Gazdaság

Aláírtuk! Épülhet a Nabucco

Aláírtuk! Épülhet a Nabucco

2009. július 13., hétfő
Aláírtuk! Épülhet a Nabucco

A magyar miniszterelnök Bajnai Gordon és a török, bolgár, román és osztrák állami vezetők írták alá hétfőn a Nabucco gázvezeték megépítéséről szóló megállapodást. Bár még sok kérdést felvethet a megállapodás, de egyre valószínűbb, hogy lesz valami az Európát az orosz függést enyhítő, alternatív gázforrást biztosító vállalkozásból.

A tervezett Nabucco 3300 kilométer hosszú lesz, és a terv szerint 2014-től lehet üzemképes, bár teljes kapacitással csak későbbtől működhet. 7,9 milliárd euróra tervezik az építési költséget és egyelőre nem világos, hogy ezt kik, és milyen arányban finanszíroznák. Az EU eddig csak jelképes, néhány százmilliós segítséget ígért. Az egyezményt magyar részről

Bajnai Gordon

miniszterelnök írta alá. Bajnai elődje,

Gyurcsány Ferenc

az orosz rivális vállalkozás, a Déli Áramlat elkötelezett támogatójaként volt elkönyvelve a nemzetközi sajtóban - írja az

Index

. Orosz újságok márciusban azt írták, hogy a Gazprom elvesztett egy befolyásos politikust, amikor Gyurcsány távozott a kormány éléről, aki még idén márciusban írt alá Moszkvában egyezményt a Déli Áramlatban való magyar részvételről. A két vezeték építése a legtöbb szakértő szerint kizárja egymást. Magyarország eddig mindkét terv mellett kiállt, attól függően, hogy éppen orosz vagy EU-s partnerekkel kellett együttműködni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.