Találgatások a leendő Fidesz-kormányról

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ma reggel jelent meg egy Fidesz-forrásra hivatkozó lista a stop.hu internetes oldalon, amely az ellenzéki párt győzelme esetén szóba jöhető miniszterek névsorát tartalmazza. Ugyan Orbán Viktor a kormánytagok neveit csak a választás előtt kívánja nyilvánosságra hozni, de az már elemzők szerint is valószínűnek tűnik, hogy pártpolitikusok kisebb arányban fognak szerepelni a leendő kabinetben, mint a saját területükön már bizonyított szakértők.

A stop.hu fideszes forrására hivatkozva olyan meglepetés-neveket is említ miniszter-esélyesként, akikről sokan nem is tételeznék fel az ellenzéki párthoz fűződő kapcsolatot. Mivel a Fidesz a kormánylistát csak az országgyűlési választások előtt közvetlenül fogja összeállítani, így addig várhatóan nagy helyezkedésre számíthatunk a párt környezetében.

Lázár János már gondolkodik rajta

Az internetes lap Lázár János Népszabadságban megjelent interjújára hivatkozva feltételezi, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester esélyes lehet a rendészeti vagy önkormányzati miniszteri posztra. Lázár a lap kérdésére azt mondta, gondolkodik a lehetőségen. A stop.hu szerint azért sem légből kapott ez az ötlet, mivel Lázár megyei jogú város polgármestereként alaposan átláthatja az önkormányzati szférát.
A gazdasági és pénzügyi posztot korábban betöltő Varga Mihály és Matolcsy György most nem valószínűsíthetők ismét e székre, mert ezekre a kulcsterületekre inkább egy párton kívülről érkező miniszter várható. A lap hosszú listát közöl a szóba jöhető szakemberekről:  Szapáry György, Bod Péter Ákos, Chikán Attila, Járai Zsigmond, Heim Péter és Csaba László is.

Pártpolitikusok csak módjával

Több vélemény szerint az új Fidesz-kormány nem vállalhatja fel közismert pártpolitikusok miniszteri kinevezését, mivel az első évek népszerűtlen intézkedései sokat rontanának a későbbi megítélésükön. Az esetleg önálló Miniszterelnöki Hivatal élére viszont elképzelhető, hogy politikus kerüljön, erre a székre stop.hu szerint Szijjártó Péternek vagy Navracsics Tibornak lehet esélye.
A nemzetbiztonsági szolgálatok vezetésére várhatóan Demeter Ervin vagy Kövér László kaphat lehetőséget.

Miniszterelnök: a Jobbiktól függ?

Érdekes a lap és fideszes forrásának elemzése a kormányfő kérdéséről, ugyanis főként a Jobbiktól teszik függővé a leendő miniszterelnök személyét. A Jobbik Magyarországért Mozgalom látványos erősödése miatt Orbán Viktor tűnik a legvalószínűbb jelöltnek, mivel a Fidesz elnöke az, aki a legszélesebb körben elfogadható a választók között. Pokorni Zoltán vagy Kósa Lajos (esetleg Navracsics Tibor) miniszterelnök-jelöltként ugyan hozhatnának szavazatokat az MSZP-ből kiábrándultaktól, viszont személyük miatt sokkal több támogatót vihetne el a Jobbik.
A stop.hu szerint egyébként nem valószínű, hogy Kósa Lajos kormányzati pozíciót kérne, mivel Debrecen és Hajdú-Bihar megye támogatását (és az ott elért népszerűséget) kevéssé érné meg számára bármilyen miniszteri székkel felcserélni.

KDNP-s lehetőségek

Az egészségügyi tárca leendő vezetője sem egyértelmű, hiszen szóba kerülhet Mikola István, Tulassay Tivadar (a SOTE rektora) és Pesti Imre is. Nem kizárt ugyanakkor a KDNP soraiból Nagy Kálmán sem, aki szakemberként foglalhatná el a pozíciót.
A kereszténydemokraták közül felvetődött miniszter-esélyesként Simicskó István is, illetve Hoffmann Rózsa, aki az oktatási tárca vezetését láthatja el.

És a régi nevek?

Hoffmann jelölésével Pokorni Zoltán már a második komoly pozíciótól eshet el, ugyanis nagyon valószínű, hogy a Fidesz főpolgármester-jelöltként ismét Tarlós Istvánt indítja majd.
A volt miniszterek közül biztosan nem lesz ott Pintér Sándor sem, mivel Orbán nem kíván semmilyen nagyvállalkozót látni kormánya közelében – tudatta a lap fideszes forrása, aki félig tréfásan azt is hozzátette, Dávid Ibolya biztosan nem lesz igazságügyi miniszter a következő kabinetben.

A teljes cikk a stop.hu oldalán olvasható.

Előző sztori

Itt a határozat: a Lófara kegyeleti emlékhely!

Következő sztori

„Ünneplős” Jobbik-felvonulás a múzeum előtt