Szenzációs műtétre készülnek Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

baha3Július 29-én Magyarországon először végeznek felnőtt korú betegen úgynevezett Baha (Bone-anchored hearing aid) műtétet. A Szegedi Klinikán elvégzett beavatkozás eredményeként a hagyományos eszközökkel eddig nem megfelelően korrigálható hallásvesztés típusok válnak kiválóan javíthatóvá, többek között a féloldali siketség esetén az irányhallás – tájékoztatott Pintér Miklós, az Amplifon Magyarország Kft. hallásgondozó társaság marketing-és pr-vezetője.

A műtéti eljárás sokak számára ad lehetőséget és reményt arra, hogy ismételten érzékeljék és megértsék a világ hangjait.
„Normális esetben a hang légvezetéssel, a dobhártyán és a hallócsontláncolaton keresztül jut a belső fülbe. Léteznek azonban olyan betegségek, amik a légvezetéses hallás romlásával járnak. Műtéti korrekcióval általában visszaállítható a hallócsontláncolat megfelelő szintű korrekciója, azonban vannak olyan kórképek, állapotok, amelyeknél ez nem kivitelezhető. Ilyen például az egy oldali siketség, a krónikus folyós középfülgyulladás, a hallójárat és a belsőfül egyes fejlődési rendellenességei (például Teacher-Collins szindróma), vagy a hallócsontok elmeszesedése. A Baha az ilyen betegeknek nyújt lehetőséget a normális hallás visszaszerzésére, hiszen a rendszer a sérült hallóláncolatot megkerülve, a koponyacsont rezgését kihasználva juttatja el a hangokat a belső fülbe” – mondta az első magyarországi felnőtt Baha-műtétet végző Rovó László egyetemi docens, fül-orr-gégész, audiológus szakorvos.
A Baha-rendszer jelenleg a világon az egyetlen, csontba horgonyzott beültethető hallássegítő rendszer.
„Az eljárást a fogászati implantáció tapasztalatai alapján fejlesztették ki Svédországban. A Baha egy a koponyacsontba épített, 3-4 mm-es titánium belső egységből és az arra csatlakoztatható külső hangprocesszorból áll. A modern nemzetközi gyakorlatban már rutinszerűen, sikeresen alkalmazzák ezt az eljárást a különböző kórképekben, felnőtteknél is” – mondta Terman Tibor az Amplifon Magyarország ügyvezető igazgatója, a Baha hazai képviselője.
A műtét eddig Magyarországon nem volt elérhető – csak gyerekeknél, speciális fejlődési rendellenességeknél alkalmazták. A társaság most azt a célt tűzte ki maga elé, hogy Magyarországon is a rutinszerű eljárások közé emeljék a Baha-műtétet, felnőttkori páciensek esetén is, hiszen a Baha kiváló módszer lehet a féloldali siketségnél az irányhallás javítására – tudtja az Amplifon Magyarország sajtóközleménye.

Előző sztori

Kedd: Tollhegy a Somogyiban

Következő sztori

A Bundespolizei Szegeden