Szenzációs Baha-műtét a szegedi klinikán

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

no images were found

Hat hét múlva hallani fog az a beteg, akit Rovó László egyetemi docens szerdán megműtött. A szegedi klinikán végezhették el Magyarországon először felnőtt emberen a Baha-műtétet. A beavatkozást az OEP nem finanszírozza, pedig legalább száz hallássérülten lehetne segíteni ezzel az eljárással.

Magyarországon először végeztek felnőtt korú betegen Baha műtétet. A szegedi klinikán szerdán Rovó László egyetemi docens, fül-orr-gégész, audiológus szakorvos vezetésével hajtották végre a beavatkozást. A műszert szállító céggel való jó kapcsolatnak köszönhetően végezhette el a szegedi klinika a műtétet. Az eljárás sokak számára ad lehetőséget és reményt arra, hogy ismételten érzékeljék és megértsék a világ hangjait.
A műtét idején, a váróban Terman Tibortól, az Amplifon Magyarország ügyvezető igazgatójától, a Baha hazai képviselőjétől megtudtuk, hogy külföldön már 30 éve végeznek ilyen beavatkozást. A Baha-rendszer jelenleg a világon az egyetlen, csontba horgonyzott beültethető hallássegítő rendszer. Vannak állapotok – mint az egy oldali siketség, a krónikus folyós középfülgyulladás, a hallójárat és a belsőfül egyes fejlődési rendellenességei vagy a hallócsontok elmeszesedése – amelyeken csak a Baha-rendszer segíthet. Mindennek ellenére az OEP nem támogatja a műtétet, és a beültetett készülék megvásárlását.
„Kettő millió forintba kerül a koponyacsontba épített, 3-4 mm-es titánium belső egységből és az arra csatlakoztatható külső hangprocesszorból álló berendezés. Magyarországon, tudomásunk szerint közel száz ilyen műszerre lenne szükség” – mondta a műtét idején a váróban Terman Tibor.
Időközben Rovó László egyetemi docens stábjával a műtőben dolgozott. Rovó László először hajtott végre ilyen műtétet, de Birminghamban már részt vett egy olyan stábban, amely Baha-műtétet végzett. A beteg egy ötven év körüli férfi volt, akinek kevert jellegű halláscsökkenése van. A hallása hallókészülékkel már korrigálható volt.
„A műtét jól sikerült, kisebb technikai nehézségek adódtak, de azokat sikerült elhárítani” – mondta Rovó László, mikor másfél óra után kijött a műtőből. Hozzátette: „A beteg jól van, hiszen számára kis megterheléssel járt a beavatkozás. Speciális fúrókkal, csavarhúzókkal dolgoztunk. Mivel platina implantátumot helyeztünk be, ezért hat hét múlva csatlakoztathatjuk a külső egységet és utána azonnal hallani fog a beteg.”

no images were found

Előző sztori

Szombaton kezdődik a Havas Boldogasszony búcsú

Következő sztori

Átrajzolt város: megújul az 1-es vonala