Írjon nekünk
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv
Gazdaságvédelmi akcióterv

Közélet

Páva Zsolt: Sikerünk Szegeden is megismételhető

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Civilek nélkül nem megy

pavazsoltsajtaj1Az újszegedi Rendezvényházban a Polgári Esték című sorozat vendége volt kedden Páva Zsolt (jobbra), Pécs újonnan megválasztott fideszes polgármestere, akit Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke mutatott be a megelőző sajtótájékoztatón.

„A szegediek számára különösen fontosak a június 7-én esedékes EP-választások, hogy a polgárok véleményt és ítéletet mondjanak a kormány teljesítményéről” – kezdte Gyimesi (középen).Botka László polgármester jó ideje azt játssza, hogy két Botka van: egy a parlamentben, aki Gyurcsányt, majd Bajnait támogatja, egy pedig Szegeden, aki a helyi ügyeket intézi. Nincs két Botka, egy ember van, aki regnálása idején megtriplázta a város adósságát. Azért is fontos Páva Zsolt pécsi győzelme, mert megmutatta, van remény, van másik út.”

Páva Zsolta pécsi polgármesteri választás eseményeiről beszélt. Ellenfele, a szocialisták képviselője, Szili Katalin házelnök ott is eljátszotta azt, amit Botka Szegeden: nevezetesen, ha Pécsre utazott, jelmezt váltott, és megpróbálta elhitetni az emberekkel, hogy köze nincs a szocialistákhoz és a kormány megszorító intézkedéseihez. A többség persze ezt nem vette be. Pécsett az adósságállomány az elmúlt 11 év szocialista uralom alatt nem a háromszorosára nőtt, mint Szegeden, hanem a hatvankétszeresére, s jelenleg 31 milliárd forintot tesz ki. A polgármester-választás kimenetelében az volt a döntő, hogy a civilek nem találták hitelesnek Szili átváltozását – aki nem is a városban él -, a Fidesz viszont belátta, hogy a civilek nélkül nem lehet helyi politikát folytatni, ezért sikerült megszólítania és maga mellé állítania őket, és nemcsak a jobb-, hanem a baloldaliak közül is sokakat.

„Azt tanácsolom a szegedieknek” – figyelmeztetett Pécs polgármestere -, „hogy a civilekkel karöltve lépjenek fel az MSZP-vel szemben. Ez az, ami helyi szinten hitelessé teszi politikánkat.”

Ezt követően a Polgári Esték keretében Gyimesi László beszélgetett a vendéggel. Itt is szóba kerültek az EP-választások, no meg az előzetes felmérések eredményei, amelyek bizony óvatosságra intik a Fideszt. A jobboldal magas, kétharmados prognosztizált győzelme elbizakodóvá, kényelmessé teheti a választókat, emiatt talán sokan úgy gondolják, nem is kell elmenni voksolni. „Mindenkit kérek” – apellált Páva Zsolt –, „menjen el szavazni, nagy a tét. Engem is riogattak, minek indulok a polgármesteri választáson, hiszen az MSZP úgyis erősebb, a közgyűlésben is többségben vannak. A nagyarányú Fidesz-győzelem után azonban az MSZP gyakorlatilag szétesett Pécsett: a közgyűlésben hárman kiváltak az MSZP-ből, és engem támogatnak, a három szocialista alpolgármester közül pedig az egyik lemondott. Ha ez az eredmény országosan is bekövetkezik, az MSZP-t el kell küldeni a fenébe, és a kormánynak esélye sem lesz” – fogalmazott Páva.

Gyimesi a Jobbik előretöréséről kérdezte a vendéget. Mint fogalmazott, a radikális párt Szegeden rendszeresen provokálja a Fideszt. A választáson való alacsony részvétel esetén jó eséllyel Morvai Krisztina bekerülhet az Európai Parlamentbe, ami mindenképpen lökést adhat a Jobbiknak.

„Pécsett is jelen van a Jobbik” – kezdte Páva -, „de nálunk ilyen tünetek még nem jelentkeztek. A polgármesteri választással egy időben egy körzetben kerületi választást is tartottak Pécsett, ahol a Jobbik ugyancsak indult. Közel 10 százalékot kaptak, ami nem jelenti, hogy országosan is ekkora erőt képviselnek.”

Jövőre Európa kulturális fővárosa lesz Pécs. Megtudhattuk, a rengeteg botrány, csetepaté, hangoskodás, leváltások után hogyan készül a város a jeles eseményre.
pavazsoltsajtaj2„A pécsiek nagyon szép pályázatot adtak be” – erősítette meg a polgármester -, „és a civilek is derekasan kivették a részüket a munkából. A nyertes pályázatot mindenki üdvözölte, mindenki örült a lehetőségnek. Toller László, akkori polgármester, 2005 októberétől gyakorlatilag jegelte a projektet, mindent leállítottak, mindenkit elzavartak.”

Teljes év veszett el semmittevéssel, majd Tasnádi Péter polgármester megválasztásával felperegtek az események, ő azonban kizárólag a politikai tanácsadókra hallgatott, a civilek véleményét semmibe vette. Folyamatos személyváltások követték egymást, a közbeszerzések, megkezdett munkálatok rendre csúsztak, botrány botrányt követett. Gyakorlatilag tavaly decemberben hangzott el először az a mondat, amit a Fidesz már régóta hangoztatott: „Az európai kulturális főváros projekt ne a beruházásokról, hanem a programokról szóljon!”

Azóta nyilvánvalóvá vált, hogy az elsődleges tervekben szereplő Zsolnai-negyedet, a Tudásközpontot és egy sor más beruházást nem tudnak majd időre befejezni, a kulturális, művészeti projektek programjai viszont maradéktalanul megvalósulnak, sőt a kieső civil erők pótlására, a polgármester kezdeményezésére, egy 100 millió forintos alapot hoztak létre, ahova civil csoportok nyújthatják be pályázati igényüket.

Páva Zsolttal készült interjúnkat holnap olvashatják a SZEGEDma.hu-n.

Hírzóna

Földrengés volt Magyarországon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Richter-skála szerint 3,5-es erősségű földmozgást a lakosság is érzékelte.

Tovább olvasom

Hírzóna

A kereszténydemokraták is megemlékeztek Szegeden a trianoni diktátumról

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Az Árpád téri Délvidék-Országzászlónál. 

Tovább olvasom

Hírzóna

Elhunyt Göncz Árpádné, a néhai köztársasági elnök özvegye

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/tuti.jpg

Megjelent:

Szerző:

Életének 97. évében.

Tovább olvasom

Aktuál