Szórakozás

Dinnyenap Ópusztaszeren

Dinnyenap Ópusztaszeren

2009. augusztus 6., csütörtök
Dinnyenap Ópusztaszeren

A dinnyetermesztés hagyományos módszereivel és eszközeivel, a dinnyecsőszök mindennapjaival és az érett gyümölcs felismerésével ismerkedhetnek meg a látogatók szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

A skanzenben, a szegedi tanya udvarán délben kezdődő rendezvényen az érdeklődők megtudhatják, milyen sokféleképpen jelent meg a sárga- és a görögdinnye a hagyományos népi kultúrában, és természetesen belekóstolhatnak az idei termésbe is - mondta

Tóth Antal

néprajzkutató az MTI-nek. Rendeznek dinnyesúlysaccoló versenyt, a legbátrabbak pedig kipróbálhatják, mennyit tudnak megenni fél óra alatt a gyümölcsből. A tanya udvarán sárgadinnyelekvár fő majd, a legkisebbeket pedig kézműves-foglalkozás várja, ahol a dinnyemagfűzést és a dinnyehéjfaragást gyakorolhatják. Egy rövid színházi előadás is szórakoztatja majd az egybegyűlteket:

Móricz Zsigmond

Az ördög című művében egy dinnye- és egy kukoricacsősz elmélkedik majd a házasságról. A tiszafüredi hagyományőrzők mesékkel és citeramuzsikával várják a vendégeket. A skanzen vendége lesz

Tamás Gábor

zöldségszobrász, aki ezúttal dinnyéből készíti el majd remekműveit. A fesztivál egyik legnépszerűbb programja várhatóan az lesz, amikor megtanítják a vendégeket, miként lehet felismerni az érett dinnyét. Hiszen egyetlen más gyümölcs sincs a Kárpát-medencében, amely akkora feladványt adna a vásárlóknak, mint a görögdinnye. Minden más gyümölcs érettségét elárulja a színe, még a sárgadinnye is jelzi (kissé), hogy alkalmas-e már a fogyasztásra, a görögdinnye viszont makacsul "hallgat". A vásárló persze nem szeretne "tököt" hazacipelni, így mindenki próbálkozik valamivel. Van, aki a kopogtatásra esküszik, van, aki a kocsányt nézi, van, aki pedig a dinnye hasát vagy színét vizsgálja. Hogy melyik az üdvözítő módszer, bárki megtudhatja, ha részt vesz a programokon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.