Szombat: Múzeumok Éjszakája

Cikkünk frissítése óta eltelt 13 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szombaton ismét megrendezik a Múzeumok Éjszakáját. A város számos pontján kínálnak szórakoztató programokat, művészeti rendezvényeket, tárlatlátogatást. Ezen a hétvégén rendezik meg a Szegedi Tudományegyetemen a nagy népszerűségnek örvendő Alma Mater Weekend és Egyetemi Sportnapot, lesz diplomaosztó a TIK-ben, és az Új Akropolisz játékkal várja a gyermekeket. Szombaton is menjenek moziba, érdemes, és jobbnál jobb bulik lesznek egész este.

Múzeumok Éjszakája

Szombaton ismét megrendezik a Múzeumok Éjszakáját. A város számos pontján kínálnak rendezvényeket, tárlatlátogatást. Íme a kínálat:

A Móra Ferenc Múzeumnál a színpadon: 19 órakor a Mentés Másként Trió koncertje. 20 órakor a Kardos István Dél-Alföldi Népművészeti Egyesület néptánc műsora. 21 órakor I. Kárpát-medencei Tűzugrás Fesztivál. 22 órakor Víz alatt – árnyjáték a Nagyárvíz 130. évfordulójára. 22.45-kor a Timpany Company Ütős zenekar koncertje. 23.30-kor Tűzfolyam a Tiszához – Tűzforgatás – úszómáglya építése a folyón. Közreműködnek: Pirogéniusz csoport, a Szegedi Szittyák és Ivánovics Tünde népdalénekes.

A múzeum épülete körül: 18 -24 óráig Múzeumi virágkarnevál – élőnövény bemutató ( virágpaletta ), a Tűzoltóság bemutatója, a Szabad Kezek Művészeti Csoport interaktív akciója, II. Világháborús Amerikai Katonai Hagyományőrzők bemutatója. 22.30-tól Fényre repülő rovarok – fénycsapda.

A Várban: 21-24 óráig éjszakai tárlatvezetés a vár ásatásban. 21.30-kor Amerigo Tot kiállításának ünnepélyes megnyitója.

A Kass Galériában: Árnyképfotózás Dömötör Mihály fotóművész kiállításában (Hozzanak fényképezőgépet!). 20-20.45-ig Víz alatt – árnyjáték a Nagyárvíz 130. évfordulójára.

A Móra Ferenc Múzeum időszaki kiállításai: Humor által élesen című tárlatban a Szabad Kezek Művészeti Csoport interaktív akciója (folyamatosan); Démoni ragály- a pestis; „Szegedi aranyak” pekingi olimpiai érmek és relikviák tárlata; „Vörös aszúk, ürmösök, sillerek – történelmi borvidékeink borcímkéken.

Állandó kiállításokban tárlatvezetések: Fényírók és fényirdák – A szegedi fényképészet kezdetei; Így öltözködött a “szögedi nemzet” (Fekete Ház) Tárlatvezetések 18-22 óráig óránként.

A Szegedi Dómban: 19 órakor Beharangozás. 19.30-kor Zenei csemegék – vonós hangszerek bemutatása. 21 órakor a Dóm falfestményeinek világa – előadás a templomban. 20 – 24 óráig Szeged fényei a toronyból – a csoportok félóránként indulnak 500 Ft/fő adomány ellenében; Szeged halála és feltámadása – emlékezés a Szegedi Nagyárvíz 130. évfordulójára – vetítés az altemplomban. Képek az 1879-es, 1970-es és a 2006-os szegedi árvizekről.

A Somogyi-könyvtárban: 18 – 22 óráig “Sárkányok éjszakája” a gyermekkönyvtárban. 18 – 24 óráig kiállítások és tárlatvezetések: Párbeszéd a két világrendszerről – csillagászati kiállítás; Haydn-emlékkiállítás; „Paprikaszagú levegőben”Móricz Zsigmond és Szeged; 500 éve született Kálvin János; „Síppal dobbal” könyv- és hangszerkiállítás; Régi fényképek Szegedről szegedieknek; Amerikai magyar múlt képekben; Visszapillantó – gyorsírászati és eszperantó különlegességek; „Helyünk a Világban“- régi térképek az Emlékkönyvtárban. Éjfélkor a 675 cm hosszú, római útvonaltekercs, a „Tabula Peutingeriana” bemutatása.

