Az Európai Bizottsághoz fordulnak a román fuvarozók a magyar hatóságok bírságolási gyakorlata miatt

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Európai Bizottsághoz, Antonio Tajani közlekedésügyi biztoshoz fordul két román fuvarozói érdekvédelmi szervezet az APTE 2002 és a Fort a magyar hatóságok bírságolási gyakorlata miatt – jelentették be az egyesületek vezetői pénteken Nagylakon.

A magyar hatóságok által a román fuvarozókra kiszabott közigazgatási bírságok eltúlzott nagyságúak, és nincsenek arányban az elkövetett szabálytalanságok veszélyességével – mondta Mayer Siegfried, az APTE 2002 titkára a határátkelőhely közelében egy teherautó platóján tartott sajtótájékoztatón.
A szakember, aki maga is egy fuvarozócég vezetője hangsúlyozta, a magyar hatóságokkal kiváló a kapcsolatuk, a közigazgatási bírságok mértékét megszabó 57/2007-es kormányrendelet azonban nemzetközi viszonylatban is túl szigorú, ezért változtatni kellene rajta.
A szabályokat be kell tartani, Magyarországon azonban olyasmiért is igen magas bírságokat szabnak ki, amiért más országokban legfeljebb figyelmeztetés jár. Ha egy sofőr huszonnyolc nap alatt összesen hat perccel túllépi az engedélyezett vezetési időt 50 ezer forintos közigazgatási bírságot szabhatnak ki, ha helytelenül kezelik a tachográfot – menetíró berendezést – a büntetés 400 ezer forint lehet – közölte Mayer Siegfried.
A magyar hatóságok különösen szigorúan bánnak a román kamionosokkal. A 2007-2008-as évek statisztikája szerint Magyarországon a szabálytalanságok 38 százalékát – két esztendő alatt összesen 8707 esetben – román sofőrök követték el, míg a lényegesen nagyobb számban az utakon közlekedő magyar kamionosok ez idő alatt csupán 3819 alkalommal vétettek a jogszabályok ellen.
Augustin Hagiu, a Fort elnöke közölte, egy memorandumot fogalmaztak meg, amelyet eljuttatnak többek között Antonio Tajani közlekedésügyi biztosnak. A petícióban – melyet hétszáz román fuvarozócég vezetője írt alá – azt kérik, hogy a magyar kormány változtasson az 57/2007-es kormányrendeleten, hogy a bírságok mértéke arányos, hatékony legyen.

Előző sztori

Kajak-kenu ob, vb-válogató – Benedekék legyőzték az Eb-ezüstérmest

Következő sztori

Szombat-vasárnap: 35 év Budapesten – 35 év New Yorkban