Bajnai: iskolabezárás és kaszinóügy

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A miniszterelnök az önkormányzatoktól 2010-ben megvonandó 120 milliárd forintot az iskolák és a kórházak érintése nélkül szeretné előteremteni, de nem zárja ki, hogy mégis lesznek települések, ahol be kell zárni az oktatási intézményeket – számolt be a Magyar Nemzet. A sukorói kaszinó ügyében ugyan vizsgálatot indított, de Bajnai egyelőre nem zárkózik el a projekt megvalósításától.

A kormányfő elmondta, kabinetje igyekszik úgy takarékoskodni, hogy a válságkezelés miatt tervezett megvonás minél kevésbé érintse az önkormányzatok alapszolgáltatásait, illetve ne kelljen hozzányúlni az iskolákhoz és a kórházakhoz. Bajnai Gordon nem zárta ki, hogy lesz olyan önkormányzat, amely kénytelen lesz bezárni az iskoláját, de úgy vélte, ez nem közvetlenül a kormány intézkedései miatt lesz így. A miniszterelnök úgy fogalmazott, eddig is sok iskolát bezártak azokon a helyeken, ahol lecsökkent a tanulók létszáma és ezért alacsony lett a színvonal is – ugyanakkor kiemelte, hogy helyesnek tartja a most zajló folyamatokat, melyek eredménye egy „komolyabb integráció” lehet.

Sukorói kaszinó: vizsgálat ingatlancsere miatt

A Sukoróra tervezett óriási kaszinóberuházással kapcsolatban Bajnai az ügyben felmerült ingatlancseréről kért vizsgálatot, amely során a beruházó a földterülethez jutott. A parlamentben ugyanis az a vád hangzott el, hogy a vállalkozó által felajánlott föld és kifizetett összeg kevesebb, mint amennyit az állam adott a Velencei-tónál lévő telekért.
A miniszterelnök úgy fogalmazott, ha kiderül az ügy kapcsán valami „disznóság”, akkor el fognak járni miatta, de ha nincs akkor a kormány igenis szeretne egymilliárd dollárt behozni és 2300 munkahelyet teremteni a térségben.
Bajnai megígérte, hogy a beruházással kapcsolatosan felmerült környezetvédelmi aggályokat is ki fogják vizsgálni.

Előző sztori

Kenderfonó-Árkád: tárgyalna a beruházó, nem enged az ellenzék

Következő sztori

Megállították az M5-ös Szeged felé tartó forgalmát