Egészség

Szenzációs műtétre készülnek Szegeden

Szenzációs műtétre készülnek Szegeden

2009. július 27., hétfő
Szenzációs műtétre készülnek Szegeden
baha3Július 29-én Magyarországon először végeznek felnőtt korú betegen úgynevezett Baha (Bone-anchored hearing aid) műtétet. A Szegedi Klinikán elvégzett beavatkozás eredményeként a hagyományos eszközökkel eddig nem megfelelően korrigálható hallásvesztés típusok válnak kiválóan javíthatóvá, többek között a féloldali siketség esetén az irányhallás - tájékoztatott Pintér Miklós, az Amplifon Magyarország Kft. hallásgondozó társaság marketing-és pr-vezetője.

A műtéti eljárás sokak számára ad lehetőséget és reményt arra, hogy ismételten érzékeljék és megértsék a világ hangjait. „Normális esetben a hang légvezetéssel, a dobhártyán és a hallócsontláncolaton keresztül jut a belső fülbe. Léteznek azonban olyan betegségek, amik a légvezetéses hallás romlásával járnak. Műtéti korrekcióval általában visszaállítható a hallócsontláncolat megfelelő szintű korrekciója, azonban vannak olyan kórképek, állapotok, amelyeknél ez nem kivitelezhető. Ilyen például az egy oldali siketség, a krónikus folyós középfülgyulladás, a hallójárat és a belsőfül egyes fejlődési rendellenességei (például Teacher-Collins szindróma), vagy a hallócsontok elmeszesedése. A Baha az ilyen betegeknek nyújt lehetőséget a normális hallás visszaszerzésére, hiszen a rendszer a sérült hallóláncolatot megkerülve, a koponyacsont rezgését kihasználva juttatja el a hangokat a belső fülbe" - mondta az első magyarországi felnőtt Baha-műtétet végző

Rovó László

egyetemi docens, fül-orr-gégész, audiológus szakorvos. A Baha-rendszer jelenleg a világon az egyetlen, csontba horgonyzott beültethető hallássegítő rendszer. „Az eljárást a fogászati implantáció tapasztalatai alapján fejlesztették ki Svédországban. A Baha egy a koponyacsontba épített, 3-4 mm-es titánium belső egységből és az arra csatlakoztatható külső hangprocesszorból áll. A modern nemzetközi gyakorlatban már rutinszerűen, sikeresen alkalmazzák ezt az eljárást a különböző kórképekben, felnőtteknél is" - mondta

Terman Tibor

az Amplifon Magyarország ügyvezető igazgatója, a Baha hazai képviselője. A műtét eddig Magyarországon nem volt elérhető - csak gyerekeknél, speciális fejlődési rendellenességeknél alkalmazták. A társaság most azt a célt tűzte ki maga elé, hogy Magyarországon is a rutinszerű eljárások közé emeljék a Baha-műtétet, felnőttkori páciensek esetén is, hiszen a Baha kiváló módszer lehet a féloldali siketségnél az irányhallás javítására - tudtja az Amplifon Magyarország sajtóközleménye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.