Kultúra

A tolerancia művészete

A tolerancia művészete

2009. augusztus 18., kedd
A tolerancia művészete

A tolerancia művészete című reprezentatív kiadvány száz szlovák és magyar képzőművész alkotásait mutatja be, egyúttal a Danubiana galériában megrendezett különleges kiállítás dokumentuma.

A könyv hivatalos bemutatója augusztus 13-án volt a Szlovák Képzőművészeti Unió kiállítótermében, művészek és érdeklődők jelenlétében. „Ez a kiállítás az eddigi legnagyobb a szlovák képzőművészet történetében, és a Magyarországgal való együttműködés tekintetében” – mondta el a szlovák hírügynökségnek

Dagmar Srnenská

, a kiállítás egyik kurátora szlovák részről. A magyar művészek alkotásainak válogatásánál

N. Mészáros Júlia

segédkezett, aki szerint Szlovákiában még nem volt ekkora volumenű kiállítás magyarországi alkotók műveiből – írja a

felvidek.ma

hírportál. A szervezők szerint ennek a kulturális kiállításnak nem csupán az volt a célja, hogy bizonyítékot adjon a szomszédos országok művészei közt fennálló barátságról, kapcsolatokról, a kiállításhoz szorosan kapcsolódó több mint 320 oldalas publikáció ugyanis a művészet nagy manifesztációja is egyben, továbbá reakció azokra az eseményekre, melyek az utóbbi időben a Duna mindkét partján történnek. Írókat és költőket is megszólítottak a szervezők, akik szövegeikkel reagáltak a kölcsönös együttélés, továbbá az egyre erősödő intolerancia témájára. Ezek a szövegek a kiállításon is helyet kaptak, továbbá a most kiadott könyvben is olvashatóak. A szövegek szerzői közt olyan neveket találunk, mint például

Ľubomír Feldek, Peter Jaros, Kukorelly Endre, Grendel Lajos, Bánki Éva

.

Vincent Polakovic

, a Danubiana igazgatója szerint a kiállításnak hatalmas sikere volt, hiszen közel 5000 látogató volt kíváncsi a művészek alkotásaira. Továbbá mindkét ország aktuális képzőművészetének különleges találkozója is volt egyben, amit az ott kiállított festmények, grafikák, szobrok, installációk vagy karikatúrák egész sora bizonyít. A kiállításhoz kapcsolódó könyv ezen tárgyak fotói közül válogat, és tartalmazza valamennyi művész legfontosabb életrajzi adatait.

A teljes cikk itt

olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.