Vélemény

Finoman szólva!

Finoman szólva!

2009. augusztus 30., vasárnap
Finoman szólva!

Ez a milliárd tört része a most jóváhagyott elvonásoknak, de egy-egy kistelepülésen – ám vannak ilyen városok is –, ahol már a közüzemi díjakat sem tudja fizetni a helyi önkormányzat, jól jött volna ez a pénz.

Szombaton az MSZP-frakció vezetése elfogadta az

önkormányzatokat és a közösségi közlekedést érintő jövő évi forráskivonás mértékét

, uszkve 120 milliárd forintról van szó. Azon még vitáznak, hol szorítsanak meg inkább, de a szocialisták áldásukat adták a tervre. Hogy az elvonások hogyan érintik az önkormányzatokat és az utazókat, harmadlagos számukra... Persze, meglehet, másodlagos csupán, de semmiképpen nem elsődleges, mert akkor nem hagyták volna, hogy a szemük láttára osztogassanak szét

egymilliárd forint értékben extra juttatásokat minisztériumi dolgozóknak

az elmúlt hónapokban üdülési csekk, étkezési jegy, ajándékutalvány formájában… Ez a milliárd tört része a most jóváhagyott elvonásoknak, de egy-egy kistelepülésen – ám vannak ilyen városok is–, ahol már a közüzemi díjakat sem tudja fizetni a helyi önkormányzat, jól jött volna ez a pénz. Pontosabban, ha legalább ennyivel kevesebbet kellene elvonni tőlük. Mert ezek a béren kívüli minisztériumi juttatások – akárhogy mentegetőzzenek is–szintén a költségvetést terhelik. De nézzük, miről is beszélek: 8 minisztériumban a válság kitörése óta, 100-300 ezer forint között mozgó összegű juttatást osztottak szét (többek között mostani miniszterelnök akkori gazdasági minisztériumában, egyenesen a nagy megszorító Bajnai kezdeményezésére)! Ez a klasszikus „bort iszik és vizet prédikál” minősített esete, hiszen a Gordon keresztnévre hallgató kormányfő költséghatékonyságot hirdetett, melyet maga sem sietett betartani - több alkalommal összesen 200 000 forintnyi étkezési utalványt osztott szét a minisztériumi munkatársaknak fejenként. Legjobban a Miniszterelnöki Hivatal munkatársai jártak, ahol csak idén összesen 287 millió forintnyi különjuttatást fizettek ki a 730 fős apparátusnak (egy főre vetítve: 393 ezer forint). Őket – és most tessék kapaszkodni - az Önkormányzati Minisztérium dolgozói követik, akik átlagosan több mint 300 ezer forintnyi utalványt vághattak zsebre. (Egészen pontosan: "331 minisztériumi dolgozó tavaly decemberben 80 ezer forint értékű ajándékutalványt és ugyancsak 80 ezer forint étkezési utalványt kapott, majd februárban 60 ezer forintos üdülési csekket is felvehettek. Júniusban újabb 60 ezer forintos üdülési csekknek örülhettek a tárca köztisztviselői, egy hónappal később pedig 60 ezer forintos étkezési utalványt kaptak." Ez 105 millió, 740 ezer forintnyi költségvetési pénz, csak ennél a tárcánál!) És még valami: miközben a munkanélküliség mértéke egyre emelkedik, a költségvetési intézményeknél dolgozók létszáma a 2008. decemberi 718 ezerről idén júniusra 768,5 ezer főre ugrott! (Ehhez képest most nemrégiben nagy dérrel-dúrral bejelentik, hogy a nyugdíjba vonuló közszolgák helyére nem vesznek fel senkit – így költségtakarékoskodnak –, igen ám, de a hozadékot nem fizetik vissza a költségvetésbe, hanem kézen-közön szétosztják maguk és elvtársaik között!)

A tények annyira magukért beszélnek

, annyira kilóg annak a bizonyos lónak lába, hogy ehhez nincs más hozzáfűznivalóm, mint hogy menjenek ezek a fenébe! És akkor még finoman fogalmaztam!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.