték. A részindexek közül a legalacsonyabb mínusz 48 ponttal a lakáspiaci index. A felmérés 29-31 ezer új lakás felépítését valószínűsíti az idén. Az új lakások árai a következő 12 hónapban változatlanok maradnak, a használtaké viszont 3,5 százalékkal csökken a GKI prognózisa szerint. Emellett az elemzők jövőre magasabb olaj-átlagárat várnak, mint az idén. Eszerint 2010-ben 73 dollár feletti lesz a kőolaj átlagára a világgazdaság élénkülésével bővülő kereslet hatására, vélték a Reuters által megkérdezett szakértők. A több mint harminc elemző véleményének az átlaga szerint idén 59,28 dollár lesz az amerikai WTI olajfajta hordónkénti átlagára. A szakértők egy korábbi felmérésben alacsonyabb, 58,23 dolláros átlagárral számoltak. Továbbá az európai központi bankok 144 tonna aranyat értékesítettek az év eleje óta, a hamarosan lejáró második központi banki aranymegállapodás (CBGA) keretében - közölte kedden az Arany Világtanács (WGC). A 2009 szeptember 27-én lejáró, öt évre szóló megállapodás keretében idén 500 tonna arany eladására van lehetőség. Az aranymegállapodások akkortól datálódnak, amikor az euró 1999-ben elszámolási egység lett, azóta a megállapodások keretében aranyeladásokkal védik szükség esetén az eurót. Idén eddig a legnagyobb aranyeladó Franciaország és az Európai Központi Bank (EKB) volt. Az előbbi 82,0 tonna, utóbbi 35,5 tonna aranyat értékesített.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.