Orbán: A jobboldal korszaka köszöntött Európára

Cikkünk frissítése óta eltelt 14 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

“Európában új korszak kezdődött, amely jobboldali lesz”, jelentette ki szombaton Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján Orbán Viktor – írja a Magyar Nemzet Online a HírTV-re és az MTI-re hivatkozva.

Az egykori kormányfő először a piac tévedhetetlenségének mítoszáról beszélt. “A piac védtelen az emberi mohósággal szemben” – jelentette ki Orbán Viktor, utalva arra, hogy a magyar baloldal, behódolva a neoliberális tőkés érdekcsoportoknak, aktívan részt vett e mítosz lerombolásában. A baloldal csúfosan megbukott: saját egykori céljait megtagadta, olyanná vált, akik ellen a kezdet kezdetétől, a 19. századtól kezdve harcolt. A polgári demokráciák már fél évszázada befogadták a baloldali eszméket, ekkortól a baloldal kezdte lába alól elveszíteni a taljt, identitásválságba került, céltalanná vált. Az 1990-es évek közepétől egy megújhodási folyamatba kezdett, aminek fő eleme egy antiszemita, nacionalista, kirekesztő és szélsőséges ellenségkép kreálása volt, s ebbe az ellenségképbe mindenki belefért, aki a baloldal riválisaként tűnt fel – hangoztatta a szónok.
A baloldal elárulta eszméit, amikor saját elitje gazdasági érdekeit integrálta saját eszmeiségébe, és ez a baloldal most csúfosan megbukott. De bukása előtt az őket felvásároló neoliberális csoport “szétverte az ország egészségügyi rendszerét, az emberektől elvette a nyugdíj-megtakarításokat, felszámolta a szociális és családtámogatási rendszert” megszüntette a közbiztonságot. “Ez a baloldal elvette a nemzeti összetartozás élményét december 5-én, amikor a magyart uszította a magyarra. Ez a baloldal elvette a magyaroktól 2006. október 23-án a demokráciába vetett hitet, amikor békés emberekre uszították a rendőrséget politikai megrendelésre” – mondta Orbán Viktor. Magyarország alternatívája a szélsőségesekkel – azaz a jelenlegi kormánypártokkal és a megerősödött szélsőjobbal – szemben csakis a polgári kormányzás lehet. Európa alternatívája pedig a jobboldal, a hitelét vesztett, bukott baloldal helyett, amint ez az EP-választásokon is kiderült.
Traian Basescu román államfő beszédében határozottan elítélte a közelmúltbeli szlovák nyelvtörvényt, hangoztatva, hogy ilyen törvény Romániában soha nem születhet meg. Autonómiával kapcsolatos szavait először tapssal majd heves füttykoncerttel fogadta a közönség. Basescu beszédét követően Orbán Viktor kijelentette, hogy a FIDESZ és a Román Demokrata Párt egy politikai közösség, az Európai Néppárt tagja, ezért Basescu és pártja számíthat a magyar polgári párt támogatására, kiváltképp a két ország energiafüggőségét érintő kérdésekben.

További részletek a Magyar Nemzet Online-on.

Előző sztori

Kék-fekete tízes a Tiszaszigetnek a szombati forróságban

Következő sztori

ÁSZ: átláthatatlan pénzfolyam az egészségügyben