Közélet

Amerikai aktivisták segítik az elesettek önszerveződését Szegeden

Amerikai aktivisták segítik az elesettek önszerveződését Szegeden

2009. augusztus 11., kedd
Amerikai aktivisták segítik az elesettek önszerveződését Szegeden
A Picture the Homeless (Képzeld el a hajléktalanokat) nevű, a lakhatási jogokért a hajléktalan emberek aktív bevonásával küzdő amerikai szervezet aktivistái tartanak előadást és workshopot szerdán és csütörtökön Szegeden a Védegylet helyi csoportjának szervezésében. A projekt célja, hogy a civilek, aktivisták és jogvédők segítségével a peremre szorult társadalmi csoportok idehaza is képesek legyenek fellépni saját jogaik és érdekeik védelmében. 2009 augusztus elején a New York-i Picture the Homeless (Képzeld el a hajléktalanokat) nevű, a lakhatási jogokért a hajléktalan emberek aktív bevonásával küzdő szervezet négy aktivistája érkezett hazánkba. Az amerikai szakemberek Budapesten és Szegeden tartottak, illetve tartanak foglalkozásokat civil szervezetek és hajléktalanok számára. A projekt azon a meggyőződésen alapul, hogy Magyarországon is elérkezett az ideje, hogy a hajléktalan emberek közvetlenül is hallassák a hangjukat az őket ért igazságtalanságokkal és jogsértésekkel kapcsolatban, valamint maguk is részt vehessenek a hajléktalanság felszámolására irányuló politikai folyamatokban.

Összefogás az elesettekkel – az elesettekért

A programsorozat szegedi része szerdán és csütörtökön zajlik majd a Millenniumi kávéházban. Szerda este 19 órától nyilvános beszélgetésre várnak minden érdeklődőt szeretettel a szervezők. Az előadás/ beszélgetés (vita) angol nyelvű, a magyar tolmácsolás biztosított. Csütörtökön pedig egész napos képzést („workshopot”) tartanak az amerikai aktivisták az érdeklődő hajléktalanok, másrészt aktivisták, segítők és a szociális szakma számára. A rendezvényt Szegeden a Védegylet helyi csoportja szervezi. „Magyarországon ma az elesett, hátrányos helyzetű, marginalizálódott társadalmi csoportok képtelenek föllépni saját érdekükben. Nemcsak a hajléktalanokról van szó, hanem azokról is, akik a szegénység legkülönbözőbb formáit élik meg vagy akik a különböző szociális intézményekben laknak. Idehaza még egyáltalán nincs hagyománya annak, hogy az őket érő méltánytalanságok, az elszenvedett jogsérelmek, az alapvető emberi jogok hiánya miatt tiltakozzanak. Erre szeretnénk felhívni a figyelmet” − beszél a célokról Szentistványi István, a Védegylet szegedi csoportjának koordinátora. Hozzáteszi: az lenne a kívánatos, hogy a peremre szorult emberekért ne csak néhány lelkes szociális munkás vagy a karitatív szervezetek tagjai tevékenykedjenek, hanem létrejöjjön egyfajta szélesebb összefogás, melynek keretében civilek, aktivisták és jogvédők az elesettekkel együtt lépnek fel azok jogaiért. Amikor az alapvető emberi jogok hiányáról beszélünk, olyan dolgokra is gondolnunk kell, mint a vízhez vagy a tisztálkodáshoz való hozzáférés. „Szegeden gyakorlatilag nincs nyilvános tisztálkodási vagy illemhely, így akinek nincs lakása, az vagy ilyen-olyan éttermekben, vagy éppen az Anna-kútnál juthat ilyen lehetőséghez, ami elképesztő és egyben elszomorító” − illusztrálja a problémát Szentistványi.

12-15 ezer lakást árvereztek el idén Magyarországon

A Védegylet koordinátora szerint ideje leszámolni azzal a tévhittel is, hogy a hajléktalanok egyéni hibájukból kerülnek az utcára. „Ma Magyarországon olyan családok jutnak ilyen helyzetbe, akik feje fölül a hitelcsapda viszi el a lakást. Potenciálisan sokakat érint ez, a médiában mégsem hallani a kilakoltatásokról.” A Magyar Szociális Fórum egyébként nemrégiben parlamenti ülés szükségességére hívta föl a figyelmet ebben az ügyben. Azt szeretnék, hogy a törvény erejével védjék meg a bajba jutott, hitelüket fizetni nem tudó embereket; már 12-15 ezer elárverezett lakásról tudnak Magyarországon. „Embertelen állapotoknak vagyunk a tanúi, fizikailag bántalmaznak kilakoltatásuknak ellenszegülő embereket, köztük nőket, családok kerülnek az utcára, gyermekeket választanak el szüleiktől, mert nincs hová menniük, megszaporodott azoknak a száma, akik reménytelen helyzetükben és kétségbeesésükben öngyilkosságba menekülnek” − írta Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum szervezője. A civil szerveződés rendkívüli parlamenti ülést akar elérni, hogy azonnal véget vessenek a kényszerkilakoltatásoknak, és vizsgálóbizottságot állítsanak fel a bankok felelősségének megállapítására több tízezer ember kilakoltatásáért. A kilakoltatási folyamat felgyorsult a nyáron: az idén eddig 12-15 ezer lakást árvereztek el a családok feje fölül amiatt, hogy képtelenek voltak teljesíteni a bankok és a hitelezők által egyoldalúan megemelt törlesztőrészleteket. A törvény erejére van szükség a 750 ezer devizahiteles és a 720 ezer közüzemi díjhátralékos védelmében − tudatta a szervező. A szerdai és csütörtöki szegedi rendezvény amellett, hogy az összefogás lehetőségét és útját kívánja felvázolni, arra kívánja inspirálni az elesetteket, a hajléktalanokat, hogy ragadják meg jogszabályok adta lehetőségeiket, tiltakozzanak azon országos és városi rendelkezések ellen, melyek beszűkítik az életminőségüket. A cél, hogy hosszú távú együttműködés jöjjön létre, melynek révén érvényre juthatnak a jogvédelem és a környezeti igazságosság szempontjai.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.