A Grand Caféban 21 órától: Éjszakai barangolás a festészetben. Non stop filmvetítés.

A Reök Palotában: 18-02 óráig tárlatvezetések a Reökben; Szilárd Klára szobrászművész szabadtéri kiállítása.

Diplomaosztó

Diplomaosztó ünnepséget tartanak az SZTE Fogorvostudományi Karán szombaton 11 órai kezdettel az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban (Szeged, Ady tér 10.).

Alma Mater Weekend és Egyetemi Sportnap

Szombaton és vasárnap rendezik meg a Szegedi Tudományegyetemen a nagy népszerűségnek örvendő Alma Mater Weekend és Egyetemi Sportnapot. A rendezvény első napján, szombaton az SZTE Alma Mater mozgalom tagjai két vetítésen vehetnek részt kedvezményesen a Belvárosi moziban. A második napon, vasárnap a mozgásé lesz a főszerep. Az SZTE Sportközpontban (Hattyas sor 10.) számos különböző, hagyományos és különleges sportot próbálhatnak ki az érdeklődők. A rendezvény 10-től 15 óráig tart, minden programja ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött (www.sztealmamater.hu)! Az első 250 regisztráló az SZTE Alma Mater vendége egy jó marhapörköltre a helyszínen. Aki igényli, bográcsozhat is, melyhez helyet biztosítanak. További információ: www.sztealmamater.hu, info@sztealmamater.hu

A Nap, Hold és Csillag elrablása

Az Új Akropolisz KKE rendezésében (Juhász Gy. u. 36.) szombaton 10 órakor játszószínház 5-10 éves gyerekeknek A Nap, Hold és Csillag elrablása címmel. A mesét az előadás után közösen adják elő a gyerekekkel saját készítésű jelmezekben. A jegyek ára 300 forint.

Szombati moziműsorok

A Grand Caféban szombaton:

18.30- kor: Téli utazás – feliratos orosz film, rendező: Kirill Serebrennikov.

21 órakor: Berlin Calling – feliratos német film, rendező: Hannes Stöhr.

A Belvárosi Mozi szombati műsora:

Zsigmond Vilmos terem:

10, 16 és 18 órakor: Utazás a Föld középpontja felé 3D – színes, feliratos amerikai családi kalandfilm, rendező: Eric Brevig.

20 órakor: Terminátor – Megváltás – színes, szinkronizált amerikai akció, sci-fi.

Balázs Béla terem:

16 órakor: A szabadság útjai– színes, feliratos amerikai dráma. Szereplők: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Kathy Bates. Rendező: Sam Mendes.

18.15-kor és 20.30-kor: Vakság (Blindness) – színes, feliratos kanadai-brazil-japán dráma, rendező: Fernando Meirelles.

Csőke József terem:

16.15-kor és 20.45-kor: Control – színes, feliratos angol dráma. Rendező: Anton Corbijn.

18.15-kor: Jumurta – színes, feliratos török-görög dráma. Rendező: Semih Kaplanoglu.

A filmekről bővebben a www.belvarosimozi.hu oldalon olvashatnak.

A SZOTE Klubban szombaton 22 órától Music Dome Party- DJ Rat N.

A JATE Klubban szombaton 22 órakor szomBEAT? – A hétvége lüktetése!  Házigazda: Bende Gábor. A Kisteremben: Dj. Egon. Lányoknak ingyenes!

Az Ikon Caffé&Lounge-ban (Kárász u. 9.) szombat este Resident night – a legnagyobb sláger zenék a 90-as évektől napjainkig. Fellép: DJ Gureega.

Az M-Klubban (Roosevelt tér 5.) szombaton este Dance night.

A Centrál Kávézó és Retro Clubban szombat este DVD videó diszkó.

A H2O Clubban (Felső Tiszapart, Vízitelep) szombat este Retro party.

A Vaszy téren szombaton este Vaszy téri nyár – Jagermeister nights.

Előző sztori

Meg tud-e állni az MSZP a leejtőn?

Következő sztori

Új vasúti távvezérlő rendszert adtak át Szegeden