Gáz van – mit írunk alá Ankarában?

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A mai nap folyamán írják alá a sok kérdőjelet felállító Nabucco gázvezetékkel kapcsolatos kormányközi megállapodást Ankarában. A magyar delegációt Bajnai Gordon miniszterelnök vezeti. A tervvel kapcsolatos legnagyobb bizonytalanság továbbra is az, hogy honnan lesz bele földgáz.

Törökországban öt ország vezetői írják ma alá azt a kormányközi megállapodást, aminek célja a 3300 kilométeres Nabucco gázvezeték megépítése. A megállapodást Ausztria, Magyarország, Románia, Bulgária és Törökország vezetője szignálja majd. A tervek szerint a Nabucco évi 31 milliárd köbméter gázt szállít majd a Kaszpi-tenger vidékéről, illetve a Közel-Keletről Törökországon át Európába, és ezzel alternatívát jelent majd az orosz szállításokkal szemben, és mérséklődhet hazánk és a kontinens számos országának függése a keleti nagyhatalomtól.

De a tervvel kapcsolatos legnagyobb bizonytalanság továbbra is az, hogy honnan lesz bele földgáz: Irán, Irak, Kazaksztán, Türkmenisztán és Egyiptom is felmerült potenciális szállítóként, de Azerbejdzsánon kívül egyéb biztos forrás még nincs, sőt, két hete Baku is eladta gáztartalékai egy részét Oroszországnak, ami nehéz helyzetbe hozta a Nabuccót. Ankara szerint a végleges szerződés aláírására további hat hónapnyi tárgyalásra van szükség, így nem véletlen, hogy a BBC szerint egyelőre az sem egyértelmű, hogy mit írnak alá ma Ankarában a kormányfők.

(Forrás: Origo)

Default thumbnail
Előző sztori

Hétfő: Opera a Városházán

Következő sztori

Tisza Volán SC: indul az igazán kemény munka

Legutóbbi hasonló cikkek