Közélet

A rokkantnyugdíjasok is sztrájkba léphetnek

A rokkantnyugdíjasok is sztrájkba léphetnek

2009. július 19., vasárnap
A rokkantnyugdíjasok is sztrájkba léphetnek

A rokkantnyugdíjasok járandóságának megnyirbálásával spórol a kormány. A nyugdíj melletti munkavégzés szabályait júliustól szigorították, az új rendszer miatt sokan eleshetnek a juttatástól, illetve választaniuk kell, hogy dolgoznak, vagy megpróbálnak megélni a sokszor 30 ezer forintos nyugdíjból. A Fidesz szerint a Bajnai-kabinet ismét a kiszolgáltatott embereken spórol – írja a hírTV.hu.

Veres János pénzügyminiszterként még februárban ismerte el: a rokkantnyugdíjasokon is spórolni fog a kormány. A szigorúbb elbírálástól 10 milliárd forintos bevételt remélt a kabinet. A rokkantsági nyugdíj melletti munkavégzés szabályait júliustól szigorították. A Bajnai-kabinet módosítása a 62 évesnél fiatalabb 50-79 százalékos egészségkárosodással élő munkavállalókat érintik, közülük azok nem kaphatnak rokkant ellátást, akiknek fél éves átlagkeresetük meghaladja a nyugellátásuk kétszeresét. Vagyis, ha valaki 34 ezer forint járandóságot kap havonta, de emellett munkát vállal, nem kereshet többet a minimálbérnél, azaz 71500 forintnál, különben megvonják a rokkantsági nyugdíját. Jelenleg közel 800 ezer rokkantnyugdíjas él Magyarországon, és több mint hatvan százalékuk, 460 ezer ember még nem érte el a nyugdíjkorhatárt. Az érdekvédők azt mondják: könnyen elképzelhető, hogy a kormány megszorításai miatt csatlakoznak a Civil Összefogás sztrájkjaihoz. A teljes cikk a hírTV.hu-n

itt

olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.