Botka László az MSZP ovb-jében?

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagy többséggel, nyílt szavazáson elfogadták a kongresszusi határozatot a szocialista küldöttek szombati tanácskozásukon. A dokumentumból az egyetlen a személyi kérdéséket érintő passzus került ki – értesült az MTI szombaton délután. Eszerint a párt országos választási bizottsága 5-6 taggal bővül, az MTI információi szerint Botka László  szegedi polgármester neve is szerepel az új tagok között. Az előzetes információkkal ellentétben a kongresszus még folytatódik, csak előrehozták a határozatról szóló szavazást.

Az MTI információi szerint a kongresszusi javaslathoz több módosító indítvány is érkezett, de ezek közül csak egyet fogadtak el: nem a kongresszus, hanem az országos választmány bővíti majd ki a párt országos választási bizottságát (ovb) az elnökség javaslata alapján.
Az ovb-t – amely az MSZP ideiglenes, teljhatalmú kormánya – öt-hat politikussal bővítik, nevük szerepel a kongresszusi határozatban.
Az MTI információi szerint az új ovb tagok közé tartozik Botka László szegedi polgármester, Burány Sándor budapesti elnök, Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Ficsor Ádám titokminiszter és Boldvai László.
Az MSZP zárt kongresszusa szombat reggel fél órás csúszással kezdődött, mert vita volt arról, hogy alapszabály ellenes-e, ha a kongresszus egészíti ki az ovb tagjait. Végül nagy többséggel fogadták el a küldöttek az erre vonatkozó módosítást, így ezt a bővítést a választmány bonyolítja majd le.
A kongresszusi dokumentum – az MTI információi szerint – tartalmazza egyebek között, hogy az MSZP következetesen támogatja a kormányt a gazdasági válságkezelésben, továbbá kezdeményezi, hogy a kormány három területen tegyen konkrét lépéseket: alkosson közbiztonsági és szociális intézkedéstervet, valamint a morális biztonságot – az igazságos teherelosztást, az elit arányos részvételét – szolgáló intézkedéscsomagot.
A kongresszus a javaslat szerint kimondta, hogy az MSZP világossá teszi: a baloldal pártja, a baloldali emberek politikai otthona.
Az MTI úgy tudja: a dokumentum meghatározza a következő időszak politikai menetrendjét. Eszerint kitűzik a következő kongresszus időpontját, amely a jövő évi költségvetés parlamenti elfogadása után, novemberben lehet. Ez a kongresszus fogadja el az MSZP választási programját, dönt a miniszterelnök-jelöltről, országos listát állít, illetve határoz az új elnökségről is. Mivel ehhez módosítani kell a párt alapszabályát – hiszen az felmenő rendszerű tisztújítást ír elő – technikailag két kongresszust tartanának egy napon, vagy akár egy hétvégén. Az elsőn módosítják az alapszabályt, a másodikon pedig a tervezett napirendekkel foglalkoznának.

Default thumbnail
Előző sztori

Elhunyt Király Béla, az 1956-os Nemzetőrség parancsnoka

Default thumbnail
Következő sztori

Lendvai Ildikónak 1,7 millió érve van az előre hozott választások ellen

Legutóbbi hasonló cikkek