Írjon nekünk

Egyetem

SZAB: Kaput nyitottak a művészetek felé

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

dekanyimre1Júniusban megalakult a Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) új tagozata, a művészeti szakbizottság. Régi adósságot igyekszik törleszteni ezzel az akadémia, melynek falai között 1949 óta nem volt helye a művészeteknek.

Két évvel ezelőtt, még Telegdy Gyula akadémikus elnöksége idején fogalmazódott meg a gondolat, hogy a szakbizottságok munkájába be kellene valahogyan vonni a városban, illetve a dél-alföldi régióban tevékenykedő művészeket is, hiszen komoly szakmai háttér kumulálódott itt az elmúlt idők során – tudjuk meg Dékány Imrétől, a SZAB elnökétől, aki már ebben az előkészítő fázisban is részt vett alelnökként. Hozzátette: Annyi figyelemre és elismerésre érdemes, nagyszerű, tehetséges ember, világhírű művész tevékenykedik itt a régióban, hogy mindenképpen ott a helyük az akadémián. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy zenei, képzőművészeti stb. kérdés olykor szélesebb rétegek érdeklődésére is számot tarthat, mint valamelyik elméleti tudományt űző szakbizottság aktuális témafelvetései.
A Magyar Tudományos Akadémiában (MTA) felépítéséből adódóan egy időben a művészetek nem szerepelhettek. „Kaput kellett nyitnunk a művészetek felé” – fogalmazott Dékány Imre. Mint a professzor elmondta: nem egy másik, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiához hasonló MTA-társintézményben gondolkodtak, hanem integrálni szerették volna a művészeti területeket a szak-, illetve munkabizottságok tevékenységi körébe.
A művészet prominens képviselői tavasszal kaptak meghívást a SZAB-tól, és nagy érdeklődéssel, lelkesen fogadták a kezdeményezést. A nemrégiben a Szegedért Alapítvány művészeti kuratóriumának Gregor József-díját is elnyerő Aranyi Sándor szervezőmunkájának köszönhetően öt munkabizottság ült össze, a szakbizottság vezetését pedig ő maga látja el. A Művészeti Szakbizottságon belül a következő munkabizottságok tevékenykednek (zárójelben a bizottságok vezetőinek nevét adjuk meg): megalakult a Képző- és Iparművészeti (Gerle Margit), Szépírói (Simai Mihály), Színházművészeti (Sándor János) és Zeneművészeti Munkabizottság (Kerek Ferenc), és a műszaki területről Novák István építész vezetésével átkerült a művészetekhez az Építészeti és Városrendezési Munkabizottság is.
A már megnevezett elnökökön túl csak jelzésszerűen említünk néhány nevet a teljesség igénye nélkül: a színházművészet területén a tagok között találjuk Király Levente Kossuth-díjas színművészt, a Nemzet Színészét, vagy Juronics Tamást, a Szegedi Nemzeti Színház művészeti vezetőjét, Kossuth-díjas táncművészt. A zeneművészet területén a már említett Liszt-díjas zongoraművész és a Zeneművészeti kar dékánja, Kerek Ferenc mellett a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója és a Szegedi Szimfonikus Zenekar vezető Liszt-díjas karmestere, Gyüdi Sándor is képviselteti magát, de itt találjuk Szecsődi FerencLiszt-díjas hegedűművészt is. A Szépírói Munkabizottság tevékenységét olyan nagy nevek fémjelzik majd, mint a József Attila-díjas irodalmár Olasz Sándor, a Tiszatáj főszerkesztője; Pintér Lajos, József-Attila díjas költő, a Forrás szerkesztője, vagy Elek Tibor irodalomtörténész, a Bárka című lap főszerkesztő-helyettese. A képző- és iparművészetben a már említett Aranyi Sándor és Gerle Margit mellett többek között a szobrász-restaurátor Bánvölgyi László, vagy a Kossuth-díjas grafikus Kass János is képviselteti magát.
„Büszke vagyok erre a csapatra”  – mondja Dékány Imre, és azt is elárulja, újjáalakul a tudósklub, ahol az akadémikusok egy-egy délutáni összejövetel keretében tudják megbeszélni az őket érdeklő kérdéseket. Emellett sorozatot indítanak Szeged építkezési terveiről, melynek keretében az építészeti kérdések mellett várostörténeti áttekintést is tesznek majd az előadók.
„A jövőre nézve nagyon jó ötleteink vannak: szeretnénk például a komoly, tudományos konferenciák üléseit kiállításokkal egybekötni” – zárja gondolatait a professzor, ezzel sugallva, hogy reményeik szerint a tudomány és a művészet egymást kiegészítő harmonikus egészként jelenik majd meg az akadémián.

Egyetem

A jövő technológiáit mutatják be Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Szeged minden évben egy napra a jövő technológiáinak kelet-európai fővárosa lesz: az IT világcégek magyarországi részlegei november 21-én, csütörtökön mutatják be leginnovatívabb, legfuturisztikusabb termékeiket, megoldásaikat.

Tovább olvasom

Egyetem

Nyílt napra várják a leendő diákokat az SZTE mezőgazdasági karán

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

November 15-én, pénteken 10 órától a vásárhelyi kampuszon.

Tovább olvasom

Egyetem

Kínai kalligráfiákat csodálhatunk az SZTE rektori épületében

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/misi.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az SZTE Konfuciusz Intézet hallgatóinak nyílik kiállítása.

Tovább olvasom

Aktuál