Dinnyenap Ópusztaszeren

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A dinnyetermesztés hagyományos módszereivel és eszközeivel, a dinnyecsőszök mindennapjaival és az érett gyümölcs felismerésével ismerkedhetnek meg a látogatók szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

A skanzenben, a szegedi tanya udvarán délben kezdődő rendezvényen az érdeklődők megtudhatják, milyen sokféleképpen jelent meg a sárga- és a görögdinnye a hagyományos népi kultúrában, és természetesen belekóstolhatnak az idei termésbe is – mondta Tóth Antal néprajzkutató az MTI-nek.
Rendeznek dinnyesúlysaccoló versenyt, a legbátrabbak pedig kipróbálhatják, mennyit tudnak megenni fél óra alatt a gyümölcsből. A tanya udvarán sárgadinnyelekvár fő majd, a legkisebbeket pedig kézműves-foglalkozás várja, ahol a dinnyemagfűzést és a dinnyehéjfaragást gyakorolhatják.
Egy rövid színházi előadás is szórakoztatja majd az egybegyűlteket: Móricz Zsigmond Az ördög című művében egy dinnye- és egy kukoricacsősz elmélkedik majd a házasságról. A tiszafüredi hagyományőrzők mesékkel és citeramuzsikával várják a vendégeket. A skanzen vendége lesz Tamás Gábor zöldségszobrász, aki ezúttal dinnyéből készíti el majd remekműveit.
A fesztivál egyik legnépszerűbb programja várhatóan az lesz, amikor megtanítják a vendégeket, miként lehet felismerni az érett dinnyét. Hiszen egyetlen más gyümölcs sincs a Kárpát-medencében, amely akkora feladványt adna a vásárlóknak, mint a görögdinnye. Minden más gyümölcs érettségét elárulja a színe, még a sárgadinnye is jelzi (kissé), hogy alkalmas-e már a fogyasztásra, a görögdinnye viszont makacsul “hallgat”. A vásárló persze nem szeretne “tököt” hazacipelni, így mindenki próbálkozik valamivel. Van, aki a kopogtatásra esküszik, van, aki a kocsányt nézi, van, aki pedig a dinnye hasát vagy színét vizsgálja. Hogy melyik az üdvözítő módszer, bárki megtudhatja, ha részt vesz a programokon.

Előző sztori

Felhőszakadás Szegeden – képekkel

Következő sztori

Péntek: Sólyompecsenye az Újszegedi Szabadtéri Színpadon