ARC

Csepreghy Nándor: A kormány hagyja végre békén a fiatalokat!

Csepreghy Nándor: A kormány hagyja végre békén a fiatalokat!

2009. július 4., szombat
Csepreghy Nándor: A kormány hagyja végre békén a fiatalokat!
csepreghy1
A magyar fiataloknak a közügyekbe történő fokozottabb bevonását és a Fidesz ifjúságpolitikai programjának kimunkálásában való szerepvállalást tartja legfontosabb feladatának Csepreghy Nándor. A Fidelitas alelnöke, akit a nemrégiben lezajlott tisztújításon az ifjúsági szervezet operatív elnöksége tagjává választottak, a szegedi csoportból került 2007-ben az országos vezetésbe.

- Június 20-án került sor a Fidelitas tisztújítására, új elnököt választottak, s most a héten, csütörtökön jelölték ki az operatív vezetőtestületnek a tagjait, akik közé ön is bekerült. Milyen változást, átalakulást jelent mindez a szervezet életében?

- A kétévente esedékes országos tisztújításon az eddigi elnök,

Szijjártó Péter

nem mérettette meg magát, hiszen az elnöki stáb vezetését vette át a Fideszben, ez pedig 24 órás munkát követel meg tőle. A Fidelitas elnökévé így

Ágh Pétert

választottuk, aki korábban az ügyvezető alelnöki tisztséget viselte. Létrehoztunk egy bővebb, tizenöt tagú elnökséget, illetve emellett egy operatív, négytagú elnökséget is. Ebbe az országos elnök és az országos választmányi elnök mellett két alelnök került be, közöttük jómagam, amit nagy megtiszteltetésnek tekintek. Úgy gondolom, az elmúlt időszak komoly változást hozott az életünkben. Szijjártó Péter elnöksége előtt a Fidelitas elsősorban a politikai utánpótlást jelentette a Fidesz számára. Péter alatt valódi tömegmozgalommá váltunk: a tagságunk mára 12 ezer főből áll, akik 300 csoportba szerveződnek. Ezzel a Fidelitas büszkén mondhatja magáról, hogy Közép-Európa legnagyobb ifjúsági szervezete. Nem véletlen tehát, hogy nemcsak idehaza, hanem nemzetközi téren is egyre nagyobb a súlyunk, amit az is bizonyít, hogy mi adjuk az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének (YEPP) egyik alelnökét.

- Mint országos alelnök és mint az operatív elnökség tagja melyek lesznek a legfontosabb feladatai a következőkben?

- Ami a politikai jellegű munkát illeti, a Fidelitas célja, hogy a magyar fiatalokat egyre inkább bevonja a közügyekbe. Azt látjuk ugyanis, hogy az ifjúság eléggé apolitikus, s bár a Fidesz kiemelkedő társadalmi támogatottságából is kimagaslik a párt népszerűsége a fiatalok körében, ám mindez mégsem párosul politikai részvétellel. Szeretnénk ezért még hangsúlyosabban megjeleníteni az ifjúságot érintő témákat. Ilyen volt például a 2008. márciusi népszavazás kampányában a tandíj ügye – azt hiszem, szerénytelenség nélkül állíthatom, a Fidelitas munkájának is köszönhető, hogy ebben a kérdésben is komoly győzelmet sikerült aratni. A politikai kampányjellegű feladataimban

Kubatov Gáborral,

a Fidesz pártigazgatójával működök együtt napi szinten. Szintén komoly kihívás számomra, illetve a Fidelitas számára, hogy a következő országgyűlési választásokra készülve –

Navracsics Tibor

országgyűlési frakcióvezető meghívására – részt vehetünk az ifjúságpolitikai program kimunkálásában. Rengeteg a tennivaló, hiszen a 2002 óta regnáló kormányzatok elűzendő nemzedékként tekintenek a fiatalokra, nem pedig partnerként. A Fidesznek és a Fidelitasnak ebben a helyzetben kézzelfogható válaszokat kell adni a jövő nemzedékek problémáira! Arról sem szabad persze megfeledkezni, hogy a Fidelitas nem csupán politikai, hanem ifjúsági mozgalom is, így a 12 ezer fős szervezet működtetése rengeteg egyéb feladatot is ró a vezetésre.

csepreghy2
- Említette a tavalyi népszavazást, illetve a közelgő parlamenti választásokat, de milyen szerepet töltött be a Fidelitas a 2009-es európai parlamenti választási kampány során?

