Egyetem

Az AIESEC és Szeged

Az AIESEC és Szeged

2009. július 6., hétfő
Az AIESEC és Szeged

Az AIESEC a világ 3. legnagyobb non-profit szervezete, mely egyedülálló módon kapcsolja össze a hallgatói és vállalati oldalt. A nagyszabású projekt kontinenseken átívelő lehetőségeket kínál a fiataloknak, és Szeged sem marad ki a program adta érdekességekből.

Az AIESEC-ről

Az AIESEC tevékenysége a nemzetközi szakmai gyakorlaton alapul, mely során innovatív és költséghatékony megoldásokat kínál többek között menedzsment, információtechnológiai és mérnöki területeken az üzleti szféra minden résztvevője számára is. A szervezet tárháza több rendezvényből épül fel. Elsőként ott vannak a minden évben többször is meghirdetésre kerülő Info estek, amelyek egy hónapon keresztül, a hét több napján kínálnak lehetőséget arra, hogy a hallgatók jobban megismerkedhessenek magával a szervezettel. A belépést követően a diákok részt vehetnek egy úgynevezett bevonó táborban, az AIESEC Campen, melynek három napja során megismerhetik a szervezet történetét, a felépítését, az egyes funkcióterületek működését, az értékeket, amelyeket a szervezet képvisel, és amelyeket szem előtt tartva működik.

Kimenő és bejövő gyakornokcsere-program

Az AIESEC profiljának egyik fontos része a gyakornokcsere-program. A magyarországi diákoknak lehetősége van más országokban eltölteniük a szakmai gyakorlatukat, míg a külföldi egyetemekről Magyarországra jöhetnek. Az AIESEC csak ellenőrzött cégekkel áll kapcsolatban, a cseréknek segít a kinti ügyek elrendezésében (szállás, vízum), valamint van egy utókövetési folyamat is, ami során folyamatos kapcsolatban áll a cserével, aki már külföldön van, és így ha bármiféle probléma lenne, tud segíteni. Ahhoz, hogy valaki részt vehessen a csereprogramban, legalább középszinten kell beszélnie az angol nyelvet, és erről hivatalos igazolással (pl.: nyelvvizsga) is rendelkeznie kell, valamint legalább egy éve valamely felsőoktatási intézményben kell tanulnia. A jelentkezés után – ami történhet papíron és már akár interneten keresztül is – a szervezet által szervezett két eseményen kell részt vennie: egy regionális és egy nemzeti szintű képzésen. A bejövő csere célja, hogy az országot megismertessük a külföldi diákokkal, így lehetőséget adva a cégeknek a külföldi terjeszkedésre, valamint, hogy a helyi diákok jobb képet kaphassanak egy-egy országról, annak kultúrájáról, szokásairól, helyzetéről, sajátosságairól. A bejövő csere folyamán az AIESEC helyi bizottsága intézi el a gyakornok szállását, vízumát, bankszámlanyitását, körbevezetését a városban.

Development Traineeship Project

A Development Traineeship Project egy specifikus kezdeményezés az AIESEC-en belül a kulturális különbségek áthidalására és előítéletek legyőzésére. A program célja a különböző kultúrák megismerése, azáltal, hogy biztosítja a lehetőséget egyetemi/főiskolai hallgatók számára, hogy külföldön töltsenek néhány hónapot és megismerkedjenek egy, a sajátjuktól eltérő világrésszel, társadalommal. Szeged, több magyar várossal egyetemben a fogadó fél szerepét tölti be az aktuális programban. Négy általános- és középiskola vesz részt idén az AIESEC interkulturális gyakorlati programjában: a Dugonics András Piarista Gimnáziumba, a Madách Imre Általános Iskolába érkezik egy-egy látogató, valamint a Tisza-parti és a Vörösmarty Mihály Általános Iskola közösen fogad egy gyakornokot. A külföldi hallgatók májusban érkeztek az említett szegedi közép- és általános iskolákhoz, és az itt eltöltött két hónap felében foglalkoztak a magyar tanulókkal. A saját országukról készített prezentációkkal, érdekességekkel ismertetik meg a közép- és általános iskolásokat – mindezt angolul. Ezután néhány interaktív óra keretében a tanulók is elmondhatják véleményüket, és kötetlenül beszélgethetnek a felmerülő témákról. A két hónapos magyarországi tartózkodás alatt az idelátogató életre szóló élményeket szerezhet Magyarországgal kapcsolatban. Akinek a fenti rendezvények felkeltették érdeklődését, vagy érdeklődik az AIESEC szakmai gyakorlati programja iránt, további információt a

www.szeged.aiesec.hu

honlapon talál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.