Elefántcsontparti futballmenedzser Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Fofana Lassina Fodox szerint a városnak törődnie kellene a labdarúgással

no images were found

A szegedi labdarúgás új életre keltése a célja Fofana Lassina Fodoxnak, aki felesége révén került a csongrádi megyeszékhelyre. Az elefántcsontparti futballmenedzser a SZVSE-vel kötött megállapodása révén afrikai játékosokkal segíti a magyar klubokat. Emellett távlati célja, hogy egy a nevéhez köthető, önálló brandet építsen föl a sportszer- és sportruházat-kereskedelemben, mely szintén Magyarországnak és Szegednek jövedelmezne.

Fofana Lassina Fodox nevét az I. Szegedi Klubcsapatok Kupáján kezdték ízlelgetni a helyi labdarúgás barátai: az elefántcsontparti menedzser a tornán két játékossal, J. P.-vel és Kabával erősítette meg – és segítette tornagyőzelemhez – a SZVSE-Gyálarét gárdáját. A vasutasok által keresztneve után, Mr. Fodoxnak hívott, magyarul egyre jobban értő, amúgy franciául és angolul beszélő úriember szegedi nejével itt él a Tisza-parti városban, nemrégen született meg a közös gyermekük. Nem a SZVSE az első klub, mellyel kapcsolatba került hazánkban, több játékosa játszik élvonalbeli együttesekben. Mégis a szegediekkel kötött megállapodást, a SZVSE lett a hivatalos magyarországi partnere. Erről is beszélt a SZEGEDma.hu-nak adott exkluzív interjúban, az első magyarországi sajtónyilatkozatában.

Elefántcsonti tehetségek szerte a világban

Abraham és Benjamin menedzsereként kerültem kapcsolatba az országgal, akik a Budapesti Honvéd labdarúgói, de én hoztam ide például a nyíregyházi Dossót is. Ezenkívül a világ számos pontján játszanak játékosaim Franciaországtól Hollandián át Thaiföldig” – meséli Mr. Fodox. Ezeknek a futballistáknak a többsége abból az elefántcsontparti, abidjani iskolából kerül ki, melynek alapítványát elnökként ő vezeti. 10-20 év közötti fiatalok nevelkednek ott különböző korosztályokban.

„A legjobbakat igyekszem szárnyaim alá venni, külföldre segíteni; azokat, akikről úgy gondolom, hogy a legmagasabb szinten is megállják a helyüket. Ilyen J. P. és Kaba is, akiket Szegedre hoztam magammal, de őket természetesen sokat fogják még követni. Szerződést kötöttem a SZVSE-vel, ez a klub lett a magyarországi partnerem, a továbbiakban a SZVSE-n, Sahin-Tóth Dezsőn keresztül bonyolítom le az itteni ügyeket, a focistáim iránt érdeklődő kluboknak is őt kell keresniük” – mondja a menedzser.

Szeged gazdaságát a labdarúgás lendítheti föl

De miért éppen a megyei I. osztályú SZVSE? – tesszük föl a kérdést. „Dezső felhívott, Szegeden találkoztunk, bemutatta nekem a klubot, a labdarúgócsapatot, a stadiont, a hotelt, rengeteget beszélgettünk a labdarúgásról. Láttam, nagyon sok közös pont van a gondolkodásunkban, s ő remekül ismeri ezt a sportágat, a szakmai és az üzleti részét is, ezért azt mondtam: örömmel dolgozok veled! Dezső megérti a filozófiámat, hisz bennem és azokban a fiúkban, akiket ide hozok. Én pedig biztos vagyok benne, hogy közös munkánk révén a SZVSE nem is oly sokára igazán nagy klub lesz Szegeden, sőt, a régióban” – így Mr. Fodox, aki szerint a városnak szüksége van a minőségi labdarúgásra.

no images were found

„Célunk, hogy a SZVSE minél magasabb osztályban szerepeljen. Furcsának tartom ugyanis, hogy kisebb városoknak komolyabb csapataik vannak, mint Szegednek. Hogy lehet az, hogy a Makó és a Szolnok az NB II-ben, a Kecskemét pedig az NB I-ben szerepel? A szegedi polgármesternek és a szegedi közönségnek ezen az interjún keresztül is szeretném üzenni, hogy bizony nemcsak a kézilabdára kellene figyelmet fordítani, ennek a városnak igenis jobban kellene törődnie a labdarúgással! A futball a világ legnépszerűbb, legnagyobb tömegeket megmozgató sportága, a futball a legnagyobb üzlet. Szeged gazdaságát is a labdarúgás virágoztathatná föl, egy kiváló helyi gárda rengeteg turistát, rengeteg érdeklődőt és pénzt hozna ide. Ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni, erről nem szabad lemondani, támogatni kell a focit” – fejti ki, hozzátéve, kapcsolatain keresztül adott esetben akár olyan klubokat is meg lehetne hívni hírverő meccsre, mint az Arsenal vagy a Paris St. Germain.

Magyarországnak adná a brandet is

A menedzser első számú szempontja tehát, hogy a SZVSE-be, illetve a SZVSE-n keresztül magasabb osztályban szereplő magyar csapatokba segítsen elefántcsontparti tehetségeket. Az sem kizárt – árulja el –, hogy ezek a labdarúgók magyar állampolgárságot szerezve a későbbiekben esetleg a piros-fehér-zöld nemzeti színekért küzdhetnek majd. Emellett az együttműködést az utánpótlás szintjén is szeretné elmélyíteni: Abidjanból fiatalok érkezhetnek Szegedre, hogy megismerjék, hogyan működik itt egy klub, s természetesen ezzel párhuzamosan az itteni srácok az elefántcsontparti labdarúgással, képzéssel ismerkedhetnének meg Afrikában.

Mr. Fodox azt sem rejti véka alá, hogy hosszú távon egy a neve alatt futó sportszermárka felépítésére is törekszik: „Azt szeretném, hogy a Fodox más, külföldi brandekhez hasonlóan betörjön a mezek, a sportszerek piacára. Természetesen ezt nem elefántcsontparti, hanem magyar márkaként képzelem el, mely Magyarországnak hoz bevételt. Itt élek Szegeden, itt van a családom, ezzel is szeretném kifejezni hálámat a városnak és az országnak.”

Előző sztori

SZIN -1: Ezrek verték le sátraikat – képgalériával

Következő sztori

Szerda: Elkezdődött a Szegedi Ifjúsági Napok