Közélet

Szocpol nélkül nem juthatnak lakáshoz a szegények

Szocpol nélkül nem juthatnak lakáshoz a szegények

2009. június 18., csütörtök
Szocpol nélkül nem juthatnak lakáshoz a szegények

A július 1-jével megszűnő

szocpol

-támogatás eddig segítette a szegényebbeket, mostantól azonban szinte teljesen elvész számukra a lakáshoz jutás lehetősége – idézte Ferge Zsuzsa szociológust az InfoRádió. A gondokat súlyosbítja, hogy Magyarországon egyáltalán nincsenek a rászorulók számára igénybe vehető szociális bérlakások.

Bár nem a szocpol volt a tökéletes megoldás, mégis sokaknak az egyetlen lehetőséget kínálta a lakáshoz jutásra – fogalmazott

Ferge Zsuzsa

, majd hozzátette, hogy a kormány ezzel igen széles rétegtől vette el az otthonteremtés esélyét. A szociológus szerint a támogatás megszüntetése azt jelenti, hogy aki nem rendelkezik elegendő pénzzel, nem hitelképes és már elmúlt 35 éves, az egyedül egy olcsó bérlakás megtalálásában bízhat. Ez azonban semmivel sem egyszerűbb feladat, mivel Magyarországon ma egyáltalán nem létezik a szociális bérlakások rendszere. A Bajnai-kormány által a rászorulók számára létrehozott egymilliárd forintos krízisalapot Ferge Zsuzsa nem tartja rossz kezdeményezésnek, de biztos benne, hogy ezzel sem lehet majd teljesen lefedni a rászorulók körét, ez az alap egyedül a pillanatnyi bajok orvoslására lesz elég. A szociológus szerint az egyszeri 20, 50 vagy 100 ezer forintos támogatás önmagában nem oldja meg a bajba jutottak helyzetét, s mivel a nehéz helyzetbe kerülőknél pszichés problémák jelentkezhetnek, inkább emberi kapcsolatokra, segítőkre és tanácsadásra volna szükségük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.