Közélet

Nagyfa: Felújították, majd bezárják a fogházat?

Nagyfa: Felújították, majd bezárják a fogházat?

2009. június 11., csütörtök
Nagyfa: Felújították, majd bezárják a fogházat?

Csóti András: „Nincsenek sanda szándékaink"

nagyfa1

A Nagyfai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet tervezett bezárásával kapcsolatban Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke, aki egyben a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság elnöke is, újságírók kíséretében ellátogatott a fogházba, és a helyszínen tájékozódott az aktuális helyzetről.

Házigazdája

Törzsök Tibor

alezredes, az intézmény parancsnoka és

Csóti András

bv. vezérőrnagy, büntetés-végrehajtási főtanácsos, az országos parancsnok stratégiai és koordinációs helyettese ismertette az elnökasszonnyal, majd az újságírókkal, milyen kontextusban merült fel a fogház bezárása, továbbá milyen lépéseket tesznek ennek megakadályozása érdekében. „Az intézkedés 250 családot érint, akik a büntetés-végrehajtási intézetben dolgoznak és kb. 400 fogva tartott elítéltet, ezért aggodalommal vettük tudomásul a tervezett bezárás hírét"- kezdte az elnökasszony. „A fogházhoz közel 800 hektár rendkívül jó minőségű termőföld tartozik, a közelben épül az M43-as autópálya, ezért óhatatlanul felmerült a gyanú, hogy valamilyen gazdasági érdek, esetleg privatizációs szándék áll a háttérben. Féltjük az emberek munkahelyét, aggódunk a közbiztonság miatt, és azt szeretnénk, ha megmaradna mindannyiunk eme közös kincse."

Magyar Anna

Draskovics Tibor

illetékes miniszter urat is meghívta Nagyfára, hogy ő is a helyszínen tájékozódjon az itt folyó munkáról és az elért eredményekről. Elhangzott, hogy az utóbbi néhány évben mintegy 500 millió forint értékű beruházást hajtottak végre Nagyfán. Felújították a kórháznak is beillő egészségügyi részleget, újjáépítették a legkorszerűbb berendezésekkel felszerelt konyhát és ebédlőt, így az intézmény jelenleg a legszigorúbb követelményeknek is megfelel. „Ha az itteni dolgozókat elbocsátják, és máshol találnak nekik munkát, nem értem, milyen eredménye lesz a megtakarítás örve alatt elvégzendő bezárásnak" - érvelt Magyar Anna. Az is meglepő, miközben a magántőke bevonásával létesített új büntetés-végrehajtási intézményekben 6000-9000 forintba kerülnek az elítéltek egy napra lebontva, Nagyfán mindössze 3800 forintba, mégis ez utóbbit készülnek megszüntetni. „Már csak ezért sem szabadna hozzányúlni a nagyfai börtönhöz" - mondta az elnökasszony.

Gonda János

, algyői fideszes képviselő, a megyei közgyűlés tagja hangsúlyozta, miközben a kormány állítólag munkahelyek megőrzésére törekszik, a másik oldalon ilyen intézkedésekkel éppen megszünteti azokat. Csak Csongrád megyében a válság óta több mint 5000-rel nőtt a munkanélküliek száma, országosan pedig az arányuk majdnem eléri a 10%-ot.

Csóti András

vezérőrnagy elmagyarázta, mint minden költségvetésből gazdálkodó szervnek, a takarékosság jegyében nekik is napirendre kellett venniük a témát. Több alternatívát dolgoztak ki, és valamennyi szóba kerülő intézmény esetében elvégzik a szükséges vizsgálatokat. Jelenleg a munka közepénél járnak. „Nagyfa esetében nemcsak a bezárás lehetőségét vizsgáljuk, számtalan egyéb alternatíva is felmerült"- nyugtatta meg a jelenlevőket a vezérőrnagy. „Nincsenek sanda szándékaink, csupán a gazdasági lehetőségek optimalizálására törekszünk. Felelősségteljes döntést kívánunk hozni, miközben számunkra is a foglalkoztatás és a közbiztonság az elsődleges szempontok között szerepel" - szögezte le Csóti András.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.