Lezárult a Commedia dell’ arte szakmai találkozó

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tavaly indította útjára a Szegedi Pinceszínház a Commedia dell’arte Fesztivált, mely idén a VII. Szegedi Várjátékok keretében folytatódott tovább július 15. és 19. között.

A commedia dell’arte, vagyis rögtönzött színjáték (vagy bohózat) a 16. század közepén alakult ki Itáliában, és egyes darabjai megszokott, tipikus és humoros figuráival máig tartó népszerűségnek örvendenek.
„Tavaly egy kis csírát vetettünk ebbe a fesztiválba” – mondja, Kancsár József, a Pinceszínház igazgatója. Hozzáteszi: A rendezvény sajnos olyan anyagi vonzattal jár, hogy nem tudták az idén továbbfejleszteni. Ehhez képest színvonalas produkciókat láthatott a közönség: így például a Szegedi Egyetemi Színház a Karnyónét vitte színre, a Pinceszínház Moliére-darabot játszott. A Budapesti Színháztól a Goldoni: Két úr szolgája darabja lett volna terítéken, de ők nem tudtak eljönni.
„A rendezvény jól sikerült, de reméljük, hogy jövőre az anyagi lehetőségek megengedik, hogy több produkcióval továbbfejlesszük, színesebbé, látványosabbá tegyük a találkozót” – összegez Kancsár József. A fesztivállal egyidőben zajló komolyzenei koncertek nagyon jól passzoltak a rendezvényhez. Az időjárás ugyanakkor nem mindig kedvezett a színészeknek: a hidegebb esték nemigazán csalogatták a közönséget.
Az igazgatót arról is faggatom, vajon hosszútávon látja-e jövőjét a commedia dell’arte-nak: „Meg kell találni azokat az előadásokat, amelyek visszatekintenek a régi commedia dell’arte színjátszásra. Jó lenne jövőre meghívni egy olyan olasz együttest, aki képesek akár még a műfajhoz illő két olasz nyelvjárásban is játszani, a különböző stílusokról szakmai beszélgetéseket tartani – ezek nagyon érdekesek. A mai korban is megvannak ugyanis a commedia dell’arte figurák modern változatai, amelyekre lehet építeni egy stílust” – magyarázza az igazgató.
Elképzelhető, hogy jövőre külön tartanak egy autentikusabb commedia dell’arte előadássorozatot, és ebbe beemelik azokat a mostani darabokat, amelyek már a mai korban, a kortárs commedia dell’arte jegyében játszódnak.
A szakmai találkozón belül ingyenes Jaques Lecoq-tréninget is tartottak az érdeklődő amatőr és profi színészeknek az Alliance Frances Kulturális Intézet támogatásával. A kurzust a magyar származású Lecoq iskolájába járó és ott első magyar diákként végző Alexander Hering vezette. Jaques Lecoq az ötvenes években megnyitott párizsi iskolájában egy sajátos programot fejlesztett ki, előtérbe helyezve a színészek testjátékát, az úgynevezett dinamikus pantomimot.

Előző sztori

Hűsítő levesek a hőségben

Következő sztori

Új igazolás: a Volánban folytatja Végh Ariel