/

Az orvoscentrumok finanszírozásáról tárgyalnak a vezetők pénteken az egészségügyi miniszterrel

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az egyetemekhez tartozó orvoscentrumok finanszírozásáról folytat megbeszélést pénteken Székely Tamás egészségügyi miniszterrel a négy központ vezetője és a Magyar Rektori Konferencia (MRK)elnöke – ezt Szabó Gábor, az MRK elnöke maga közölte csütörtökön Szegeden.

Külön kell választani az egyetemi oktatás és az egyetemekhez tartozó klinikák finanszírozását – hangoztatta egy sajtóbeszélgetésen a Magyar Rektori Konferencia szerdán hivatalba lépett elnöke, a Szegedi Tudományegyetem rektora.
Azt mondta: látszólag megszűnt ugyan a teljesítményvolumen-korlát, de az új finanszírozás sem juttat több pénzt a betegellátásra. A négy orvoscentrum közül háromnál, a debreceninél, a szegedinél és a pécsinél a hiányzó pénzt kénytelenek az egyetemek az oktatási normatívából pótolni.
Szabó Gábor úgy fogalmazott, “nem sportszerű”, hogy például a bölcsészkar normatívájához kelljen nyúlni a betegellátáshoz hiányzó pénz előteremtéséhez. “Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a bölcsésznormatívából vakbelet veszünk ki” – mondta.
Tíz év telt el a klinikák és az egyetemek integrációja óta, végre meg kellene egyeznie a finanszírozásról a két fenntartónak, az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak és az Egészségügyi Minisztériumnak – hangsúlyozta a vezető. Kijelentette, nem híve az intézmények újbóli szétválasztásának, de azon szerinte el kell gondolkodni, hogy függetlenítsék az egyetemi költségvetéstől az Országos Egészségbiztosítási Központtól (OEP) kapott finanszírozást.
Szabó Gábor szólt arról is, nem engedhető meg, hogy a válság hatással legyen a felsőoktatásra, a kutatás-fejlesztésre – ez – mint mondta – a kormányzat felelőssége. A gazdasági válság idején is képezni kell a hallgatókat, az erre kapott összeg nem csökkenthető, mivel az óhatatlanul színvonaleséshez vezet – mutatott rá.

Előző sztori

A Met operaközvetítései a szegedi Belvárosi moziban

Következő sztori

Csaknem egymilliárdból fejlesztik a Csongrád megyei szakiskolákat