Gazdaság

Kifogott-e rajtunk az áfa...?

Kifogott-e rajtunk az áfa...?

2009. július 1., szerda
Kifogott-e rajtunk az áfa...?
penztergep1

Július 1-jétől 20-ról 25 százalékra emelkedett az áfa általános kulcsa, kivétel azon élelmiszerek, melyek után most már csak 18 százalék adó fizetendő. Mégis a drágulás fenyeget, hiszen a következő hetekben benzináremelés várható. Hogyan boldogultak a boltok a kialakult helyzettel? - ennek a kérdésnek jártunk utána a nap végén.

Az egyik 5-6 forinttal kevesebb, a másik 10-20 forinttal több - így is summázhatnánk az áfaátállást. Általánosságban az volt a nap végére abszolút lemérhető tapasztalat, hogy nagyobb üzletláncok számítógépes rendszereit gond nélkül átállították az új adóra. Ugyanakkor egy, a pénztárgépek átállítását végző szervizcég nem tudunk lapunknak nyilatkozni, annyi munkát adtak az új áfakulcsok. A kisebb kereskedésekben jártunkban nagyjából azonos tapasztalatokról számoltak be a pénztárosok illetve üzletvezetők. „Körülbelül egy hónapja vagyunk teljesen biztosak, hogy erre a rendszerre át kell állnunk. Tegnap állította át a pénztárgépet a szerelőnk, csak ő nyúlhat hozzá szabályosan, ugyanis ezt nekünk az APEH felé is igazolnunk kell" - világosított fel a gépek ügyében a Boldogasszony sugárúti kis ABC üzletvezetője. Mint elmondta, az átállítás a havi zárás levétele után történt meg, ugyanis havi bontásban dolgozik a pénztárgépük. „Mától a 18 és 25%-os áfatartalmú gombokat használjuk, külön gyűjtjük az áfát. A termékeken nálunk nem változott még semmi, ugyanis az igazgató úr elrendelése az, hogy amikor a legelső áru beérkezik a boltba, számla érkezik az áruról, és az tartalmazza a 18 és 25%-os áfát, a megfelelő szorzó után kerül ki a termék az üzletbe és csak onnantól számoljuk föl 25, illetve csökkentjük 18%-os áfára a termékek árát" - tudjuk meg. A helyzet megítélése itt korántsem pozitív: nagyon nehezen követhetőnek tartják az új rendszert, a 18 és 25%-os termékek kategóriái nagyon összetettek: például bizonyos chipsek közül az, amelyik burgonyaszirom alapú 25%, ami kukorica alappal készül, az 18%-os áfa alá esik - tehát már egy kategórián belül is probléma adódik. A tejtermékeknél is hasonló a helyzet, a tejalapú alapanyag nagyságának függvényében kisebb illetve nagyobb áfakulcsot kap az élelmiszer: ha tejalapú, akkor 25, ha nem, akkor 18%-os az áfa. „Nagy pluszmunka, extra felelősség a pénztárosnak is, hogy nekünk jelölnünk kell az árazáskor, hogy az melyik kulcshoz tartozik" - mondta az üzletvezető. Feleslegesnek és követhetetlennek tartják a megkérdezett kisboltok az új adót, hogy az egyik túrórudi ilyen, a másik olyan - ráadásul egy nap alatt elvárják az emberektől, hogy átálljanak - világlott ki a megkérdezettek válaszaiból. A Szentháromság utcai CBA műszakvezető-helyettese elmondta, a pénztárgép átállásával nem volt problémájuk, ugyanis számítógépes rendszerrel dolgoznak. Az árakkal gyűlt meg a bajuk. „Még most, este hatkor is az árakat rakosgatjuk, mert egész nap nem tudtunk végezni a bolttal, a csemege és a kenyérpolc még várat magára" - így a műszakvezető-helyettes. Ketten voltak éppen a műszakban, kint vannak a régi árak, és kevés a két munkaerő ahhoz, hogy győzze a kiszolgálást, átárazást és polctöltést. Aztán reklamálnak a vásárlók, hogy nem az az ára, ami ki van rakva. „Lehetett tudni, de nem lehetett rá készülni" - summázta a szakember a problémát, és hozzátette: csak egy éjjel-nappali üzlet teheti meg, hogy éjszaka elvégzi az átállást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.