- Két részre oszthatjuk a tevékenységünket. Egyrészt aktivistaként segítettük a Fidesz kampányát, illetve számos Fidesz-vezető mellett dolgozott, dolgozik fidelitasos operatív munkatárs. Másrészt önálló ifjúsági alkampányt folytattunk, melynek során igyekeztünk felkutatni a fiatalokhoz vezető csatornákat. Úgy érzem, komoly eredményeket sikerült elérnünk az internetes kampányban, mely további lehetőségeket is rejt magában. A választási eredményt pedig egyfajta üzenetként is értelmezzük a kormányzat részére: ha hét éven át nem tettek semmit sem az ifjúságért, sőt, intézkedéseikkel megnehezítették a családalapítást, a továbbtanulást, korlátozták a mobilitást, akkor a hátralévő időben lehetőleg már hagyják békén a fiatalokat!

- Mivel annak idején a szegedi csoportból került az országos vezetésbe, gondolom, a mai napig nyomon követi az itteni szervezet ügyeit. Hogyan értékeli a szegedi Fidelitas munkáját, működését?

- Természetesen folyamatosan figyelemmel kísérem a szegedi Fidelitast, Kubatov Gábor éppen a választások értékelése ügyben látogatott Szegedre a héten, amely megbeszélés keretében a Fidelitas által végzett munkát is méltatta. Először is azt kell mondanom, a június 7-i eredmények önmagukért beszélnek. A választók 56,37 százaléka szavazott a Fideszre, ami nem csupán az inkompetens kormány elleni tiltakozásként értelmezhető, de azt is mutatja, hogy a Fidesz és a Fidelitas jó munkát végzett. Úgy gondolom, mindez Szeged vonatkozásában is igaz. A csongrádi megyeszékhely kiemelten fontos a Fidelitas számára, hiszen egyetemi központról van szó. Nehézséget jelent, hogy az itt tanuló fiatalok jelentős része nem kötődik Szegedhez, továbbáll innen tanulmányai befejezését követően. Ellenzéki szervezetként amúgy is korlátozottak az eszközeink, de építő javaslatokat igyekeztünk megfogalmazni a helyi ifjúságpolitikában. Úgy vélem, a szegedi Fidelitas – mely éppen ezen a héten tartotta meg tisztújítását,

választotta újra Velő Miklóst elnökének

– jó úton halad afelé, hogy meghatározó politikai tényezővé váljon a városban. A Fidelitast is magába foglaló jobboldali szövetség pedig még erősebb lehet, ha sikerül rendezni a nyitott kérdéseket, s megteremteni az összefogást a szegedi Fideszben.

- Miközben a Magyar Szocialista Pártban egyre erősebb a fiatalok és az idősek közötti harc, a Fideszben egyelőre nem rajzolódik ki hasonló generációs küzdelem. A párt és a Fidelitas viszonya is harmonikusnak s tűnik, s ahogy szavaiból érzékelem, szeretnék még inkább elmélyíteni a két szervezet kapcsolatát.

- Valóban, egyre szorosabb az együttműködés a Fidesz és a Fidelitas között. Szijjártó Péter sem szakadt el az ifjúsági szervezettől, ezer szállal kötődik a Fidelitashoz. Az elnöki stábban helyet kapott

Koszorús László

, a Fidelitas országos választmányi elnöke, s a párt helyettes szóvivője,

Cser-Palkovics András

is tőlünk indult. A nyugat-európai és az amerikai trendek ismeretében helyesnek tartom a közeledést, az erősödő kooperációt. Büszkék vagyunk rá, hogy a Fidelitas hét országgyűlési és százötvennégy önkormányzati képviselővel rendelkezik. Célunk, hogy a következő időszakban egyre hangsúlyosabban szólaljunk meg a szakpolitikai kérdésekben is. Egyébként pedig a Fidelitast nem a pozíciók, hanem a feladatok érdeklik. Munkára jelentkezünk a Fidesznél, ifjú oroszlánokként küzdünk és dolgozunk, s ha megvan az eredmény, akkor bizonyára meglesznek a további lehetőségeink is, ahol bizonyíthatunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.