Kultúra

Több mint 300 táncos a VI. Martin György Országos Néptáncfesztiválon

Több mint 300 táncos a VI. Martin György Országos Néptáncfesztiválon

2009. június 27., szombat
Több mint 300 táncos a VI. Martin György Országos Néptáncfesztiválon

Egy hét múlva kezdődik a VI. Martin György Országos Néptáncfesztivál Szegeden; a háromnapos program során nyolc csoport több mint háromszáz táncosa mutatkozik be - közölte pénteken a Tisza-parti városban a fesztivál szervezője.

Simoncsics János

elmondta: a házigazda Szeged Táncegyüttes mellett a napfény városában ropja majd az Alföld, a Kecskemét, a Bartók, a Gödöllő és a szabadkai Figurás Táncegyüttes, valamint a Debreceni Népi Együttes. Emellett a dél-alföldi városba érkezik a Szászcsávási Zenekar, melynek tagjai a muzsika mellett tánctudásukat is bemutatják. A fellépőket a Martin György Néptáncszövetség elnökségének bírálata alapján választották ki a jelentkezők közül. Újdonság, hogy az együttesek vezetőinek, illetve a koreográfusoknak táncos és zenés továbbképzést tartanak. Ezen túl bemutatják nekik, hogyan lehet használni a különböző színházi eszközöket az előadásokban, így például a zsinórpadlást, a kivetítőt vagy a mikroportot. A fesztivál nyitónapján, július 3-án belvárosi menettánccal kezdődik a program délután, majd este a megnyitón a Dugonics téri szökőkútnál perdülnek a szoknyák és csapódnak a csizmaszárak. Szombaton és vasárnap este nyolc órakor lesznek a bemutatók a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában. A zárónapon az előadások szakmai értékelésével ér véget a szegedi néptáncos seregszemle. A fesztivál jellege kétévente változik: az idei országos megmérettetés után jövőre nemzetközi seregszemlére készülnek. Mint Simoncsics János elárulta, előrehaladott tárgyalások folynak a Szegedi Szabadtéri Játékokkal és

Zsuráfszki Zoltán

koreográfussal, aki régi álmát, Dózsa György életének és halálának színpadra állítását szeretné megvalósítani. A tervekről már aláírtak egy szándéknyilatkozatot is. Eszerint a táncdrámát a néptáncfesztivál szereplőinek bevonásával hozzák majd létre, akik megszemélyesítik Dózsa népét és ellenségeit is. Így biztos, hogy érkezik majd a magyar mellett szerb, román, és török csoport is jövőre - árulta el a szervező.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.