Magyar katonasírok Montenegróban

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyar katonák felújított sírhelyét avatták fel a montenegrói Herceg Noviban. A Savina temető katonasírjaiban Csongrád megyei fiatalok is nyugszanak.

Megemlékezést tartottak a montenegrói Herceg Novi Savina temetőben, ahol 127 magyar, köztük Csongrád megyei katona is nyugszik. Mind az I. világháború idején estek el, mint az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészei, gyalogos katonái. A Magyar Köztársaság Hadtörténeti Intézetének és Múzeumának Hadisírgondozó Irodája 54 országban tart számon magyar katonahalottakat.

Flottalázadás

Az I. világháborúban Herceg Noviban állomásozott az Osztrák-Magyar Monarchia hadiflottájának egy része. Közelben volt a magyar történelem könyvekben is megörökített cattarói flottalázadás kiindulópontja, amelyet levertek és a kotori óvárosban (régi nevén Cattaróban) a matrózokat kivégezték. A világháború után a monarchia bukását követően a szerb királyság, majd a titói Jugoszlávia fennhatósága alá került Montenegró, amely ma már független állam.

„Sajnos sok helyen nehéz, van, ahol szinte lehetetlen sírjaik rendben tartása, gondozása. Ezért különösen fontos minden olyan természetű segítség, amilyent most itt kaptunk és reményeink szerint a továbbiakban is kapunk a sírok gondozása terén” – mondta emlékhely avató beszédében Horváth Lajos főtanácsos, hadisírgondozó irodavezető. Kiemelte: a síremlékek helyreállításában rengeteget segített Mejan Mandics, Herceg Novi polgármestere.

A Savina temető  sírjaiban nemcsak magyarok nyugszanak, hanem több mint hatszáz osztrák, cseh, horvát, bosnyák és olasz fiatal katona is. Hadisírjaik sajátos üzenetüket tolmácsolják. Összecseng a valamikori osztrák-magyar haditengerészet jelmondatával: “A kötelesség előbbre való, mint az élet.” Sírjaik viszont azt üzenik: bár az életnél előbbre való a kötelesség, de az agresszió és a pusztítás nem szabad kötelességé váljon.

A megemlékezésen megjelent Somogyi Zoltán, Magyarország montenegrói nagykövete, Szabó Vilmos külügyi államtitkár és Magyar Csaba tiszteletbeli konzul, akinek családja sokat tett azért, hogy a két ország kapcsolata felhőtlen legyen. Többek között ő kutatta fel a temetőben nyugvó magyarokat. Nagyapja, Magyar Antal huszárszázados építette Montenegróban az első szállodát a Herceg Novi melletti Zelenikában.

Somogyi Zoltán tudatta: a montenegrói kormány törekvéseinek középpontjába állította az ország modernizációja mellett az euro-atlanti integrációt, és mielőbb az Európai Unió és a NATO tagjává szeretne válni. Ehhez a magyarok minden lehetséges segítséget igyekeznek megadni.

A megemlékezést áthatotta Albert Schweitzer híres orvos-teológus gondolata, miszerint a hadisírok fontos emlékkövei a múltnak, mert figyelmeztetnek rá, mely úton nem szabad többé járnunk.

Előző sztori

Balogh Gyula: „Vegyétek vissza Magyarországot!”

Következő sztori

Százmilliós hiány a DVTK-nál a Szeviép kivonulásával