Közélet

Terhelő tanúvallomás Ujhelyi ellen

Terhelő tanúvallomás Ujhelyi ellen

2009. június 11., csütörtök
Terhelő tanúvallomás Ujhelyi ellen

Június 23-án kihallgatják a szőregi képviselőt is

ujhelyi

Ujhelyi István 2003-ban a Fibisz elnökeként azt mondta, hogy civil egyesületek pályázatain keresztül lehet a baloldali ifjúsági szervezet finanszírozási gondjait megoldani; ezt Balázs Attila tanú állította csütörtökön Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó Zuschlag-per tárgyalásán - számol be a fejleményekről az mno.hu.

Balázs Attila

2003-ban lett a Fibisz Tolna megyei elnöke, és többször jelezte a szervezet akkori országos elnökének,

Ujhelyi Istvánnak

, hogy nincs pénz rendezvények szervezésére. Ujhelyi István - aki most az MSZP alelnöke - négyszemközt azt mondta neki, hogy civil szervezeteket kell létrehozni, és azok pályázatokon nyert pénzei segítségével kell a Fibisz finanszírozási gondjait megoldani - erősítette meg a nyomozati szakban tett vallomását a tárgyaláson a tanú. Úgy fogalmazott: „Ujhelyi István volt az, aki a probléma felvetése után arra hívta fel a figyelmemet, hogy társadalmi szervezeteket, pontosabban egyesületeket kell létrehozni, vagy együttműködni velük abból a célból, hogy a költségvetési szervek irányába benyújtott pályázataik révén nyert összegeiket lehessen a Fibisz megyei szervezeteinek programjaira felhasználni" - írja az mno.hu.

Fodor Endre

tanácsvezető bíró felolvasta a tanú nyomozati szakban tett vallomását. Balázs Attila vallomásában kiemelte: „Ujhelyi azt is elmondta, hogy a finanszírozásnak ez (...) bevett gyakorlata a Fibiszen belül, gyakorlatilag arra akart rábeszélni, hogy a Tolna megyei szervezet pénzügyi gondjait ilyen módon oldjam meg". A tanú - vallomása szerint - ezt a megoldást törvénytelennek tartotta, ezért nem próbált ezen a módon pénzt szerezni a megyei szervezet finanszírozásához. A tanú beszámolt arról: a következő országos gyűlésen „Ujhelyi István, nem minden indulattól mentesen felhívta arra a figyelmemet, hogy Tolna megyében már működik egy olyan egyesület, amelyet éppen azért működtetnek, hogy pályázati pénzhez jusson a Fibisz". Ez az Y-Generáció Egyesület volt, amelyen keresztül a pénzügyi problémákat meg kellett volna oldani, de Balázs Attila - mint mondta - erre nem volt hajlandó és ezt négyszemközt közölte Ujhelyivel. A beszélgetés után a tanú azt tapasztalta, hogy „megfagyott körülötte a levegő, nem szeretett személy lett a Fibiszen belül". Balázs Attila elmondta: a Tolna megyei Fibisz szervezésében gyorsulási versenyeket rendeztek, más programokat anyagiak hiányában nem tudtak megvalósítani. Ezeken a rendezvényeken 3-5 ezer néző, közöttük nagyszámú fiatal vett részt. A gyorsulási verseny megrendezéséhez Ujhelyi Istvántól kért támogatást a Tolna megyei elnök, aki közölte, hogy erre nincs pénz, de forduljon

Zuschlag Jánoshoz

, aki akkor a Fibisz alelnöke volt. Vallomása szerint úgy értelmezte, hogy Zuschlag magánszemélyként ad pénzt a versenyhez, amelyet Fibisz- rendezvényként hirdettek meg. Zuschlag János két alkalommal adott 50 ezer forintot és a 2003-as őszi rendezvényen, az akkor még országgyűlési képviselő adta át a díjakat is. „Zuschlag János mondta nekem, hogy

Őri Andrást

(negyedrendű vádlott) hívjam fel, aki a bankszámlámra átutalta a pénzt" - mondta a tanú. Balázs Attila - mint közölte - utólag szembesült azzal, hogy ezek a pénzek egyesületi bankszámlákról érkeztek. Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére a tanú megerősítette a nyomozati szakban tett vallomását, amelyet a bíró felolvasott. A bizonyítási eljárás tervezete szerint Ujhelyi István tanúkihallgatása június 23-án lesz. (Forrás: mno.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.