Kenderfonó-Árkád: tárgyalna a beruházó, nem enged az ellenzék

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Miután hónapok keresztül nem sikerült időpontot találni az egyeztetésre, s nekiálltak a Bakay Nándor-féle kenderfonó  lerombolásának, váratlanul tárgyalásra hívta a szegedi Fidesz-frakció képviselőit a beruházó német cégcsoport képviselője. Kérdés, vajon miről lehet még beszélgetni, miközben az ipartörténeti jelentőségű épületet szorgos kezek a földdel teszik egyenlővé. Szabó László, a Szögedi Védegylet elnöke leszögezte: a helyi ellenzék nem enged az értékek védelméből és elfogadhatatlannak tartja a jelenlegi terveket!

Mint arról a SZEGEDma.hu a az elmúlt hónapok során számos írásban beszámolt, Szabó László, a Szögedi Védegylet elnöke, illetve a helyi Fidesz elnöke, Gyimesi László és Hüvös László frakcióvezető tárgyalást kezdeményeztek a szegedi Árkád beruházója, az ECE német cégcsoport képviselőjével, Christoph Augustinnal.

A szegedi ellenzék a civilekkel összefogva világossá tette: kiáll a város 19. századi ipartörténeti emlékéért, a Bakay-féle kenderfonóért, s bízik abban, hogy az ECE nem rombolja porig a műemléki védettségre érdemes épületegyüttest, hanem annak elemeit felhasználva egy patinás Árkádot épít – amit egyébként külföldön több helyen, így Brnóban vagy Braunschweigben is megtett –, nem pedig egy a „magyarnak ez is jó lesz” pléhdobozt. Ismeretes, a megbeszélésre nem került sor, hiszen „nem sikerült megfelelő időpontot találni”. Szabó László utoljára június 25-ére hívta Szegedre az ECE képviselőit, amikor is civil szervezetekkel és szakértőkkel együttműködve filmvetítéssel egybekötött kenderfonó-kerekasztalt szervezett. A beruházó úgy válaszolt, hogy aznap megkezdte az épületegyüttes bontását…

Július 21-én aztán váratlanul levél érkezett Christoph Augustintól, melyben az igazgató tárgyalásra invitálja a szegedi ellenzék vezetőit. Egy másik levélben az ECE egyik munkatársa megküldte Szabó László számára a homlokzati terveket és a helyszínrajzot, amelyen jól látszik a Bakay Sándor (sic!) út szélesítése. Jelzi, a találkozón – melyen az ECE részéről két ügyvezető, illetve az építésztervező venne részt – ismertetnék az Árkád részletes terveit, időpontként pedig augusztus 25., 26. és 27-ét vagy szeptember 2-át javasolják.

„Kérdés, vajon miről akar még beszélgetni a beruházó, miközben veri széjjel ipartörténeti emlékünket. Természetesen állunk az egyeztetés elébe, de jottányit sem engedünk az értékvédelemből” – fogalmazott a SZEGEDma.hu-nak a Szögedi Védegylet elnöke.

A tervezett homlokzatot Gyimesi László, a szegedi Fidesz elnöke nemes egyszerűséggel botrányosnak tartja, Szabó László pedig válaszlevelében – melyet szerkesztőségünknek is eljuttatott – azt írta az ECE képviselőjének: „A vasbeton rémségeik bennünket nem érdekelnek! A neoszocreál terveik döbbenetesek és elfogadhatatlanok. Lehet, hogy tervezőt kellene cserélniük… Az egyetlen dolog, amiről tárgyalnunk kell, az helyi magyar értékeink megőrzése. Németországnak sok helyütt példaadóan sikerült. […] Nincs több mutyi! Az értékeinket akarjuk. Megőrizni! És abból kívánunk építkezni. Ha önök partnerek kívánnak ebben lenni, talán még megegyezhetünk. Föltételünk a bontás azonnali leállítása. […]  A beréni (brnói) minta nekünk továbbra is megfelel. Ami jár a cseheknek: Brno, megtartott, fölújított, díjnyertes szép ipari épületegyüttes. De ajánlom önöknek lengyel testvérvárosunk bravúros megoldásait is! Tanulni sohasem késő!”.

Az ügy fejleményeiről természetesen továbbra is folyamatosan tájékoztatjuk a SZEGEDma.hu olvasóit.

Default thumbnail
Előző sztori

Nehéz csoportban a Tisza Volán SC Szeged

Default thumbnail
Következő sztori

Bajnai: iskolabezárás és kaszinóügy

Legutóbbi hasonló cikkek

Készüljön az őszi napokra!

A meteorológiai nyár augusztus 31-én ért végett. A sárguló levelek visszavonhatatlanul az ősz eljövetelét jelzik. Képgalériánkban…