Egyetem

A rektori konferencia küldetéséről szólt az SZTE vezetője

A rektori konferencia küldetéséről szólt az SZTE vezetője

2009. július 3., péntek
A rektori konferencia küldetéséről szólt az SZTE vezetője
profszabogabor

A magyar kutatás és innováció fejlesztését, a teljesítmény- és minőségorientált finanszírozási rendszer bevezetését és a magyar felsőoktatás nemzetközi népszerűsítését tartja a legfontosabb feladatának a Magyar Rektori Konferencia új elnöke, Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) legfontosabb jövőbeni feladatairól beszélt

Szabó Gábor

, az MRK frissen hivatalba lépett elnöki csütörtöki szegedi sajtótájékoztatóján a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A 69 felsőoktatási intézményt tömörítő, nagy tekintélyű testület elnöki tisztségét 2009. július 1-jétől egy évig tölti be a Szegedi Tudományegyetem rektora. A szegedi intézményvezetőt az MRK plénuma tavaly nagy többséggel választott meg társelnöknek

Rudas Imre

, a most leköszönt elnök mellé. Szabó Gábor hangsúlyozta: az autonóm és független érdekvédelmi szervezet vezetőjeként mindent megtesz azért, hogy személyén keresztül minél hatékonyabban nyilvánuljon meg a felsőoktatási intézmények tömörülése minden, a felsőoktatást érintő kérdésben, s az MRK minél eredményesebben működjön véleménynyilvánító, javaslattevő és nyomásgyakorló szervezetként. Elnökként szeretne egyfajta koordináló-integráló szerepet betölteni a sokszínű szervezetben, mely állami, magán és egyházi fenntartású intézményeket, egyetemeket és főiskolákat egyaránt magában foglal. Az új elnök az MRK küldetéséről, célkitűzéseiről is szólt. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar felsőoktatás az utóbbi években társadalmi jelentőségűvé vált, hiszen a felsőoktatási intézményekben 380 ezer hallgató tanul, 30 ezer oktató-kutató és 25 ezer egyéb közalkalmazott dolgozik. Ennek jegyében - a magas színvonalú oktatás, minőségi, a munkaerőpiac számára értékes diplomák kibocsátása mellett - továbbra is elsődleges célnak tekinti a munkahelyek megtartását, a munkahelymegtartó képesség továbbfejlesztését és a közalkalmazotti státusz tekintélyének megőrzését. Kijelentette: akár állami eszközökkel, de meg kell akadályozni, hogy a gazdasági válság elérje a felsőoktatást. Az elkövetkező egy év feladatai közül Szabó Gábor kiemelte továbbá a magyar kutatás-fejlesztés és innováció erősítésének fontosságát, valamint a magyar felsőoktatás nemzetközi népszerűsítését. Hangsúlyozta, hogy elengedhetetlennek tartja a teljesítmény- és minőségorientált finanszírozási rendszer bevezetését, amely az egyes intézmények támogatását a teljesítményük - a kibocsátott hallgatók elhelyezkedési rátája, a nemzetközi elismertség, a pályázati sikerek, és a kutatás-fejlesztési, illetve innovációs aktivitás - alapján határozná meg. Nyomatékosította, hogy az MRK szorosabb együttműködést kezdeményez a hallgatói érdekképviseletekkel és a határon túli magyar felsőoktatási intézményekkel is. Ennek szellemében - először a magyar felsőoktatás és a Magyar Rektori Konferencia történetében - az MRK plenáris ülését az összes magyar rektor részvételével Kolozsváron, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen tervezi megrendezni 2010 tavaszán. Szabó Gábor aktuális tervei közül kiemelte: az SZTE rektoraként és az MRK elnökeként is tudatosítani szeretné az Egészségügyi Minisztériumban, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani az orvoskarok és a klinikai központok finanszírozási problémáinak megoldására, hiszen egyrészt itt képzik a jövő magyar orvosait, másrészt itt kaphat ellátást a társadalom 60 százaléka.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.