Aláírtuk! Épülhet a Nabucco

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar miniszterelnök Bajnai Gordon és a török, bolgár, román és osztrák állami vezetők írták alá hétfőn a Nabucco gázvezeték megépítéséről szóló megállapodást. Bár még sok kérdést felvethet a megállapodás, de egyre valószínűbb, hogy lesz valami az Európát az orosz függést enyhítő, alternatív gázforrást biztosító vállalkozásból.

A tervezett Nabucco 3300 kilométer hosszú lesz, és a terv szerint 2014-től lehet üzemképes, bár teljes kapacitással csak későbbtől működhet. 7,9 milliárd euróra tervezik az építési költséget és egyelőre nem világos, hogy ezt kik, és milyen arányban finanszíroznák. Az EU eddig csak jelképes, néhány százmilliós segítséget ígért.

Az egyezményt magyar részről Bajnai Gordon miniszterelnök írta alá. Bajnai elődje, Gyurcsány Ferenc az orosz rivális vállalkozás, a Déli Áramlat elkötelezett támogatójaként volt elkönyvelve a nemzetközi sajtóban – írja az Index. Orosz újságok márciusban azt írták, hogy a Gazprom elvesztett egy befolyásos politikust, amikor Gyurcsány távozott a kormány éléről, aki még idén márciusban írt alá Moszkvában egyezményt a Déli Áramlatban való magyar részvételről. A két vezeték építése a legtöbb szakértő szerint kizárja egymást. Magyarország eddig mindkét terv mellett kiállt, attól függően, hogy éppen orosz vagy EU-s partnerekkel kellett együttműködni.

Default thumbnail
Előző sztori

Kiírták a civil szervezetek fejlesztését támogató pályázatot Csongrád megyében is

Default thumbnail
Következő sztori

Sopron, Szeged, Pécs: három magyar az Euroligában

Legutóbbi hasonló cikkek